Witam. Ostatnio zauważyłam na moim Phalaenopsis jaśniejsze smugi wzdłuż nerwów liścia. Ogólnie jest okazem zdrowia - stan korzeni idealny, pasożytów nie zauważyłam. Białe pyłki to kurz - jestem w trakcie remontu Od dłuższego czasu na pędzie ma keiki, od pół roku kwitnie piętrowo - zarówno roślina matka, jak i keiki. Czy takie jasne smugi mogą oznaczać jakąś chorobę? Bardzo proszę o pomoc!
Nie wiem jaką wodą jest podlewany ten storczyk. Mnie te zmiany,wyglądają na niedobór magnezu. Aby uzupełnić ewentualny niedobór magnezu , należny storczyka podlewać deszczówką + woda z kranu + 1/2 dawki nawozu przez 3 razy. Storczyk otrzyma niewielkie ilości magnezu i wapnia, które są mu też potrzebne. Czwarty raz " przelanie "wodą deszczową w ilości dwukrotnej, objętości podłoża.
Storczyka podlewam wodą destylowaną wymieszaną z przegotowaną wodą z kranu (1:1), co jakiś czas dodaję ok. 1/4 zalecanej dawki nawozu do storczyków. W składzie nie znalazłam jednak magnezu. Czy mogłaby Pani polecić któryś z nawozów z magnezem?
Skoro jest podlewany wodą z kranu + zdemineralizowaną to magnezu i wapnia mu nie brakuje. Natomiast w czasie remontu osiada kurz, który najprawdopodobniej zawiera dużo wapnia. Trzeba liście zmywać raz na tydzień lub roślinę podlewać przez spryskanie tuszem bo te wszystkie kleje, farby osadzają się też na podłożu. Moja Cattleya intermedia w czasie remontu bardzo ucierpiała, choć stała na swoim miejscu, nie była przestawiana, ale liście się pomarszczyły, zmatowiały i wyglądały jak suche. W porę się zorientowałam i doszła do siebie. Marta