logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Prośba o pomoc

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Prośba o pomoc

Nieprzeczytany post Autor: aledra7 Data » 06-06-2011, 20:09

Witajcie, mam prośbę do Was, kupiłam dwa storczyki, jeden oncidium a drugi cambria. Zastanawiam się czy wszystko z nimi dobrze bo oncidium mam jakieś plamki na bulwach i nie wiem czy to normalnie a cambria ma takie jasne wydłużone jakby plamki na liściach. Oba storczyki kwitną. Nie wiecie czy one są zdrowe?
Załączniki
DSC00788.JPG
cambria
DSC00788.JPG (138.74 KiB) Przeglądane 1524 razy
DSC00791.JPG
oncidium
DSC00791.JPG (138.22 KiB) Przeglądane 1524 razy
aledra7

Z nami od: 06-06-2011, 20:04
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Prośba o pomoc

Nieprzeczytany post Autor: Efka Data » 06-06-2011, 21:13

Jak kwitnie oncidium? Niektóre mają skłonność do plamek na liściach,które powstają pod wpływem dużej ilości światła słonecznego (np.Oncidium Sharry Baby).Może to tego rodzaju zjawisko? Przydałyby się zdjęcia zmian z bliska.
Efka

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 06-06-2011, 21:16

Wygląda to na jakąś chorobę grzybową ale proszę się nie martwić, bo w praktyce nie ma storczyków wolnych od nich. Gdy będą miały dobrą opiekę, to same z tego wyjdą, a przynajmniej będą w równowadze biologicznej. Warto obserwować, sprawdzać szkodniki i na razie nie trzeba pryskać chemią. Ciekawe co inni forumowicze poradzą. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 06-06-2011, 21:24

Wg mnie to jednak skutek zbyt intensywnego nasłonecznienia.
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Z nami od: 26-11-2010, 10:05
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: aledra7 Data » 07-06-2011, 06:55

przesyłam więcej zdjęć
Załączniki
DSC00802.JPG
DSC00803.JPG
DSC00804.JPG
DSC00805.JPG
aledra7

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Efka Data » 07-06-2011, 09:21

Jakie ładne!
Efka

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Robert Data » 07-06-2011, 11:47

Witam.
Ładne, bardzo ładne. :-)
Oncidium, wydaje mi się być Onc. Sweet Sugar.
To popularna krzyżówka, dość powszechnie uprawiana i dostępna w sprzedaży.
Do stworzenia tej hybrydy wykorzystano Onc.varicosum, które charakteryzuje się m.in. tym, że na liściach i pseudobulwach mogą pojawiać się czerwone, czerwonobrunatne plamki, kropki. Pseudobulwy z wiekiem marszczą się, co nie jest powodem do zmartwień.
W Pani przypadku tak właśnie jest i nie jest to zmiana chorobowa, którą należałoby się martwić i podjąć 'leczenie'.
Jak zauważył p.Krzysztof roślina może być narażona na dużą ilość światła, ale jeśli nie powoduję to oparzeń , proszę nie zmieniać intensywności oświetlenia. Maksymalna ilość światła, nie powodująca przypaleń, stymuluje kwitnienie i owocuje dobrą kondycją rośliny.
Odnośnie 'cambrii' trudno wyrokować. Dzisiaj 'cambria' stała się synonimem nieokreślonej hybrydy, w powstaniu której nie do końca wiadomo [producenci chyba też nie wiedzą :shock:] jakie rośliny brały udział. Najczęściej są to Oncidium, Cochlioda, Miltonia, Odontoglossum i in., a także ich krzyżówki. Spotkałem się też z roślinami, które, opisane w markecie jako 'cambria', z pewnością miały w swoim rodowodzie rodziców pochodzących od Zygopetalum i pokrewnych gatunków.
Tak czy inaczej, jeżeli zmiany te nie są wypukłe, zapadnięte, omączone, wodniste itp. i nie rozprzestrzeniają się, powodując obumieranie liści, nie należy się tym przejmować. Widać taka uroda rośliny.
Proszę obserwować 'kwiatki', a w razie niepokojących objawów zamieścić nowe zdjęcia.
r.
Trochę moich zdjęć...
Fotografia użytkownika
Robert

Z nami od: 07-01-2011, 20:03
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: aledra7 Data » 08-06-2011, 06:51

Bardzo dziękuję za pomoc :D Co do oświetlenia w jakim stały storczyki to na pewno nie jest to moją zasługą ponieważ mam je dopiero kilka dni i u mnie stoją na parapecie zachodniego okna. Być może nim trafiły do sklepu były poddane intensywnemu oświetleniu żeby zakwitły
aledra7

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj