logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Proszę o pomoc ..

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Proszę o pomoc ..

Nieprzeczytany post Autor: andel Data » 15-03-2011, 10:53

Kupiłam storczyka w kwietniu 2010 roku po przekwitnięciu obcięłam kwiatostan i od tego czasu nie zakwitł mi :/ Roślinka jest zdrowa: ma twarde zielone, stojace liście, system korzeniowy też ok, a po zapoznaniu się ze stronką http://www.storczyki.pl/?pokaz=uprawa stwierdzam, że roślinka dobrze się ma. Słyszałam, że storczyki zamierają i ponownie wypuszczają listki u mie nic takiego się nie działo. Wcześniej nie nawoziłam storczyka więc może nawożenie pomoże? Co mam zrobić? pomocyy ....
andel

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Proszę o pomoc ..

Nieprzeczytany post Autor: Anabella89 Data » 15-03-2011, 11:00

Witaj Andel :)
Proszę napisać w jaki sposób i w którym dokładnie miejscu został obcięty ten "kwiatostan" ?
Anabella89

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 15-03-2011, 11:13

andel pisze:Kupiłam storczyka w kwietniu 2010 roku po przekwitnięciu obcięłam kwiatostan i od tego czasu nie zakwitł mi :/ Roślinka jest zdrowa: ma twarde zielone, stojace liście, system korzeniowy też ok, a po zapoznaniu się ze stronką http://www.storczyki.pl/?pokaz=uprawa stwierdzam, że roślinka dobrze się ma. Słyszałam, że storczyki zamierają i ponownie wypuszczają listki u mie nic takiego się nie działo. Wcześniej nie nawoziłam storczyka więc może nawożenie pomoże? Co mam zrobić? pomocyy ....

Czy aby dokładnie zapoznałaś się z treścią dz.Uprawa. Mam wrażenie ,ba ,jestem pewien,że NIE. Zamieranie części napowietrznej nie dotyczy storczyków gatunku Phalaenopsis / botanicznych a także hybryd / Namawiam byś jeszcze raz wróciła do lektury dz.Uprawa.
Powodzenia :!: :lol:
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Gość Data » 16-03-2011, 08:22

Anabella89 pisze:Witaj Andel :)
Proszę napisać w jaki sposób i w którym dokładnie miejscu został obcięty ten "kwiatostan" ?

Kwiatostan obcięłam przy samym podłożu
Gość

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Gość Data » 16-03-2011, 08:43

Gość pisze:Kwiatostan obcięłam przy samym podłożu

Napisz jaki to jest storczyk, lub zrób zdjęcie. Bo z tego , co piszesz , nie wiadomo.
Gość

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Anabella89 Data » 17-03-2011, 10:15

Ja obstawiam, że jest to Phal., ale faktycznie taka informacja by się przydała :)
A dlaczego łodyga została wycięta tak nisko (przy samym podłożu??) Coś się jej działo??
Uschła sama?? Albo coś podobnego??
Anabella89

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Gość Data » 17-03-2011, 18:34

Po przekwitnięciu "kwiatostan" usechł i go obciełam. Czytałam Wasze porady więc zastosuję zmianę temperatury w dzień i w nocy, a co do tych pekających liści ... też tak mam i już go taki kupiłam ale na szczęscie nic się z tym nie dzieje. Zdj trochę niewyraźne ale myślę, że coś da się zobaczyć :)
Załączniki
Obraz 002.jpg
Gość

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: andel Data » 18-03-2011, 09:31

Zapomniałam się podpisać :/ zdj moje, andel
andel

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Elżbieta Data » 18-03-2011, 22:04

Nic się nie dzieje.Przecież storczyki nie kwitną ciągle.Muszą odpocząć,to nie maszynki do kwitnienia.One żyją.
Musisz być cierpliwa,a te kwiaty uczą cierpliwości.Poczytaj trochę o storczykach.Zapewniam Cię,że wiedza na temat ich uprawy i ich samych "straszelnie" wciąga. :P
Pozdrawiam.
Elżbieta
Elżbieta

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: ewka Data » 19-03-2011, 15:16

Czy ten storczyk nie stoi za daleko od światła? Dla mnie on ma za wąskie i za długie liście.

Pozdrawiam Ewka
Fotografia użytkownika
ewka

Z nami od: 19-02-2011, 12:16
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu