logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Liście - proszę o pomoc co zrobić?

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Liście - proszę o pomoc co zrobić?

Nieprzeczytany post Autor: tomba Data » 10-08-2011, 16:51

witam
Storczyk Phalaenopsis - wiek okolo 1,5 roku - odmiana Kathmandu
Kwiat niedawno zakwitł po ponad półrocznej przerwie. Mam z nim kontakt od 2 tygodni, osoba która się nim opiekowała starła sie o niego dbać, natomiast co zauważyłem to kwiat był przelany, wyjąłem go z doniczki przesuszyłem podłoże i obciąłem zgniłe korzenie.Moje pytanie dotyczy liści, kwiat ma ogólnie 3 liście , zupelnie zdrowy jest tylko jeden - największy. Pozostałe jak na zdjęciu. Co może być przyczyną takich liści. Czy moze chodzić o zbyt dużą wilgoć? I najważniejsze co z nimi zrobić?
dziękuję. ps na zdjęciach podłoże ma dziwny kolor - to od lampy błyskowej:)
Załączniki
20110810742.jpg
20110810742.jpg (117.99 KiB) Przeglądane 940 razy
20110810743.jpg
20110810743.jpg (119.14 KiB) Przeglądane 940 razy
20110810744.jpg
20110810744.jpg (129.64 KiB) Przeglądane 940 razy
20110810745.jpg
20110810745.jpg (107.88 KiB) Przeglądane 940 razy
20110810746.jpg
20110810746.jpg (125.78 KiB) Przeglądane 940 razy
tomba

Z nami od: 08-04-2011, 14:34
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Liście - proszę o pomoc co zrobić?

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 10-08-2011, 18:36

tomba pisze: kwiat ma ogólnie 3 liście , zupelnie zdrowy jest tylko jeden - największy. Pozostałe jak na zdjęciu. Co może być przyczyną takich liści. Czy moze chodzić o zbyt dużą wilgoć? I najważniejsze co z nimi zrobić?

Radziłbym odciąć zmienione chorobą części liści z zapasem po zdrowej tkance.Miejsce cięcia przesypać węglem drzewnym /lekarski,lub do grilla/.Podlewać z wyczuciem,gdy korzenie przybiorą szary kolor.I czekać obserwując.Musisz być cierpliwa bo powrót do zdrowia może być dosyć długi. :!:
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Efka Data » 11-08-2011, 00:13

Chyba dobrze by było też zastosować środki grzybobójcze: Previcur Energy i Topsin M w stężeniu dla roślin ozdobnych,mieszanką podlać 2-3 razy co 7-10 dni,oczywiście po przeschnięciu.Najlepiej namoczyć w tym całą doniczkę z podłożem i dolną częścią łodygi,na pół godziny.Liście można też opryskać,ale niekoniecznie,bo środki poprzez korzenie i tak do nich dojdą.
Uważam,że to potrzebne,bo na ostatnim zdjęciu widać,że końce korzeni nie wyglądają zdrowo: takie obkurczanie się ich jest prawdopodobnie spowodowane chorobotwórczymi grzybami.Korzeń nie jest zakończony zielonym stożkiem wzrostu,tylko czarną kropką i z biegiem czasu stopniowo obumiera od wewnątrz.Takie końce też trzeba obcinać,dokładnie przyglądając się,czy po obcięciu cały przekrój,a szczególnie sam środek przekroju,jest zielony.
Z doświadczenia wiem,że ta przypadłość jest dość podstępna,ale przy konsekwentnej walce chemią i nieprzelewaniu storczyka,do zwalczenia :) .
Zaniedbanie grozi tym,że wiecznie będzie 'chyrlał'- co urosną nowe korzenie,to po czasie obumrą.
Niestety dużo marketowych storczyków jest tym porażonych :evil:
Efka

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: tomba Data » 11-08-2011, 00:30

rozumiem, ze jedengo liscia tego sredniego mam przyciąć tzn uciąć chorą cześć tnąć + centymetr po zdrowej tkance. Co natomiast z najmniejszym liściem bo on chyba caly nie wygląda najlepiej. czy poczekać aż sam odpadnie? czy moze jakos zarażać stożek?
tomba

Z nami od: 08-04-2011, 14:34
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj