logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Zaburzenia gospodarki azotowej?

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Zaburzenia gospodarki azotowej?

Nieprzeczytany post Autor: Renia T Data » 05-04-2011, 20:24

Posiadany przeze mnie od 5 miesięcy Phal.corningiana x Phal.manii otrzymałam w mchu,liście miały już takie przebarwienia jak na zdjęciu,przesadziłam go do drobnoziarnistej kory,ma stałą wilgotność ok.50%,odżywiany co 2 tygodnie odżywką:NPK 6:4:5.

Z informacji w dziale uprawa i nie tylko:)wiem,że to zaburzenie gosp. azotowej,ale w którą stronę,za dużo ,czy zbyt mało azotu?

Podobnie z Phal. mariae(na zdjęciu niżej),tyle,że on ma starsze liście z przebarwieniami,młode,dorodne są już ciemno zielone,czyli zasadniczo domyślam się,że sobie poradził ?
Załączniki
DSC_1466.JPG
Phal.corningiana x Phal.mani
DSC_1466.JPG (77.73 KiB) Przeglądane 1699 razy
DSC_1463.JPG
Phal.mariae
DSC_1463.JPG (143.66 KiB) Przeglądane 1699 razy
Pozdrawiam, Renia
Fotografia użytkownika
Renia T
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 14:53
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Zaburzenia gospodarki azotowej?

Nieprzeczytany post Autor: a.misztal Data » 05-04-2011, 20:33

"Liście stają się jasnozielone lub żółkną. Zbyt słabe oświetlenie lub niedostatek azotu powoduje przedwczesną zmianę koloru liści i ich odpadanie.... " Cytat z książki J. Pinske "Storczyki w domu"
Pozdrawiam,
Ania
Fotografia użytkownika
a.misztal

Z nami od: 13-11-2010, 22:11
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 05-04-2011, 20:57

Renia T pisze:,liście miały już takie przebarwienia jak na zdjęciu,
Podobnie z Phal. mariae(na zdjęciu niżej),tyle,że on ma starsze liście z przebarwieniami,młode,dorodne są już ciemno zielone,czyli zasadniczo domyślam się,że sobie poradził ?

Myślę, że te nieregularne , żółte plamy , które storczyk miał wcześnie , mogą być spowodowane podlewaniem zimną wodą na liście , gdy storczyk był w pełnym słońcu. Liście nagrzane zostały gwałtownie ostudzone i nastąpiło uszkodzenie tkanek.
Jeżeli nowe liście rosną już prawidłowo, nie trzeba się martwić . Moim zdaniem ktoś wcześniej popełnił błąd w uprawie.
Storczyki są jak motyle.......... Mery

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Z nami od: 20-12-2010, 22:06
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Renia T Data » 05-04-2011, 21:04

Mery pisze:
Renia T pisze: Myślę, że te nieregularne , żółte plamy , które storczyk miał wcześnie , mogą być spowodowane podlewaniem zimną wodą na liście , gdy storczyk był w pełnym słońcu. Liście nagrzane zostały gwałtownie ostudzone i nastąpiło uszkodzenie tkanek.

Mery one nie wyglądają na poparzone,wydaje mi się ,że mają mało azotu,widać rysunek na liściu :mrgreen: - są twarde,z porządnym :lol: turgorem,ino cosik blade jak kejza ;)
Pozdrawiam, Renia
Fotografia użytkownika
Renia T
Kreator

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 06-04-2011, 02:26

Renia T pisze:[,wydaje mi się ,że mają mało azotu,widać rysunek na liściu :mrgreen: - są twarde,z porządnym :lol: turgorem,ino cosik blade jak kejza ;)

W związku z tym co piszesz, zastanawiam się czy nie dostały one zbyt świeżej kory? bo wtedy zapotrzebowanie na azot jest znacznie większe.
"Wprowadzając korę należy też zawsze pamiętać, że tworzy ona dobre środowisko do rozwoju drobnych organizmów, łatwo przyswajających zawarty w niej i w glebie azot. Może to powodować zmniejszenie ilości azotu dostępnego roślinom wyższym, dlatego niezbędne jest zwykle dobre nawożenie azotowe. "
cytat ze strony:http://www.uzytkowanielasu.zafriko.pl/kat/kora
Storczyki są jak motyle.......... Mery

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Z nami od: 20-12-2010, 22:06
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: SureLooksGoodToMe Data » 06-04-2011, 06:17

Moim zdaniem storczyk cierpi na chlorozę na skutek niedoborów żelaza i magnezu. Dochodzi wtedy do nieprawidłowości w syntezie chlorofilu, dlatego liście są niewłaściwie wybarwione. Wydaje mi się jednak, że najmłodsze liście są już zdrowe. Pozdrawiam-Michał
Kto żyje bez szaleństwa, mniej jest rozsądny, niż mniema.
Fotografia użytkownika
SureLooksGoodToMe

Z nami od: 01-04-2011, 14:18
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Renia T Data » 06-04-2011, 22:04

SureLooksGoodToMe pisze:Moim zdaniem storczyk cierpi na chlorozę na skutek niedoborów żelaza i magnezu. Dochodzi wtedy do nieprawidłowości w syntezie chlorofilu, dlatego liście są niewłaściwie wybarwione. Wydaje mi się jednak, że najmłodsze liście są już zdrowe. Pozdrawiam-Michał

No właśnie,podobnie wyglądała kiedyś przeze mnie hodowana pomarańcza,teraz sobie przypomniałam :roll:

Kora też była świeża...ok.Nawożę dalej i obserwuję,a wyniki do kajeciku,dla potomnych ;)

Dziękuje wam za podpowiedzi,pozdrawiam
Pozdrawiam, Renia
Fotografia użytkownika
Renia T
Kreator

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony