logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Phalenopsis torebka nasienna

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Phalenopsis torebka nasienna

Nieprzeczytany post Autor: konopa78 Data » 14-04-2011, 19:33

Zapraszam każdego do zostawienia refleksji na temat w jaki sposób to wysiać, czytałam trochę że odciąć do koperty gdy już czas, ze agar itp.
i jedyna niepewność to jak rozpoznać kiedy?:)zapylone 5.12.2010
pozdrawiam:)
Załączniki
7.jpg
konopa78

Z nami od: 14-04-2011, 15:16
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Phalenopsis torebka nasienna

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 14-04-2011, 19:38

Torebka nasienna Phalaenopsis osiąga dojrzałość po 4-5 miesięcy od zapylenia. Można czekać aż torebka pęknie. Ale lepiej jest "zebrać"owoc niczym torebka pęknie ,tj.w fazie gdy owoc staje się żółty.Nasiona są wtedy sterylne.
Storczyki są jak motyle.......... Mery

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Z nami od: 20-12-2010, 22:06
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: SureLooksGoodToMe Data » 14-04-2011, 19:48

Według mnie wysiew tych nasion w warunkach domowych jest niemożliwy, a w najlepszym wypadku bezcelowy. Jestem w kole naukowym Katedry Botaniki Farmaceutycznej i mam w związku z tym zajęcia z biotechnologii roślin. Po krótce: żeby takie nasiona wysiać, potrzebne są STERYLNE warunki, mam tu na myśli zarówno naczynia, jak i narzędzia, które muszą być bezwzględnie odkażone i wyprażone. Wszelkie zabiegi biotechnologiczne wykonuje się pod nawiewem laminarnym, żeby zminimalizować ryzyko zakażenia zarodnikami grzybów lub innymi patogenami. Żeby przystąpić do wysiewu, trzeba najpierw przygotować pożywki (ich skład ustala się metodą prób i błędów w zależności od gatunku rośliny)-są to roztwory soli w wodzie redestylowanej (podwójnie destylowanej) o ściśle określonych proporcjach z dodatkiem hormonów i innych regulatorów wzrostu, zestalone agarem. Pożywki umieszcza się na dnie kolb stożkowych i następnie wysiewa nasiona, a po tym zabiegu przykrywa kawałkami grubej folii aluminiowej i umieszcza w oszklonej "szafie" ze sztucznym oświetleniem (bez fotoperiodu-światło świeci się dzień i noc). W sumie to wszystko. Po wykiełkowaniu rośliny wymagają systematycznego pasażowania (przenoszenia kilku siewek do osobnych kolbek). Po odpowiednim czasie umieszcza się je we właściwym podłożu i uprawia dalej, ale tym już nasza katedra się nie zajmuje ;) W kulturach in vitro rośliny mogą żyć latami-w naszych zbiorach są m.in. ponad 20-letnie kultury Gingko biloba.

Pozdrawiam-Michał
Kto żyje bez szaleństwa, mniej jest rozsądny, niż mniema.
Fotografia użytkownika
SureLooksGoodToMe

Z nami od: 01-04-2011, 14:18
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: SureLooksGoodToMe Data » 14-04-2011, 19:49

Odnośnie tego, co napisała Mery-wśród hodowców storczyków (mam tutaj na myśli handel na dużą skalę) propaguje się wysiew nasion z zielonych, a więc niedojrzałych, torebek nasiennych ;)
Fotografia użytkownika
SureLooksGoodToMe

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 14-04-2011, 20:54

Pani Maria Poznańska w artykule: pt. "Jak otrzymać storczyki w warunkach domowych" ,pisze: Jest to trudne, ale możliwe.
Artykuł zamieszczony był w czasopiśmie "Storczyki moje hobby" z 2002 r.{Kwiaty numer specjalny}
Podane są tam składniki używane w laboratoriach{wagowo],i składniki których można użyć w domu. Opisane też są warunki potrzebne do zachowania sterylności.
Storczyki są jak motyle.......... Mery

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Z nami od: 20-12-2010, 22:06
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Kamil.W Data » 15-04-2011, 08:14

SureLooksGoodToMe pisze: W kulturach in vitro rośliny mogą żyć latami

To się zgadza ,że rośliny w kulturach in vitro mogą żyć i być przechowywane latami ale nie dotyczy to storczyków. Nie zapominajmy o związkach fenolowych i starzeniu się kultur. Im dłużej storczyki się przechowuje w tych kulturach tym trudniej jest uzyskać potem kwitnące okazy roślin. PO za tym w historii były przypadki, gdy jeszcze nie było kultur in vitro a storczyki z dobrym skutkiem wysiewano na kawałki kory w szklarniach i de facto po kilkudziesięciu latach kwitły. Jeśli tylko konopa78 ma na to chęć niech próbuje to nic nie kosztuje.
Kamil.W

wierzę,że kluczem do zrozumienia świata jest obserwacja, eksperyment, debata a przede wszystkim wolna wola
Fotografia użytkownika
Kamil.W

Z nami od: 25-12-2010, 11:05
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: SureLooksGoodToMe Data » 15-04-2011, 09:25

Pisząc zacytowane przez Ciebie zdanie miałem na myśli rośliny lecznicze, bo tylko takimi zajmuje się katedra ;) Nie wiem, jak to jest ze storczykami. Poza tym to są kultury pędowe lub kallusowe pozbawione korzeni-nie ma więc mowy o przeniesieniu roślin do podłoża (w tym celu stosuje się specjalne zabiegi). Czy nic nie kosztuje? Oczywiście, że kosztuje, samo szkło i odczynniki do przygotowania pożywki to już słona kwota dla przeciętnego zjadacza chleba. Ale cóż, storczyki to nie jest tanie hobby.

Pozdrawiam-Michał
Fotografia użytkownika
SureLooksGoodToMe

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: konopa78 Data » 15-04-2011, 10:56

pięknie dziękuje:)poczekam na rozwój wydarzeń, korzystając z podpowiedzi i dla sportu dam mu się wysiać,
aaaa, jeszcze taka wątpliwość, w warunkach domowych polecano mi mikrofalować doniczki i podłoża żeby je usterylnić, robił to ktoś kiedyś?
konopa78

Z nami od: 14-04-2011, 15:16
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Wanda Data » 15-04-2011, 12:50

Ja miałam już kilka torebek nasiennych na Phal., ale nie wysiewałam ich, bo nie mam jak :/. Nawet miałam Phalaenopsis x Vanda i Phalaenopsis Liodoro x Phal. equestris, ale niestety nie mam jak tego wysiać. Jeśli macie możliwość, wyślijcie torebki jakimś hodowcom albo komuś, kto może wysiać takie nasionka i ma warunki na to. Torebkę najlepiej odciąć, gdy zaczyna żólknąć i zamknąć ją w słoiku, bo jak pęknie, to się maleńkie nasionka rozwieją po pokoju.
Fotografia użytkownika
Wanda

Z nami od: 02-01-2011, 18:01
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Kamil.W Data » 15-04-2011, 18:23

SureLooksGoodToMe pisze:Pisząc zacytowane przez Ciebie zdanie miałem na myśli rośliny lecznicze, bo tylko takimi zajmuje się katedra ;) Nie wiem, jak to jest ze storczykami. Poza tym to są kultury pędowe lub kallusowe pozbawione korzeni-nie ma więc mowy o przeniesieniu roślin do podłoża (w tym celu stosuje się specjalne zabiegi). Czy nic nie kosztuje? Oczywiście, że kosztuje, samo szkło i odczynniki do przygotowania pożywki to już słona kwota dla przeciętnego zjadacza chleba. Ale cóż, storczyki to nie jest tanie hobby.

Pozdrawiam-Michał

Michale, ja nie pisałem o laboratoryjnym siewie.
Nic nie kosztuje spróbować wysiewać jak to Mery napisała lub spróbować na korę z mikoryzą. Kombinować można w tej kwestii.
Kamil.W

wierzę,że kluczem do zrozumienia świata jest obserwacja, eksperyment, debata a przede wszystkim wolna wola
Fotografia użytkownika
Kamil.W

Z nami od: 25-12-2010, 11:05
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych