Witam
Mam mały kopt z wanilia. Jak dotychczas ładnie rosła ale od 2 miesięcy jej liście zrobiły się jasno zielone i przestała rosnąć. Hoduję j na zachodnim parapecie. W czym może być problem ??
Sardaukar pisze:Witam
Mam mały kłopot z wanilią. .... jej liście zrobiły się jasno zielone i przestała rosnąć. Hoduję ją na zachodnim parapecie. W czym może być problem ??
Mery pisze:Sardaukar pisze:Witam
Mam mały kłopot z wanilią. .... jej liście zrobiły się jasno zielone i przestała rosnąć. Hoduję ją na zachodnim parapecie. W czym może być problem ??
Myślę, że może być zbyt ostre słońce dla tego storczyka. Na zachodnim oknie roślina zostaje dosyć późno oświetlona ostrym światłem słonecznym,od rana znajduje się w półcieniu. Może dojść nawet do poparzenia liści.Światło powinno być przefiltrowane.Upalne dni mogą spowodować zahamowanie wzrostu.
Inny powód to brak składników odżywczych.
O uprawie poczytaj np.
http://www.storczyki.org.pl/zrodla/Kwiaty/wanilia.html
Sardaukar pisze:Czyli mam ją przestawić w jakieś zacienione miejsce ??
Mery pisze:Sardaukar pisze:Czyli mam ją przestawić w jakieś zacienione miejsce ??
Jeżeli nie wchodzi w grę niedożywienie, bo storczyk jest nawożony , proponuję zdjąć z parapetu i ustawić w jasnym miejscu za cienką firanką.
Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"