logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: problem ze storczykiem doritis

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: problem ze storczykiem doritis

Nieprzeczytany post Autor: Agnieszka Dobek Data » 17-07-2011, 11:43

Witam

Moja doritis ładnie rośnie, jest u mnie ponad półtora roku. Ok. miesiac temu wypuściła pęd kwiatowy, ale wszystkie pąki (jeszcze bardzo maleńkie) żółkły i zasychały jeden po drugim prawie do wierzchołka łodygi. Pęd przestał rosnąć, a z oczka ponizej wyszedł nowy pęd-odgałęzienie z nowymi pąkami. Na razie nie marnieją. Storczyk byl kilka tygodni temu z konieczności przesuniety w inne miejsce na tym samym parapecie, gdy robiłam porzadki z innymi podopiecznymi. Czy mozliwe, żeby przesuniecie doniczki o 20 cm spowodowało zmarnienie paków? W zeszłe lato doritis przeszło na parę tygodni z pedem do drugiego pokoju, na czas odnawiania i stracił tylko 2-3 paki a reszta rozwineła sie bez problemu.
Pozdrawiam Agnieszka
Agnieszka Dobek

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: problem ze storczykiem doritis

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 17-07-2011, 12:01

Możesz podać temperaturę i wilgotność uprawy tej rośliny - dzień/noc. :?:
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Agnieszka Dobek Data » 17-07-2011, 22:01

Ryszard410 pisze:Możesz podać temperaturę i wilgotność uprawy tej rośliny - dzień/noc. :?:

W dzień ostatnio bywa na tym parapecie od 25 st (trochę więcej popołudniami, bo to okno zachodnie- tylko taką stroną dysponuję), w nocy mam o kilka stopni mniej, ale nie jest to duża różnica. U mnie wieczorami latem powietrze jest bardzo nagrzane i ochładza się w tym miejscu dopiero nad ranem. Pomimo nawilżacza w pomieszczeniu w dni bez opadów wilgotność nigdy nie przekracza 55%. Zamieranie pąków zaczęło się u mojego doritis w okresie letniego ochłodzenia w II-ej połowie czerwca, dni były pochmurne, deszczowe (mieszkam w Warszawie), a wilgotnościomierz wykazywał przy wyłączonym nawilżaczu ponad 60%.
Agnieszka Dobek

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Efka Data » 18-07-2011, 00:32

Kiedyś był wątek na temat Doritaenopsis:
http://www.storczyki.pl/forum/view.php3 ... rst=&last=
Pan Krzysztof pisze tam,że potrzebują one znacznie więcej światła,niż Phalaenopsis.Być może opadanie pąków Doritis to skutek pochmurnych dni?
Efka

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 18-07-2011, 09:14

Warunki w jakich powinny przebywać doritisy to:
- intensywniejsze światło, ale oczywiście nie bezpośrednio za szybą (wysoka temperatura)
- stale wilgotne podłoże, szczególnie w okresie kwitnienia,
- dobrze rosną w kwaśniejszym podłożu, z dużym udziałem starej kory sosnowej (z naszych lasów)
- brak przeciągów !!!!
Sądzę, że właśnie przeciągi (wietrzenie) mogły być przyczyną opadania pąków kwiatowych.
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Z nami od: 26-11-2010, 10:05
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •