logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Coś dziwnego pojawiło sie na stożkach wzrostu ??

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Coś dziwnego pojawiło sie na stożkach wzrostu ??

Nieprzeczytany post Autor: Anabella89 Data » 08-03-2011, 11:31

Witam,
proszę o pomoc i odp na moje pytania.
Ostatnio zauważyłam na 3 moich Phal. coś dziwnego na ich stożkach wzrostu. Nie wiem czy to jakaś choroba bo nagle wystąpiło to na trzech okazach :(
Najpierw zauważyłam takie dziwne "podbulwienia" jakby pod spodem były jakieś guzki:( Zaczeły one powoli rosnąc jakby chciały się przebić przez nakładające się na stożku liście. A teraz wyraźnie widać w miejscach tych bulwek czarny albo brązowy kolor (bardzo ciemny, trudno go określić). w każdym razie to "COŚ" z podspodu chce się przebić przez nasady liści i wyjść na zewnątrz. CO TO JEST??? Czy to jakaś choroba???

Proszę o pomoc :(
Anabella89

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Coś dziwnego pojawiło sie na stożkach wzrostu ??

Nieprzeczytany post Autor: qrt Data » 08-03-2011, 11:59

Witaj,

Musisz wysłać zdjęcia, bo z tego co napisałaś jedynie mi się kojarzy scena z filmów 'sajens'
jak OBCY opuszcza swojego żywiciela, znaczy chce się wydostać :D

Michał
qrt

Z nami od: 28-10-2010, 06:44
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Anabella89 Data » 08-03-2011, 12:21

Oki :) Postaram się sfotografować te "guzki", ale pewnie nie będzie to łatwe :)
Anabella89

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Anabella89 Data » 08-03-2011, 13:05

Oto zdjęcia. Nie są wyraźne, bo te "guzki" są małe i jest je trudno wyraźnie uchwycić na zdjęciu ;)
Załączniki
Nr 1.JPG
Storczyk Nr 1. Na nim najwyraźniej widać ten "guzek". Jest on odsłoniony w porównaniu do innych (pomogłam mu w tym :) )
Storczyk Nr 2.JPG
Nr 2. Te też są już odsłonięte. Reszte białych plamek na zdjęciu to efekt Flasha.
Storczyk Nr 2.JPG (150.07 KiB) Przeglądane 2345 razy
Nr 3.JPG
Nr 3. Strzałka umieszczona wyżej przedstawia guzek częściowo odsłonięty, błyszczy się jeśli coś to może pomóc( połyskuje się). A ta strzałka niżej przedstawia nie odsłonięty "guzek" siedzący jeszcze pod liśćmi.
Anabella89

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Maria K Data » 08-03-2011, 14:01

Ostatnio zauważyłam na 3 moich Phal. coś dziwnego na ich stożkach wzrostu.Proszę o pomoc :([/quote]

Anabel to coś co wybija to mogą być korzonki lub łodyżki kwiatowe. Z tak niewyrażnych zdięc na obecną chwilę nie można jednoznacznie określić. One wyrastają z głównej rozety czyli z pomiędzy liści wyrastających naprzemiennie i formujące główny pęd rośliny. To co zaznaczyłaś strzałką nie jest stożkiem wzrostu, na logikę jest to coś co znajduje się na czubku ( na górze) U niektórych storczyków ze stożka wzrostu wyrastają pochewki, a z nich łodyżki kwiatowe. Proponuję ci poczytanie tej strony http://www.storczyki.org.pl/biologia.html#storczyki , abyś przyswoiła trochę wiedzy :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Gdy jutro rankiem znów spojrzę na nie,
Szepną dzień dobry na przywitanie

Maria K.
Fotografia użytkownika
Maria K

Z nami od: 11-11-2010, 12:11
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Wanda Data » 08-03-2011, 14:19

To nie są żadne łodyżki, tylko korzonki.
Łodyżki wyrastają zawsze spomiędzy liści, a korzonki moga wyrastać w dowolnym miejscu.
Fotografia użytkownika
Wanda

Z nami od: 02-01-2011, 18:01
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Anabella89 Data » 08-03-2011, 18:12

No to może faktycznie korzenie, poczekam aż podrosną i napiszę co z nich wyrosło:)
Powiem jeszcze ze wszystkie 3 storczyki są w okresie spoczynku, wypuściły liście a jeden zaczyna znowu kwitnąć na bocznej łodyżce wypuszczonej z głównego pędu.

Pozdrawiam, chyba że ktoś ma inne zdanie na ten temat to oczywiście proszę pisać :)
Anabella89

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Maria K Data » 08-03-2011, 18:58

Pani Wando dzięki za takie spostrzezenia dotyczące czy to łodyżka, czy malutki korzonek. Ja potrafię ocenić bardzo małą wypustkę po wygladzie. Korzonek jest dwukolorowy, ma końcówkę (łepek) zaokrąglony, natomiast malutka łodyżka kwiatowa jest jednokolorowa, końcówka spłaszczona wyglądająca jak rozciągnięte M. Uważam iż warto takie spostrzeżenia umieścić w biblotece?
Gdy jutro rankiem znów spojrzę na nie,
Szepną dzień dobry na przywitanie

Maria K.
Fotografia użytkownika
Maria K

Z nami od: 11-11-2010, 12:11
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Wanda Data » 08-03-2011, 19:34

Korzonek jest okrągły, lekko szpiczasty na czubku, zazwyczaj błyszczący zielony lub lekko bordowawy, w miarę wzrostu pojawia się na nim warstwa welamenu - jest to warstwa złożona z obumarłych komórek, które chłoną wodę. Jak jest mokry, robi się przeźroczysty i widać zielone wnętrze korzenia. Pędzik wyrasta w kątach liści, jest zielony, bardziej matowy, czasem też leciutko rózowawy lub bordowawy, ale zazwyczaj jest jasnozielony, ostry, spłaszczony. Czasami podobnie wygląda świeżo wyrastające basal keiki, ale gdy pojawiają się liście, wtedy widać, że to keiki.
Fotografia użytkownika
Wanda

Z nami od: 02-01-2011, 18:01
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: marta.uscienska@gmail.com Data » 08-03-2011, 22:19

Podlewany jest zbyt twardą wodą lub przenawożony. Skutki - mogą korzenie ulec uszkodzeniu. Marta
marta.uscienska@gmail.com

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Anabella89 Data » 09-03-2011, 11:26

Pani Marto,
storczyki te nie mogą być raczej przenawożone bo stosuję nawóz raz na 3-4 "podlania" a odbywają się one mniej więcej co 10-12dni :)
Co do twardości wody, mam miękką wodę a mimo to na dodatek ją przegotowuję i jest odstana przynajmniej 48h zanim w niej "wykąpie" storczyki.

Wiem jak wyglądają młode korzonki, nie mogę tego powiedzieć o "nowo narodzonych" pędach, bo jeszcze żaden z moich storczyków nie sprawił mi takiej niespodzianki :)
Zawsze kwitną na głównych pędach lub wypuszczają boczną łodyżkę :)

Pozdrawiam :)
Anabella89

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj