Regulamin umieszczania zdjęć na forum
W tym dziale forum mogą zostać umieszczone wyłącznie fotografie storczyków dobrej jakości oraz właściwie określone. Znaczy to, że musi być podana nie tylko nazwa rodzaju ale i gatunku, a w przypadku hybryd - nazwa odmiany. Przy czym nie mogą to być nazwy jakichś podobnych storczyków, których zdjęcia znaleziono np. gdzieś w internecie. Inaczej mówiąc, nazwa nie może nastręczać żadnych wątpliwości. Najlepiej jeżeli storczyk posiadał etykietę z pełna nazwą w chwili zakupu.
Słynna z zapachu Sumatra. Proszę opisać zapach : z jakiej odległości jest wyczuwalny, godziny wydzielania, no i jaki. Gzieś czytałam że jest tak intensywny że aż ... śmierdzi! Chyba to była przesada. Marta
Zapach kwiatów Sumatry kojarzę z zapachem gożdzików. Najbardziej intensywny w słoneczne dni. Pachnie w godzinach przedpołudniowych,po południu zapach stopniowo zanika.Wypełnia delikatnym aromatem duży pokój. Im bliżej kwiatka tym zapach bardziej intensywny. Mnie bardzo się podoba.Grażyna.
grażynasz pisze:Jest u mnie ponad dwa lata.Bezproblemowa w uprawie parapetowej-okno południowe zacienione. Kwiatuszki śliczne i trwałe a jeszcze ten zapach....
Witam Serdecznie;
Zapachu niestety nie mogę potwierdzić ale kolor jest wyjątkowy, powiedziałbym dość rzadki wśród storczyków