Regulamin umieszczania zdjęć na forum
W tym dziale forum mogą zostać umieszczone wyłącznie fotografie storczyków dobrej jakości oraz właściwie określone. Znaczy to, że musi być podana nie tylko nazwa rodzaju ale i gatunku, a w przypadku hybryd - nazwa odmiany. Przy czym nie mogą to być nazwy jakichś podobnych storczyków, których zdjęcia znaleziono np. gdzieś w internecie. Inaczej mówiąc, nazwa nie może nastręczać żadnych wątpliwości. Najlepiej jeżeli storczyk posiadał etykietę z pełna nazwą w chwili zakupu.
Renanthera vietnamense. Mała roślinka. Typowy epifit. Uprawiana w płaskiej, płytkiej ażurowej miseczce z kilkoma kawałkami kory. Korzenie i tak rozchodzą się gdzie chcą, nie trzymając się podłoża. Serwuję jej sporo światła, ale myślę że i przy mniejszym natężeniu radziłaby sobie nieźle, podobnie jak i inne renantery.
W oranżerii termostat jest ustawiony na 15st. i to jest minimum, a w dzień jest tyle ile słonko nagrzeje. Całą zimę nie podlewam, aż do ukazania się pąków. Ponieważ do wiosny paków jakoś nie było, przestałem suszyć co skończyło się spóźnionym kwitnieniem. Druga część z podziału jednak nie zakwitła.
Czyli odpoczynek zimowy zachowany,szkoda,że dzielona część nie zakwitła,ale jestem pewna,że jak podrośnie,zmężnieje zakwitnie jak szalone Swoją drogą ciekawie musiało wyglądać ,to "zderzone" Dendrobium...