logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: jasnozielone , pomarszczone listki

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: jasnozielone , pomarszczone listki

Nieprzeczytany post Autor: Monika Data » 17-03-2011, 19:27

Jestem posiadaczka trzech storczyków phalenopsis . Nigdy nie miałam z nimi żadnych problemów . Przekwitają i za jakiś czas znowu zaczynają kwitnąć . Listki mają jędrne i ciemnozielone . 10 lutego dostałam na urodziny od teściowej kolejny okaz tego pięknego kwiatka . Niestety już od samego początku zaniepokoił mnie stan liści . Są koloru jasnozielonego , pomarszczone , nie mają jędrności i "opadają" w dół . Korzonki są w dobrej kondycji i nie gniją . Podlewam go co 2 tygodnie jak już zauważę , że korzenie są koloru srebrnego . Dodam jeszcze że przepięknie mi kwitnie i nie zgubił jeszcze ani jednego kwiatka .
Bardzo się martwię , że go stracę .
Proszę o pomoc ! Może jakoś mi się uda go uratować .
Załączniki
storczyk 001.jpg
storczyk 004.jpg
storczyk 005.jpg
Monika

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: jasnozielone , pomarszczone listki

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 17-03-2011, 19:41

Moim zdaniem storczyk się dusi. Koniecznie wyjmij go z tej osłonki. Brak dostępu powietrza do korzeni jest prawdopodobnie przyczyną tych zmian.
Dobrze byłoby sprawdzić stan korzeni wewnątrz - w podłożu. Tam pewnie też ,coś złego się dzieje.
Storczyki są jak motyle.......... Mery

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Z nami od: 20-12-2010, 22:06
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: jasnozielone , pomarszczone listki

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 17-03-2011, 20:18

Dopiszę jeszcze:
Storczyk nie oddycha i nie pobiera też wody. Natomiast chcąc utrzymać kwiaty pobiera składniki z liści. To powoduje żółkniecie i marszczenie się liści.
Trzeba storczyka wyjąć z osłonki a nawet z doniczki, aby złapał powietrza. Natomiast liściom trzeba zapewnić mikroklimat – powietrze lekko wilgotne. Trzeba też sprawdzić jaki jest stan korzeni wewnątrz bryły. Może tam jest zwinięte spagnum, gąbka i proces chorobowy ma tam miejsce.
Zastanawia mnie też to żółknięcie liści od nasady[ jeżeli zdjęcie nie przekłamuje]. Byłaby to poważniejsza sprawa.
Byłaby to Fuzarioza Fusarium oxysporum - pierwsze symptomy trudno zauważyć, gdyż grzyb infekuje wiązki przewodzące rośliny; efektem tego jest zahamowanie wzrostu i żółknięcie liści od nasady ku wierzchołkowi. Porażone liście stopniowo zamierają.
Proponuję w takim wypadku zastosować oprysk preparatem Topsin M 500 SC 0,1 3-4 razy co10 dni .[ a nawet namoczenie podłoża w roztworze.]
Przykro mi, obym się myliła,Maria..
Storczyki są jak motyle.......... Mery

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Z nami od: 20-12-2010, 22:06
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony