Prezentujemy kwitnienia - gatunki botaniczne i hybrydy określone - fotografie

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Encyclia cordigera

Regulamin umieszczania zdjęć na forum
W tym dziale forum mogą zostać umieszczone wyłącznie fotografie storczyków dobrej jakości oraz właściwie określone. Znaczy to, że musi być podana nie tylko nazwa rodzaju ale i gatunku, a w przypadku hybryd - nazwa odmiany. Przy czym nie mogą to być nazwy jakichś podobnych storczyków, których zdjęcia znaleziono np. gdzieś w internecie. Inaczej mówiąc, nazwa nie może nastręczać żadnych wątpliwości. Najlepiej jeżeli storczyk posiadał etykietę z pełna nazwą w chwili zakupu.
Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: Encyclia cordigera

Nieprzeczytany post Autor: Jan Ciepłucha Data » 01-06-2011, 16:44

Encyclia cordigera
Otrzymałem mała sadzonkę od Marii Maciąg w 2002r. To jej pierwsze, kończące się już kwitnienie, które trwa gdzieś około 2 mc. To duża roślina. Stoi w oranżerii pod szklanym stołem, więc światła ma nie za wiele. Eliptyczna pseudobulwa która wydała kwiat ma około 7cm. średnicy. 2 sztywne liście na szczycie podobne do liści cymbidium. Pęd kwiatostanowy długości 140cm. Podlewana zawsze z góry bez zwracania uwagi na młode przyrosty, które nigdy nie zagniły. To jej niewątpliwa zaleta. Traktowana jak większość storczyków. Latem podlewam obficie, jesienią i zimą skromniej. Podłoże typowe, gruba kora z dodatkiem węgla drzewnego.
Załączniki
Encyclia cordigera.jpg
Encyclia cordigera
Encyclia cordigera..jpg
Encyclia cordigera
Pozdrawiam
Jan Ciepłucha

Nasze kolekcje, Borówka Amerykańska, Gospodarstwo Szkółkarskie
Fotografia użytkownika
Jan Ciepłucha
Administrator

Z nami od: 01-07-2006, 06:00
  • Strona WWW
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Encyclia cordigera

Nieprzeczytany post Autor: a.misztal Data » 02-06-2011, 09:59

PIERWSZE! Imponujące kwitnienie wynagradza imponującą cierpliwość. :D
Pozdrawiam,
Ania
Fotografia użytkownika
a.misztal

Z nami od: 13-11-2010, 22:11
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Robert Data » 02-06-2011, 11:47

Witam.
No rewelacja!
To jest moja 'storczykowa' miłość.
Kilkakrotnie posiadałem tę roślinę :-) Rosła świetnie, jedno kwitnienie :(
Teraz mam nową... zobaczymy ;-)
P.Janie, czy to jest czysty gatunek? Jaki ma [jeśli, bo z tym różnie bywa] zapach?
Jak wygląda u Pana proces indukcji pędów kwiatowych?
Przepraszam za pytania, ale mogą być one przydatne innym miłośnikom tej urokliwej rośliny.
I jeszcze o encykliach ;-)
Czy prezentowana przez Pana Encycl.randsii, mniemam Encycl.randii [literówka ;-)] jest formą alba?
Jeśli można, proszę o zbliżenie kwiatów :-)
Zazwyczaj widywałem rośliny o kwiatach podobnych do Enc.cordigera [nieco mniejszych, jak pamiętam, i o mniej wywiniętych do środka płatkach], a nawet spotkałem się z opinią, że jest to ta sama roślina. Może wie Pan coś na ten temat? Czy Encycl. randii i cordigera są jedynie wariantami tej samej rośliny, różniącymi się pewnymi szczegółami, na które ma wpływ środowisko, w którym rosną?
Pozdrawiam, r.
Trochę moich zdjęć...
Fotografia użytkownika
Robert

Z nami od: 07-01-2011, 20:03
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Jan Ciepłucha Data » 02-06-2011, 16:52

czy to jest czysty gatunek?
Tak myślę, ale pewności nie mam.
Zapach kwiatów mizerny, chyba że nie trafiłem z porą wąchania :P
O tym pędzie kwiatowym właśnie miałem napisać. Aby roślina pędu nie zrzuciła potrzebuje sporo światła. A pęd rośnie od lutego, rośnie i rośnie i końca nie widać. A światła mało, więc doświetlam zimą i na przedwiośniu co bardziej potrzebujące storczyki.
Co do Encycl. randsii, to pod ta nazwą ją otrzymałem, nawet nie wiem od kogo, ale rzeczywiście taka nazwa nie istnieje. Co gorsza nie jest to również Encycl. randii, wiec nie jest to literówka. Dziękuję za zwrócenie uwagi. Pozostaje mi więc zmienić nazwę na Encyclia sp. Gdyby Ilona aktywnie działała, pewnie by ją określiła. Mnie brak cierpliwości i czasu.Zbliżenie kwiatu jest w galerii. Rzekoma Encycl. randsii to nieduży storczyk o intensywnym zapachu kwiatów i z pewnością nic ją nie wiąże z E. cordigera, poza przynależnością do tego samego rodzaju.
Pozdrawiam
Jan Ciepłucha

Fotografia użytkownika
Jan Ciepłucha
Administrator

• Strona WWW
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Robert Data » 03-06-2011, 12:03

Witam.
Dziękuję za odpowiedź.
Encyclia cordigera, dzisiaj, dostępna jest w wielu sklepikach... ale czy to czysty gatunek?
Spotkałem się z opinią, że 'czysta' ma skromny zapach, co potwierdzałoby, że Pańska jest właśnie taka.
Może jednak inni, posiadający tę roślinę, chcieliby się podzielić swoimi uwagami.

Po 'widzeniu' ze zbliżeniem kwiatu w galerii... no nie jest to Encycl.randii i chyba nawet nie 'stała' koło niej, a do cordigery miała bardzo, bardzo daleko ;-) ...nie mniej jednak jest to bardzo ładna roślina i warto byłoby ją określić.
Pisze Pan, że jest niedużą roślinką, o kwiatach z przyjemnym, intensywnym zapachem :-)
Same plusy. Może nadałyby się do parapetowej uprawy?
... A jakie ma liście? Sztywne, twarde? Zwijają się przy niskiej wilgotności powietrza? Jakich wymaga temperatur? Jakiego światła?
Dużo pytań, ale bardzo zaintrygowała mnie Pańska roślinka. Mówiąc szczerze chciałbym wiedzieć jaki to gatunek. :-)
Ciekawy jestem czy pęd kwiatowy rośnie podobnie jak u cordigery... długo, długo i końca nie widać ;-)
Encyklie, które mam u siebie zachowują się w bardzo podobny sposób.
Ciekawe czy jest to cecha całego rodzaju? Czy może, nie daj Boże, na tej podstawie znów ktoś podzieli ten liczny rodzaj ;-)
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za odpowiedź, r.
Trochę moich zdjęć...
Fotografia użytkownika
Robert

Z nami od: 07-01-2011, 20:03
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 04-06-2011, 07:34

Też się zainteresowałam omawianymi encyclia bo silnie pachną. Z amerykańskiej encyklopedii internetowej wynika że Encyclia randii ciężkie życie będzie wiodła na parapecie. Encyclia cordigera, którą uprawiam na parapecie, odżywa w lecie, gdy wilgotność powietrza jest wyższa. Chyba wszystcy wiemy że zapach kwiatów Encyclia cordigera zanika gdy nasłonecznienie spada. Kieeedy moja zakwitnie :?: Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Jan Ciepłucha Data » 04-06-2011, 13:10

Może nadałyby się do parapetowej uprawy?
Może?
A jakie ma liście? Sztywne, twarde? Zwijają się przy niskiej wilgotności powietrza? Jakich wymaga temperatur? Jakiego światła?
Najlepiej zamieszczę zdjęcie, będzie widać. Liście sztywne, więc się nie marszczą jak u miltonii. Temperatury jak w oranżerii, zimą minimum 15st, latem czasem przekracza 30. Światło? Na dachu jest poliwęglan cieniowany, zimą bez doświetlania. Pęd kwiatowy chyba dorasta szybciej.
Dorzucam zdjęcie aktualnie kwitnącej Encyclia tripunctata. Maleńka roślinka, zawieszak, kwiatki zakwitają kolejno, a zapach- mmm. W sumie kwitnienie trwa gdzieś1,5 do 2 mc.
Załączniki
Encyclia sp...jpg
Encyclia sp.
Encyclia cordigera...jpg
Dla porównania Encyclia cordigera i sposób w jaki "przesadzam" do kolejnej, czwartej doniczki.
Encyclia tripunctata...jpg
Encyclia tripunctata.
Pozdrawiam
Jan Ciepłucha

Fotografia użytkownika
Jan Ciepłucha
Administrator

• Strona WWW
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek