Dendrobium - gatunki i hybrydy - Prezentacje kwitnień

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Dendrobium lawesii

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: Dendrobium lawesii

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 03-06-2011, 07:51

Kwitnienie, nie jest to moja zasługa, roślina przebywa u mnie bez mała miesiąc. Jednak udało mi się jej nie uśmiercić a z niewielkich pączków, które brałem za dziwne narośla rozwinęły się kwiaty. Wyrastają na końcach dorosłych bezlistnych psb. Mają kształt rurki rozszerzając się w formę dzwonu,warżka biała.
Jedynym problemem, jaki dostrzegam, to podłoże. Dendrobium rośnie w sphagnum przysypanym żwirkiem a dostępne mi źródła zalecają przepuszczalne drobne podłoże. Teraz w czasie kwitnienia nie będę przesadzał ale … i tu znów wątpliwości bo są też tacy ,którzy twierdzą ,że D.lawesii przez wiele lat doskonale rosło w mchu. :?:

Den.lawesi - pąki.jpg
Den.lawesi - pąki.jpg (30.47 KiB) Przeglądane 1833 razy
Den.lawesi 2.jpg
Den.lawesi 2.jpg (39.37 KiB) Przeglądane 1833 razy
Den.lawesi 3.jpg
Den.lawesi 3.jpg (36.25 KiB) Przeglądane 1833 razy
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Dendrobium lawesii

Nieprzeczytany post Autor: Jan Ciepłucha Data » 05-06-2011, 08:35

Dendrobium w doskonalej kondycji. Wymaga wysokiej wilgotności powietrza w okresie kwitnienia, w przeciwnym razie kwiaty się nie otwierają. Wysoko stawiasz sobie poprzeczkę. Niełatwy to storczyk w uprawie, przynajmniej u mnie. Na Papui (że się pochwalę)oglądałem cale kępy tego storczyka (chyba tego). Nawet w naturalnych warunkach kwiaty niezbyt się otwierały.
Załączniki
DSCF0594.jpg
Dendrobium lawesii ?
Pozdrawiam
Jan Ciepłucha

Nasze kolekcje, Borówka Amerykańska, Gospodarstwo Szkółkarskie
Fotografia użytkownika
Jan Ciepłucha
Administrator

Z nami od: 01-07-2006, 06:00
  • Strona WWW
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Dendrobium lawesii

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 05-06-2011, 15:35

Niesamowite krzaczysko i jakie sterczące. :o :shock: Odnośnie poprzeczki to nie zawsze człek zachowuje się racjonalnie co w tym hobby jest bardzo często 'nagradzane' rozczarowaniem.Ale adrenalina jaka towarzyszy zmaganiom rośliny z zabiegami storczykowca jest warta ryzyka. :) Wilgotność udaje mi się utrzymywać w granicach 70-80% dzień i 95% i więcej w nocy przy temperaturze 25/ 19 st.C.
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Prezentacje kwitnień

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj