logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: keiki

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: keiki

Nieprzeczytany post Autor: judytkaamo Data » 13-03-2011, 12:08

Mam storczyka który wypuścił dwa keiki. Małe roślinki wyrosły jakiś rok temu. Co jakiś czas wypuszczają nowe listki ale nie wypuszczają korzeni. Kiedy będę mogła je przesadzić i co zrobić żeby wypuściły korzonki??
Fotografia użytkownika
judytkaamo

Z nami od: 03-01-2011, 19:49
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: keiki

Nieprzeczytany post Autor: Wanda Data » 13-03-2011, 13:40

A gdzie one wyrosły? jesli na pędzie, to czekaj na korzenie, jesli to basal keiki (przy podstawie rośliny) nie ruszaj ich, nie oddzielaj ani nic, najlepiej jak sobie będą rosły caly czas przy roślinie, podział może zaszkodzić zarówno keikom, jak i roślinie matecznej, dlatego lepiej nie oddzielać basal keiki.
Fotografia użytkownika
Wanda

Z nami od: 02-01-2011, 18:01
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: judytkaamo Data » 13-03-2011, 14:02

Keiki rosną na pędzie :)
Fotografia użytkownika
judytkaamo

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 13-03-2011, 14:03

judytkaamo pisze:Mam storczyka który wypuścił dwa keiki. Małe roślinki wyrosły jakiś rok temu. Co jakiś czas wypuszczają nowe listki ale nie wypuszczają korzeni. Kiedy będę mogła je przesadzić i co zrobić żeby wypuściły korzonki??

Mało informacji.
Jeżeli jest to Phalaenopsis equestris , to jest to jego naturalna cecha.
"P. equestris ....... często powstają keiki, a z bryły korzeniowej często wyrastają boczne odrosty, które zakwitają równocześnie z rośliną macierzystą. ......pędów kwiatowych nie należy obcinać, bo z upływem lat mają tendencję do dalszego wzrostu i rozgałęziania się." ze strony:
http://www.orchidarium.pl/AdoZ/index.html
Do poczytania na temat keiki :
http://www.storczyki.pl/?pokaz=uprawa&dzial=8
http://www.storczyki.org.pl/uprawa/rozm ... index.html
Storczyki są jak motyle.......... Mery

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Z nami od: 20-12-2010, 22:06
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: judytkaamo Data » 13-03-2011, 14:55

tylko że one chyba nie zamierząją wypuścić korzeni :(
Fotografia użytkownika
judytkaamo

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Hanna Data » 14-04-2011, 18:03

Witam. Moje keiki mają już przeszło rok , dalej zmuszone są rosnąć przy mamie .Postanowiłam spróbować je oddzielić licząc że wiosna sprzyja takim rozsadom..Z góry wydawało mi się że można, bo są już jakieś korzonki a roślina mateczna traci wigor w liściach dolnych/są starsze mały problem /ale wypuszcza sporo nowych korzeni wzdłuż starego członu .Po wyjęciu jej z osłonki okazało się że nic z tego , muszą dalej być razem. System korzeniowy mamy storczykowej jest dobry a małe trzymają się mocno jej. Koleżanka poradziła mi odciąć je ale powyżej matki. Moim zdaniem to nic nie da ale może narazić starszą część na zbyt duże ryzyka w związku ze stratą 80% korzeni .Cóż powiększyłam nieco doniczkę o 2cm i dałam nowe podłoże. Co o tym sądzicie .Ryzykować czy zostawić jeszcze tak je razem. Pozdrawiam Anna
Załączniki
Kleiki 016.jpg
Kleiki 010.jpg
Kleiki 013.jpg
cała roślina
Pozdrawiam cieplutko -Anna
Fotografia użytkownika
Hanna

Z nami od: 30-11-2009, 22:22
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 14-04-2011, 19:12

Witaj Aniu.
Moje zdanie jest takie:
Nie dopuszczaj w takiej sytuacji do kwitnienia, ani do wytwarzania nowego keiki na pędzie.[ ze zdjęcia wnioskuję, że jest to nowe keiki.]
Roślina mateczna jest już dosyć wyeksploatowana.
Jeżeli te "basal keiki" maja swoje korzenie, odcięłabym je od matki, nawet kalecząc ją. One zawsze są przyrośnięte. Trzeba zastosować radykalne cięcie, takie by każda roślina miała korzenie. Jeżeli jakieś nie mają jeszcze korzeni , niech pozostaną z matką, lub odciąć i zastosować im "reanimację" .Skaleczone tkanki zasypać węglem drzewnym i lekko podsuszyć. Następnie proponuję je posadzić w małych doniczkach.
Powodzenia.

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Efka Data » 17-04-2011, 14:18

Jak będą miały dłuższe korzenie,będzie trudniej je oddzielić i nie połamać,miejsce z którego wyrastają jest prawdopodobnie dość zdrewniałe i trzeba użyć ostrego narzędzia.Ja niedawno odcinałam podobnej wielkości keiki zdezynfekowanym skalpelem,starając się ciąć dokładnie tam,gdzie nowa łodyga wyrasta ze starej.Pomijając trudność samej operacji-poszło bezproblemowo:keiki zdane na siebie zaczęło intensywniej wypuszczać korzenie.
Efka

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: icia83 Data » 04-05-2011, 16:55

Witam

Ja tez mam problem z moimi storczykami nie wiem co z nim zrobić tzn. nie wiem jak je udzielić i czy mogę oddzielić te boczne roślinki od głównej :(
i kiedy mogę odciąć moje keiki z pędu ? i czy mogę w ogóle przesadzić ta roślinkę bo jej korzenie wyglądają marnie :( zamieszczam zdjęcia może będzie łatwiej o opinie pozdrawiam justyna :)
Załączniki
Obraz 009.jpg
jak był przesadzany było brak korzeni przy nowej roślince
Obraz 010.jpg
keiki na storczyku którego chce przesadzić
Obraz 010.jpg (40.37 KiB) Przeglądane 17637 razy
icia83

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Wanda Data » 05-05-2011, 15:47

Zostaw te keiki. To na pędzie oddziel jak urosną mu dobre korzonki, najlepiej conajmniej 5-6 o długości conajmniej ok. 6-7 cm. Ale ja bym trzymała dłużej, zawsze trzymam najdłużej, jak się da, bo im więcej korzonków i dłuższe, tym większa szansa, że keiki przeżyje. A keiki przy podstawie rośliny nigdy nie oddzielam. Raz spróbowałam, to i keiki (4) i roślina mateczna padły. A jak jest więcej roślin w doniczce to ciekawie wygląda, zwłaszcza jakby wszystkie naraz zakwitły.
Fotografia użytkownika
Wanda

Z nami od: 02-01-2011, 18:01
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Hanna Data » 13-05-2011, 14:30

Witam .Maluchy oddzielone od matki .Skłonił mnie do tego ten malutki listek .Myślę że za duże obciążenie dla mamy storczykowej .A oto kilka zdjęć.Powiedz Mario czy dobrze to zrobiłam .Zapewne przekonamy się po jakimś czasie jak zaczną im rosnąć nowe korzonki ale już w podłożu. Pozdrawiam Anna
Załączniki
LIPIEC2010 083.jpg
tak kwitła
MAJ2011 054.jpg
maluchy po oddzieleniu
MAJ2011 064.jpg
MAJ2011 052.jpg
korzenie matki
MAJ2011 061.jpg
już w donicy
MAJ2011 062.jpg
a to ten listek
Fotografia użytkownika
Hanna

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 13-05-2011, 19:50

Aniu, wszystko będzie dobrze. Musisz im zapewnić mikroklimat. Postaw je na odwróconych talerzykach, a na tacę nalej wody, która będzie parowała.
Mama ma świetne korzenie, ale się rozszalała z tymi " keiki". Nie wystarczyły jej te wcześniejsze, postanowiła wyhodować jeszcze jednego na pędzie.
Aniu proponuję szybkie usunięcie go, bo kwitnienie się przesuwa w czasie. Jak tylko troszkę podrośnie odetnij ten pęd jak najniżej i wstaw go głębokiego wazonu, na dnie którego powinno być kilka centymetrów wody. Wodę można wzbogacić 2-3 kroplami nawozu. Keiki w wazonie będzie miało mikroklimat. Żywione będzie przez łodygę. Jak wypuści korzonki będzie można spokojnie przesadzić je do podłoża.
Powodzenia.

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Hanna Data » 13-05-2011, 21:05

Dzięki .Zrobię jak radzisz ale musi troszkę podrosnąć .Na pewno teraz więcej dostanie pokarmu ,bo został sam. Pozdrawiam
Fotografia użytkownika
Hanna

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: kasiasia Data » 02-08-2011, 13:42

Witam,
mam falka supermarketowego, który jakiś miesiąc temu na pędzie kwiatowym wypuscil keiki. po ok. 2 tygodniach zauwazylam na drugim pędzie kolejnego małego kolegę. przeczytałam już dość na temat przesadzania, a teraz mam pytanie do praktyków: za ile czasu mogą pojawić się korzonki? czy jest to kwestia tygodni czy miesięcy? i kiedy zacząć się martwić =)
czytałam, że można odciąć nowe urwisy razem z pędem, na którym rosną, przed wypuszczeniem korzonków i umieścić w wazonie. roślina-matka trochę mi wiotczeje i zastanawiam się, czy to nie przez wysiłek związany z rozmnażaniem. co polecacie?

pozdrawiam!
kasiasia

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Karola S Data » 15-02-2012, 16:18

Witam wszystkich.
Powiem szczerze ze mam podobny problem jak sie okazuje. Myslalam ze wytwarzanie keikow nie jest szkodliwe a czytajac okazuje sie ze nie zupelnie.
Powiem co i jak:
Mam storczyka ktoremu z rok temu rosly nowe dwa listki przy stozku wzrostu....niestety po dwoch miesiacach zaczely jakby gnic te liscie. Gdy pociagnelam je cale dwa liscie mi wyszly a w stozku dziura po nich....i troche przy stozku zaczelo sie czarno robic....i sobie pomyslalam ze kwiat do wyrzucenia bo sie zmarnuje.
Zaczely sie pojawiac keiki na pedzie....dwa! jeden obok drugiego...pozniej trzeci na drugim pedzie! No ale juz stwierdzilam ze nie jest to normalne jak jeszcze dwa sie pojawily na dole przy wzroscie. Myslalam ze to dwa pedy ida, a okazalo sie ze keiki. Z tych dwoch keikow na dole poszly juz po jednym pedzie i z keika na gorze na pedzie poszedl jeden ped! Ten kwiat oszalam a ja sie teraz martwie ze cos nie tak.
Korzenie wygladaja bardzo dobrze! Co mam robic? Chcialam te keiki na dole zostawic ale czy powinnam?
Karola
Karola S

Z nami od: 23-03-2011, 20:45
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Hanna Data » 15-02-2012, 20:52

Witaj Karola. Też nie mam zbytniego doświadczenia w uprawie storczyków ale pokażę Ci jak sobie radzi drugi mój storczyk z maluchami. Nie posiada on stożka wzrostu jak widać na zdjęciu , takiego dostałam od kuzynki .Długo sobie stała taka bidulka u syna w pokoju odpoczywał. , potem został zrucony przez moją kotkę i wtedy z pod kory błysły mi listeczki .Jak widzisz nie posiada jeszcze korzonków a już zapragnął zakwitnąć. Nie będę rozdzielać /tak planuję/ .Z oddzieleniem maluchów od matki poczekaj aż będzie cieplej i będą mieć po kilka korzonków. takie jest moje zdanie a postąpisz jak zechcesz.Może ktoś jeszcze się wypowie. Pozdrawiam serdecznie .Anna
Załączniki
img_20120103040350_stotczyk2012styczen003_zmniejszamy_pl.jpg
Fotografia użytkownika
Hanna

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Karola S Data » 15-02-2012, 21:44

tylko czy zbytnio nie osłabi matke? chcialabym zostawic te dwa na dole a te na gorze za jakis czas rozlaczyc....jutro moze zrobie mu zdjecie to wstawie :mrgreen:
Karola
Karola S

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Karola S Data » 17-02-2012, 19:59

keikowy storczyk....i pamiatka po zgniciu dwoch lisci...
Załączniki
gdfg.jpg
dla porownania liscie keikowe i liscie mateczne
ghfghg.jpg
gorne 2 keiki
ghfhfg.jpg
i czarne plamy
Karola
Karola S

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: mara Data » 18-06-2013, 21:14

Witam,podzielę się swomi doświadczeniami z keiki:) Musze przyznać że mam do nich szczęście gdyż już 4 rośliny ,jedna w bardzo złym stanie wypuściła 3 dzieciaczki (basal keiki) bardzo ładnie i szybko się rozwijają ,kolejna w bardzo dorym stanie basal keiki ,ktore zostało już oddzielone i dojrzewa w torebce strunowej z wilgotnym sphagnum,korzonki pieknie rosną mimo ze w momencie oddzielenia mial 3korzenie około 4cm.Kolejny wypuscil 2 keiki oddzielone zostaly z dosc rozwinietym systemem korzeni jednak wiekszosc obumarla przez moja niwiedze i zbyt zbite podłoże (stare czasy :P ) ,teraz jednak świetnie sobie radzą. Ostatni ''buraczek'' wypuścil keiki na pędzie,mija już prawie rok czasu a on ma tylko jednen 2cm korzen ,zdazył juz zakwitnąć ale jakby stoi w miejscu...
mara

Z nami od: 23-03-2013, 00:22
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: susie86 Data » 28-04-2014, 10:06

Witam, mam pytanie dotyczące moich storczyków. Od roku nie kwitną, miały przycinane pędy. Jednak jakiś miesiąc temu wszystkie 3 ruszyły. Załączam zdjęcia tych nowych zalążków, i chciałabym wiedzieć czy są to keiki czy po prostu rosną nowe pędy. Dodam, że niektóre wyrastają na korzeniach. Każdy z 3 kwiatów puścił nowy liść. Co możecie mi o nich powiedzieć?
Załączniki
DSCN9320.JPG
DSCN9321.JPG
DSCN9322.JPG
DSCN9323.JPG
DSCN9325.JPG
DSCN9326.JPG
DSCN9327.JPG
DSCN9328.JPG
DSCN9329.JPG
DSCN9330.JPG
susie86

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: carameleye Data » 29-04-2014, 22:26

Jak dla mnie to są nowe korzonki, a na ostatnim zdjęciu jest młody pęd. Czy będzie z niego keiki to trzeba poczekać, ale nie sugerowałabym się tym,że długo nie kwitł to wypuści keiki, odpoczywały po prostu ;)
Marta
Fotografia użytkownika
carameleye

Z nami od: 22-09-2013, 22:53
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu