logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Amator ma problemy!!!

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Amator ma problemy!!!

Nieprzeczytany post Autor: elvisek4 Data » 11-06-2011, 18:25

Witam Państwa.
Mam na imię Elwira i chciałam Państwa prosić o pomoc. Mam kilkanaście storczyków w domu.
Od pewnego czasu pojawiły się problemy i myślę że dotyczą one podlewania.
Starałam się prześledzić forum zanim napisałam tego posta.
Mimo tego mam wątpliwości.
Widzę swoje błędy, mianowicie storczyki nie są posadzone w doniczki dla nich przeznaczone a w osłonki, w prawdzie zrobiłam otwory w dnie ale może to nie wystarcza.

P1000409.jpg
P1000409.jpg (66.08 KiB) Przeglądane 7088 razy

Storczyk z foto rósł doskonale 3 lata i nagle pojawiło się marszczenie liści i ich wiotkość, podlałam go rozpylaczem ale stan się nie poprawia, nie jestem do końca przekonana czy wymienić mu podłoże.... korzenie - może nie idealne, ale zielone.... Na dnie doniczki widać zielony mech. Spójrzcie Państwo i oceńcie.
Załączniki
P1000410.jpg
zwiotczałe liście
P1000411.jpg
P1000412.jpg
korzenie
P1000413.jpg
korzenie
elvisek4

Z nami od: 11-06-2011, 15:40
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Amator ma problemy!!!

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 11-06-2011, 18:46

elvisek4 pisze: .....pojawiło się marszczenie liści i ich wiotkość,....

Należy wyjąć storczyka z doniczki i sprawdzić stan korzeni. Liście wyglądają na odwodnione.
Storczyk , prawdopodobnie ma uszkodzoną większość korzeni i nie może pobierać potrzebnej ilości wody.

Jeżeli korzenie są w dobrym stanie, może podłoże jest zbyt wysuszone i podłoże wtedy ściąga wilgoć z rośliny.
Może też storczyk jest za mało nawadniany, wtedy nie dostaje on odpowiedniej ilości wody.
Istnieje też możliwość przegrzania storczyka promieniami słońca, co powoduje więdnięcie liści.
Storczyki są jak motyle.......... Mery

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Z nami od: 20-12-2010, 22:06
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: elvisek4 Data » 11-06-2011, 18:52

dziękuję bardzo, idę robić zabieg :( wymienię część podłoża na świeże....czy mogę prosić o rady odnośnie sadzenia storczyków chodzi mi o doniczki, odnośnie ziemi już doczytałam. Jakie mają być...??
I czy mogę prosić o pomoc w sprawie dendrobium nobile o którym pisałam powyżej.
Dziękuję
elvisek4

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 11-06-2011, 19:32

elvisek4 pisze:dziękuję bardzo, idę robić zabieg :( wymienię część podłoża na świeże....czy mogę prosić o rady odnośnie sadzenia storczyków chodzi mi o doniczki, odnośnie ziemi już doczytałam. Jakie mają być...??
I czy mogę prosić o pomoc w sprawie dendrobium nobile o którym pisałam powyżej.
Dziękuję
Dlaczego wymiana podłoża ma być częściowa? Proszę sprawdzić stan korzeni wewnątrz bryły.

Najlepsze doniczki dla początkujących, to doniczki przeźroczyste, z tworzywa sztucznego. Maja one otworki przepuszczające powietrze do wnętrza bryły korzeniowej. Widać też przez ścianki, kiedy trzeba namaczać podłoże. Można też wypalić rozgrzanym nożem dodatkowe szparki w ściankach.

Proszę zamieścić zdjęcie tego dendrobium. Informacje są bardzo skąpe. O jaka matkę chodzi?

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: elvisek4 Data » 11-06-2011, 20:11

Dendrobium nobile - posiadam od niedawna. Świeżutko "zaszczepiony" przez koleżankę. I też problem... tzw "matka" nie ukorzenia się a przyrost listków na niej jest powolniuki i też pytanie jak mu pomóc, co mogę robić źle???matką nazywam ten korzonek z którego wyrastają młode :oops:
ale jeden z nich ten po prawej ma przyżółknięte liście, więc pewnie umiera .
nie wiem też czy te korzonki białe mają być na wierzchu czy przysypane, na razie są na wierzchu

bardzo Pani dziękuję za pomoc
Załączniki
P1000415.jpg
elvisek4

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Elżbieta Data » 11-06-2011, 20:40

Jeżeli chodzi o mnie,to przesadziłabym tego storczyka.Trzy lata to wystarczająco długo w jednym podłożu.Może trzeba nową ,większą doniczkę,ale chyba nie koniecznie.Poza tym sprawdzi Pani stan korzeni,te puste,zgniłe ( jeżeli są) należy usunąć.
Doniczkę dobrze umyć i bezwzględnie pozbyć się glonów.
Nowe ,grube podłoże.Można dodać odrobinę suszonego krowieńca ,jeżeli jest dostęp i węgla drzewnego.
Zanim dojdzie do siebie można go zamgławiać głównie od spodu.
Elżbieta

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Elżbieta Data » 11-06-2011, 20:46

A te maluchy muszą swoje przejść.Może lepszym podłożem byłoby sphagnum,ale jak już rosną to niech tak zostanie.
Dendrobium sadzi się nad podłożem,a więc powinno być dobrze.
Pozdrawiam.
Elżbieta

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 11-06-2011, 20:49

Tylko bez krowieńca bo jest zbyt słabiutki i padnie od chorób grzybowych. Krowieniec, owszem smaczna rzecz, ale dla dorosłych, silnych i intensywnie rosnących storczyków. Sama dodaję dużemu, rozległemu cymbidium. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 11-06-2011, 20:51

elvisek4 pisze:matką nazywam ten korzonek z którego wyrastają młode :oops:
ale jeden z nich ten po prawej ma przyżółknięte liście, więc pewnie umiera .
nie wiem też czy te korzonki białe mają być na wierzchu czy przysypane, na razie są na wierzchu
Ten żółknący, może jest bardziej przesuszony.
Ten kawałek jest częścią "starej"pseudobulwy . Roślinki mają zbyt suche podłoże.Trzeba podłoże dobrze namoczyć . Korzonki powinny być lekko przysypane wilgotnym podłoże. Cała doniczka powinna być osłonięta woreczkiem foliowym z kilkoma malutkimi dziureczkami u dołu woreczka i 1-2 dziureczkami na górze. Woreczek może być wsparty na patyczkach umieszczonych w podłożu.Takie malutkie roślinki potrzebują mikroklimatu.

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: elvisek4 Data » 11-06-2011, 21:11

Jestem w trakcie przesadzania tego dużego więc tak szybko napisze, w środku część korzeni faktycznie martwa ale są i takie które mają kolor jasny beż ale np na końcach są mocno zielone więc je zostawiam, czy dobrze???? nie wiem czy ten beżowy to brak światła bo to w środku bryły korzeniowej to prawidłowo??? aha one nie są suche tylko takie grubaski :D
czy tak ma być????
elvisek4

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: elvisek4 Data » 11-06-2011, 21:26

przesadziłam go wygląda na mocno zmęczonego :cry:
cały czs myślę o tych jasnych korzeniach w środku a może powinnam je wyciąć??? szkoda że nie zrobiłam foto
elvisek4

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: elvisek4 Data » 11-06-2011, 21:27

dziękuję za rady dla dendrobium nobile, faktycznie on ma stosunkowo sucho, w takim razie idę mu robić mikroklimat :oops:
elvisek4

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 12-06-2011, 07:03

elvisek4 pisze:
cały czs myślę o tych jasnych korzeniach w środku a może powinnam je wyciąć??? szkoda że nie zrobiłam foto

Zostawiamy wszystkie korzenie jędrne i zakończone dobrym stożkiem wzrostu. Nadgniłe skracamy, tnąc po zdrowej tkance.[Jasne, jędrne , zostawiamy.]

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: elvisek4 Data » 12-06-2011, 20:23

dzisiaj zabrałam się za kolejnego storczyka niestety, to samo - zalanie wodą,nie mogłam kupić podłoża bo święto i wszystko zamknięte.... więc dokończę jutro.
mam nadzieję kupić też te doniczki specjalne do storczyków, bo nie chce już sadzić w osłonki
dziękuję wszystkim za rady
odezwę się jutro
pozdrawiam
elvisek4

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: elvisek4 Data » 18-06-2011, 15:26

Witam ponownie!!!
Mój dendrobium nobile chyba ma problem, zrobiłam tak jak Państwo sugerowaliście, więcej wody i przykrycie żeby wytworzyć mikroklimat.
Oczywiście woda z umiarem ale za to na bulwach pojawiła się zielona pleśń, co widać na foto, jedna roślinka zgubiła liść więc pewnie nie da się jej uratować.
Dodatkowo po podłożu chodzą malusieńkie białe robaczki...
Co teraz powinnam zrobić????????
Załączniki
storczyk.jpg
elvisek4

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 18-06-2011, 16:39

elvisek4 pisze:.... na bulwach pojawiła się zielona pleśń, ... jedna roślinka zgubiła liść więc pewnie nie da się jej uratować.
Dodatkowo po podłożu chodzą malusieńkie białe robaczki...

Wszystko co gnijące na tym chorym , moim zdaniem , trzeba usunąć. Można je opryskać rano roztworem preparatu Topsin lub PREVICUR 607 SL .
Wielka szkoda, że chory jest ze zdrowym w tym samym podłożu.

Natomiast w Bibliotece jest opracowanie "Szkodniki", tam proszę odszukać te "robaczki"i poczytać sobie o metodach walki z nimi.

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: elvisek4 Data » 18-06-2011, 19:49

dziękuję
jeden z młodziutkich jak dotknęłam obłamał się bo był tak przegnity, usunęłam go całkiem teraz dbam o tego który pozostał, tak bym chciała mieć tą odmianę....
elvisek4

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: elvisek4 Data » 02-07-2011, 13:08

Witam
Część moich storczyków chyba przeżyje... przesadziłam je wszystkie z pięknych osłonek w typowe doniczki do uprawy storczyków, robiąc drenaż na dnie doniczki z keramzytu, podłoże grube z domieszką węgla drzewnego, mam nadzieję że będzie dobrze.

niestety o jednego z nich mocno walczę... on w ogóle od początku był nieco nietypowy, proszę zwrócić uwagę na jego liście - długie i wąskie
dzisiaj zauważyła przez doniczkę że mimo przesadzenia część korzeni gnije nadal.
Wyjęłam go ponownie i obcięłam zgniłe, zostało tyle co na zdj.1i 2
Obcięłam mu też pęd kwiatowy, żeby go nie obciążać.
Nad trzecim oczkiem on coś wypuszcza i z tym nie wiem co robić proszę o radę
I czy coś z niego będzie...?????
Po jakim czasie go podlać????
Załączniki
stor1.jpg
stor2.jpg
stor3.jpg
elvisek4

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 02-07-2011, 17:24

elvisek4 pisze:... proszę zwrócić uwagę na jego liście - długie i wąskie
dzisiaj zauważyłam przez doniczkę, że mimo przesadzenia część korzeni gnije nadal.
Wyjęłam go ponownie i obcięłam zgniłe,

Jeżeli korzenie gniją, nie wystarczy przesadzenie. Trzeba zastosować chemię by zwalczyć patogeny odpowiedzialne za to gnicie.
Proponuję: sterylnym sekatorem odciąć martwą część trzonu. Miejsce cięcia zasypać węglem drzewnym.
Proszę resztę storczyka , aż po liście , namoczyć w roztworze preparatu Topsin M 500 SC 0,1 lub PREVICUR 607 SL 0,15, [przez 1 godz.] Następnie nasadzić ponownie w czystej doniczce i świeżym, wilgotnym podłożu. Nie podlewać przez 10- 14 dni. Storczyk powinien stać w jasnym miejscu, ale bez bezpośredniego nasłonecznienia.

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: elvisek4 Data » 02-07-2011, 20:38

Dziękuję za odpowiedź, tak zrobię! Mam pytanie czy trzon odcinam przed namaczaniem ???

I jeszcze jedno pytanie. Pozostałe storczyki po przesadzeniu mają doniczki przeznaczone do storczyków z dużą ilością otworów w dnie.
Na razie ich nie podlewam bo są tydzień po przesadzeniu ale stoją w podstawkach wypełnionych keramzytem i wodą, oczywiście tak że pod doniczka możliwa jest cyrkulacja powietrza. Czy dobrze??? Czy może nie powinnam tam wlewać wody? Jak postępować??
Kiedy teraz je podlać, czy przez namaczanie? Storczyki są w dużych doniczkach średnicy 17 i 19 cm ze względu na ich rozmiary. Czy teraz przelewać je wodą czy namaczać. Naprawdę nie wiem... proszę o radę.
elvisek4

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 02-07-2011, 21:05

elvisek4 pisze:. czy trzon odcinam przed namaczaniem ???

Pozostałe storczyki .... stoją w podstawkach wypełnionych keramzytem i wodą, oczywiście tak że pod doniczka możliwa jest cyrkulacja powietrza.
Kiedy teraz je podlać,...? Czy teraz przelewać je wodą czy namaczać.

Ja odcinam przed namoczeniem, gdy rana posypana węglem lekko przyschnie.
Keramzyt powinien być stale wilgotny, ale nie powinien mieć styczności z doniczką.
Podlewać po 10- 14 dniach od posadzenia.
Przelewać lub namaczać , to jest do wyboru. Ważne by każdy miał swoją wodę. Nie będą się roznosiły choroby .
Najwygodniej jest dobrać każdemu osłonkę, nalać wody, pozostawić w nich storczyki na 15- 20 minut, wyjąć odsączyć wodę i postawić doniczki na miejsce.

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: elvisek4 Data » 02-07-2011, 21:34

Teraz jasne ! I z tą wodą cenna uwaga, nie pomyślałabym o tym...
Jeszcze pozwolę sobie na jedno pytanie. A co ze storczykiem który jest świeżo po przesadzeniu a nie był moczony w topsinie. Mam dużego storczyka też po przelaniu. Czy wyjąć go raz jeszcze i namoczyć? Przesadzany był tydzień temu. Czy spryskiwać liście a może inna metoda, którą powinnam zastosować także do innych??? Przyznam że tych chorowitków mam kilku.
dziękuje
elvisek4

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 02-07-2011, 22:11

Jeżeli nie było znacznego ubytku w korzeniach, czasem przelewam roztworem preparatu PREVICUR 607 SL 0,15. można też rano, stosować oprysk.
Topsin pozostawia plamki na liściach, bo jest "mleczny"., ale też jest skuteczny.

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: elvisek4 Data » 28-07-2011, 18:03

Witam ponownie.
Na razie moje storczyki po reanimacji mają się dobrze!!!! ;)
Chyba nie stracę żadnego.
Kilka dni temu dostałam od znajomej storczyka ale widzę że coś z nim nie tak. Czytałam na forum że to może być wina hormonów ale zapytam osób które się znają co dalej z nim robić? Co zrobić z widocznym na zdjęciu uschniętym pędem kwiatowym wychodzącym z wierzchołka rośliny???
I drugie pytanie, co zrobić z młodym storczykiem wyrastającym z boku, posiada on dwa samodzielne korzenie, czy oddzielić????
Proszę o pomoc.
Załączniki
s2.jpg
s1.jpg
s3.jpg
elvisek4

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: elvisek4 Data » 02-08-2011, 19:46

podnoszę wątek proszę o radę
elvisek4

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Robert Data » 02-08-2011, 20:02

Witam.
Proszę nic nie oddzielać, nic nie wycinać.
Posadzić w wilgotnej, grubej korze, w ciasnej doniczce ['10']. Po ok. tygodniu podlać.
Powodzenia, r.
;-)
Trochę moich zdjęć...
Fotografia użytkownika
Robert

Z nami od: 07-01-2011, 20:03
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: elvisek4 Data » 02-08-2011, 21:06

dziękuję
a co z tym storczykiem któremu pęd wyrasta z wierzchołka - widać na foto, i czy długa te dwa storczyki mają pozostać razem,bo młody ma korzonki???
elvisek4

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Robert Data » 02-08-2011, 21:22

Dwa korzonki [skierowane dodatkowo w górę, nie przyzwyczajone do podłoża] na tak wyrośniętą roślinę to stanowczo za mało.
Na razie niech sobie rosną razem.
Wiosną przyszłego roku będzie można je rozdzielić bez obawy utraty 'młodego'.
Pęd wyrastający ze środka jest zaschnięty i obcięty, więc nie należy z nim już nic robić. Po prostu zostawić tak jak jest.
Nie wolno go na siłę wyłamywać, bo można okaleczyć roślinę, a wtedy zwiększa się możliwość infekcji np. grzybami.
Tyle mojego. ;-)
Pozdrawiam, r.
Trochę moich zdjęć...
Fotografia użytkownika
Robert

Z nami od: 07-01-2011, 20:03
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: elvisek4 Data » 08-08-2011, 21:04

moje malutkie dendrobium które widzicie Państwo na zdjęciach z moich pierwszych postów wzmocniło się zdecydowanie, jedno z nich umarło ale drugie ma się dobrze.
Za radą rośnie pod kapturkiem foliowym, ale zauważyłam że ta częśc z której wyrasta młody pokryła się pleśnią... czy tak może być, czy nadal mam trzymać go pod foliwym kapturkiem, w którym oczywiście są otwory...
elvisek4

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj