logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Orchidea Phalaenopsis

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Orchidea Phalaenopsis

Nieprzeczytany post Autor: Newbell Data » 08-04-2011, 19:53

Witam
Interesuje mnie jakie najlepsze sa warunki dla Orchidei Phalaenopis. Jeden mój kwiat ma jakieś 2 lata i mam 3 młode. W dzień temperaturę 23-26 im na dzień dzisiejszy gwarantuje i jakies 40-60 min promieni słonecznych a w nocy staram sie obniżyć temperaturę ale udaje mi sie do około 20,8C. Podłoże teraz maja nowe specjalne dla kwiatków dodałem tez na spod styropian.
Jak szybko mozna sie doczekać kwitnienia... nowych młodych jak i juz dorosłych orchidea phalaenopsis ?
a moze znacie jakiś sposób... ?
Newbell

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Orchidea Phalaenopsis

Nieprzeczytany post Autor: Newbell Data » 09-04-2011, 13:37

A o to jak wygladają moje Orchidea Phalaenopsis (Dorosła i młode)
Załączniki
Zdjęcie0377.jpg
Zdjęcie0378.jpg
Newbell

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Newbell Data » 09-04-2011, 13:43

No i jeszcze będę chciał nie długo troszkę zmienić podstawki na 1 z Keramzytem :) Może to coś pomoże .... bo ciekawe czy mi zakwitnie w tym roku coś... :|
Newbell

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 09-04-2011, 14:30

Z pewnością zakwitną, wyglądają na okazy zdrowia, może trochę więcej światła ;)
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Z nami od: 26-11-2010, 10:05
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Wanda Data » 09-04-2011, 16:12

I od razu bym przesadziła do przezroczystych doniczek.
A Phalaenopsis nie potrzebuje specjalnych warunków, parapet i podlewanie od czasu do czasu w zupełności wystarcza, co kilka podlewań nawóz do storczyków, podłoże oczywiście kora. Podstawki z keramzytem wcale nie sa potrzebne, to tylko wylęgarnia glonów.
Fotografia użytkownika
Wanda

Z nami od: 02-01-2011, 18:01
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Newbell Data » 09-04-2011, 16:36

Na razie nie będę przesadzał bo nie mam doniczek i 3 dni temu przesadziłem do nowej Kory bo na początku były w ziemi ale i tak sobie poradziły. Mnie najbardziej martwi to ze jak na razie nie mogę obniżyć temp w nocy poniżej 20,8C

a co do Keramzytu to nie wiem co zrobić bo podobno trzeba duża wilgotnosc pow. zagwarantowac im.
Newbell

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Wanda Data » 09-04-2011, 17:27

Wcale nie trzeba im wysokiej wilgotności ani obniżania temp. ja uprawiam Phalaenopsis już tyle lat w zwyczajnych warunkach pokojowych. Jak jest dużo roślin, to wilgotnośc jest wystarczająco wysoka bez żadnych keramzytów. A co do kwitnienia, one same wiedzą, kiedy zakwitnąć, zazwyczaj na wiosnę i jesień, jak wyczuwają zmianę długości dnia i ilości słońca, choć oczywiście mogą też puszczać pędy latem i zimą, choć zdecydowana większość puszcza wczesną wiosną i jesienią. Co do doniczek, jak tylko ci się uda kupić przeźroczyste, 12 cm, to przesadź, bo korzenie Phal. potrzebują światła.
Fotografia użytkownika
Wanda

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: SureLooksGoodToMe Data » 09-04-2011, 22:27

Gwoli ścisłości-oczywiście, sąsiedztwo wielu roślin polepsza mikroklimat, bo liście bądź co bądź transpirują, ale nie wiąże się to z jakimś dużym podwyższeniem wilgotności powietrza (niedowiarkom zalecam zakup higrometru). Pani Wando-korzenie storczyków (poza nielicznymi wyjątkami) nie potrzebują światła, ponieważ nie zawierają chlorofilu, a więc i nie przeprowadzają fotosyntezy. Przezroczyste doniczki to mit-są stosowane tylko po to, żeby ułatwić decyzję, czy podlać roślinę czy nie (po wyglądzie podłoże i tychże nieszczęsnych korzeni).

Pozdrawiam-Michał
Kto żyje bez szaleństwa, mniej jest rozsądny, niż mniema.
Fotografia użytkownika
SureLooksGoodToMe

Z nami od: 01-04-2011, 14:18
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Wanda Data » 10-04-2011, 07:08

Phalaenopsis potrzebują, inne nie, dlatego inne mają zwykłe doniczki, a Phal. przeźroczyste.
Fotografia użytkownika
Wanda

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Efka Data » 10-04-2011, 09:22

Nie żebym była mądrzejsza od autorytetów,ale CO zawierają korzenie np. oncidiów czy dendrobiów,że po zamoczeniu widać wyraźnie,że w środku są zielone? Ja daję przeźroczyste doniczki do ww. rodzajów i odkąd tak robię rosną o wiele lepiej.
Może nieprzeźroczyste doniczki są przyczyną tego,że niejednokrotnie one lepiej rosną na podkładkach.
Biała dla oka warstwa welamenu jak wiadomo składa się z przeźroczystych komórek,które najprawdopodobniej przepuszczają światło do wnętrza korzenia.
Efka

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: SureLooksGoodToMe Data » 10-04-2011, 09:35

Ja nie jestem autorytetem ;) Właśnie fakt, że korzenie są pokryte warstwą welamenu dyskwalifikuje ich aktywność fotosyntetyczną. Jest wiele storczyków (zdecydowana większość), których korzenie nie są zielone. Sama obecność chlorofilu to za mało. Poza tym jest wiele innych barwników nadających ten sam kolor, a nieaktywnych fotosyntetycznie. Proszę mi wytłumaczyć: dlaczego Phalaenopsis, która straciła liście, nie kontynuuje wzrostu? (tzn. dlaczego korzenie nie funkcjonują samodzielnie)

Pozdrawiam-Michał
Kto żyje bez szaleństwa, mniej jest rozsądny, niż mniema.
Fotografia użytkownika
SureLooksGoodToMe

Z nami od: 01-04-2011, 14:18
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Newbell Data » 10-04-2011, 12:38

A ja sądzę ze doniczki maja znaczenie ale nie są najważniejsze trzeba pamiętać o podlewaniu i słońcu. Temperatura nie wiem czy trzeba obniżać w nocy bo w internecie widziałem zęby zakwitły to 6 tyg w temperaturze 16C wymagane a inni piszą ze w nocy powinna był około 18C. Zobaczymy czy u mnie coś się zmieni jak na razie nie widzę zęby roślinka rosła nie ma nowych liści i korzenie wyglądają chyba tak samo :) ale nie ma co oczekiwać po paru dniach czas to podstawia :)

Bo takie jak załączniku fajnie wygladaja :) jak na początek :D
Załączniki
DSC03768.JPG
DSC03771 copy.jpg
DSC03781.JPG
Newbell

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Efka Data » 10-04-2011, 14:07

SureLooksGoodToMe pisze: fakt, że korzenie są pokryte warstwą welamenu dyskwalifikuje ich aktywność fotosyntetyczną

Korzenie Phalaenopsis również są pokryte welamenem,a jednak ponoć zachodzi w nich fotosynteza.Natomiast biała warstwa welamenu jest złożona z przeźroczystych komórek i może jednak dostarcza do wnętrza korzenia jakąś ilość światła?
Być może fotosynteza zachodząca w korzeniach tylko wspomaga roślinę(dlatego Phalaenopsis bez liści już nie jest w stanie rosnąć);może wystarcza tylko na polepszenie wzrostu samych korzeni.
Nie upieram się,że mam rację,to tylko moje podejrzenia wynikające z tego,że w przeźroczystych doniczkach oncidium i dendrobium lepiej mi rosną.Być może po prostu teraz lepiej niż dawniej potrafię się nimi zająć.
Efka

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Efka Data » 10-04-2011, 15:04

[quote="SureLooksGoodToMe"]... jest wiele innych barwników nadających ten sam kolor, a nieaktywnych fotosyntetycznie...[quote]
Czy mogę prosić o jakieś przykłady lub nazwy,bo nic nie mogę w wyszukiwarce znaleźć,a intryguje mnie ten temat?

Newbell-przepraszam za to odejście od tematu :oops: .Moja rada: posłuchaj doświadczonych -Pan Krzysztof Gozdek pisał niejednokrotnie o tym,że Phalaenopsis są to rośliny zdecydowanie ciepłolubne.Nie potrzeba ich przechładzać,aby kwitły-natomiast 16 czy 18 stopni w niesprzyjających warunkach może spowodować gnicie lub choroby.Cierpliwości :!: zakwitną,w najlepszym dla siebie możliwym momencie :) Ja też mam na okrągło co najmniej 21-22 stopnie,a jakoś bez problemu kwitną.
Efka

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 10-04-2011, 15:37

SureLooksGoodToMe pisze: Proszę mi wytłumaczyć: dlaczego Phalaenopsis, która straciła liście, nie kontynuuje wzrostu? (tzn. dlaczego korzenie nie funkcjonują samodzielnie)

Znamy wiele przykładów , gdzie storczyk pozbawiony liści, powraca do życia:
http://www.storczyki.pl/forum/table_vie ... e=storczyk
http://www.orchidarium.pl/forum/read_thr.php?f=0&r=9863
http://www.storczyki.pl/forum/table_vie ... 1286385124
Jeżeli jeszcze gdzieś drzemie iskierka życia, warto je pobudzić do zaistnienia na nowo. Naprawdę warto.
Storczyki są jak motyle.......... Mery

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Z nami od: 20-12-2010, 22:06
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 10-04-2011, 15:53

Efka pisze:
SureLooksGoodToMe pisze:... jest wiele innych barwników nadających ten sam kolor, a nieaktywnych fotosyntetycznie...
Czy mogę prosić o jakieś przykłady lub nazwy,bo nic nie mogę w wyszukiwarce znaleźć,a intryguje mnie ten temat?

Newbell .Moja rada: posłuchaj doświadczonych -Pan Krzysztof Gozdek pisał niejednokrotnie o tym,że Phalaenopsis są to rośliny zdecydowanie ciepłolubne.Nie potrzeba ich przechładzaćJa też mam na okrągło co najmniej 21-22 stopnie,a jakoś bez problemu kwitną.

Może chodzi o to:
http://portalwiedzy.onet.pl/53064,,,,an ... haslo.html
- o barwnikach http://portalwiedzy.onet.pl/z,37097,szukaj.html

Ja też nie przechładzam swoich w nocy. Wietrzę wieczorem mieszkanie dokładnie przez inne pomieszczenie. To wystarcza moim storczykom.
Storczyki są jak motyle.......... Mery

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Z nami od: 20-12-2010, 22:06
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •