logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Pytanko

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Pytanko

Nieprzeczytany post Autor: Eldlu Data » 01-08-2011, 13:25

Witam!
Mam problem z dwoma stoprczykami Phalenopsis. Ostatni raz kwitły rok temu. Od tego czasu rosną tylko w liście, które są piękne, duże, zielone i jest ich dużo oraz w korzenie powietrzne. Nie wykształcają natomiast pędów kwiatowych. Dodam, że stoją cały czas w tym samym miejscu, jeden z nich ma już kilka lat i kilkakrotnie kwitł, drugiego kupiłam kwitnącego w ubegłym roku i po przekwitnieniu juz wiecej nie zakwitł. Macie jakis pomysł dlaczego nie kwitną?
Eldlu

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Pytanko

Nieprzeczytany post Autor: qrt Data » 02-08-2011, 07:52

Eldlu pisze:Witam!
Mam problem z dwoma stoprczykami Phalenopsis. Ostatni raz kwitły rok temu. Od tego czasu rosną tylko w liście, które są piękne, duże, zielone i jest ich dużo oraz w korzenie powietrzne. Nie wykształcają natomiast pędów kwiatowych. Dodam, że stoją cały czas w tym samym miejscu, jeden z nich ma już kilka lat i kilkakrotnie kwitł, drugiego kupiłam kwitnącego w ubegłym roku i po przekwitnieniu juz wiecej nie zakwitł. Macie jakis pomysł dlaczego nie kwitną?

Witam,

Właściwie temat jest już wyczerpany, zapraszam do lektury na forum;

Michał
qrt

Z nami od: 28-10-2010, 06:44
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Jan Ciepłucha Data » 02-08-2011, 18:54

Kiedyś żartobliwie pisałem, że storczyka który nie chce kwitnąć należy przestraszyć. Proszę zmienić warunki uprawy, np. wystawić na balkon, lub do ogrodu na cały sierpień.
Pozdrawiam
Jan Ciepłucha

Nasze kolekcje, Borówka Amerykańska, Gospodarstwo Szkółkarskie
Fotografia użytkownika
Jan Ciepłucha
Administrator

Z nami od: 01-07-2006, 06:00
  • Strona WWW
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: eldlu Data » 08-08-2011, 09:57

Jan Ciepłucha pisze:Kiedyś żartobliwie pisałem, że storczyka który nie chce kwitnąć należy przestraszyć. Proszę zmienić warunki uprawy, np. wystawić na balkon, lub do ogrodu na cały sierpień.

Spróbowałam zmienić warunki. Wystawiłam jednego na parapet okienny (okno na wschód). Chyba jednak nie bardzo się to kwiatkowi spodobało, bo liście zrobiły sie białe i czym prędzej wrócił na stare miejsce. Moze jeszcze kiedyś się namyśli na kwitnienie, mam taką nadzieję :)
eldlu

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Jan Ciepłucha Data » 08-08-2011, 13:42

Wiele osób tak postępuje, z pozytywnym skutkiem. Pewnie na tym parapecie przypiekało słonko :(
Pozdrawiam
Jan Ciepłucha

Nasze kolekcje, Borówka Amerykańska, Gospodarstwo Szkółkarskie
Fotografia użytkownika
Jan Ciepłucha
Administrator

Z nami od: 01-07-2006, 06:00
  • Strona WWW
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości