logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Coś nie tak z kwiatami

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Coś nie tak z kwiatami

Nieprzeczytany post Autor: michil Data » 17-08-2011, 07:12

Witam
Mam 2 storczyki. Białego od 2 tygodni, różowego od tygodnia. Gdy kupiłem białego, po tygodniu zwiędł mu jeden kwiatek i nie zauważyłem do teraz żadnego przyrostu. Różowy był z 3 pąkami, z których jeden się zachował (na zdj), a 2 pozostałe zwiędły i opadły. Czy to z powodu aklimatyzacji? Czy ja je źle podlewam(raz na tydzień wstawiam do 3cm podstawki z woda i nawozem agrecol i storczyk prawie nic nie wypija)? Czy stoją w złym miejscu(na parapecie, na zachodnim oknie)?
Proszę powiedzieć, co robię nie tak i czy te storczyki są w ogóle w dobrym stanie.
Pozdrawiam
michil
IMG_1886.JPG
IMG_1886.JPG (86.04 KiB) Przeglądane 860 razy
Załączniki
IMG_1887.JPG
IMG_1887.JPG (48.22 KiB) Przeglądane 891 razy
IMG_1888.JPG
IMG_1888.JPG (94.79 KiB) Przeglądane 891 razy
IMG_1889.JPG
IMG_1889.JPG (91.48 KiB) Przeglądane 891 razy
IMG_1890.JPG
IMG_1890.JPG (76.37 KiB) Przeglądane 843 razy
IMG_1885.JPG
IMG_1885.JPG (67.99 KiB) Przeglądane 843 razy
michil

Z nami od: 17-08-2011, 07:02
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Coś nie tak z kwiatami

Nieprzeczytany post Autor: Michał Kozłowski Data » 17-08-2011, 10:52

Storczyki wuglądają na zdrowe , a co do kwiatków to one przekwitły już i teraz oadają, a jeżeli chodzi to zżółknięte pączki to one zostały przewiane , lub storczyk reaguje na zmianę miejsca
Michał Kozłowski

Z nami od: 23-12-2010, 20:00
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Coś nie tak z kwiatami

Nieprzeczytany post Autor: BaRu Data » 17-08-2011, 19:48

Witam. Jeśli chodzi o moje postępowanie ze storczykami, to nauczona na wielu postach , czynię tak: też miałam problemy z opadającymi kwiatami i schnącymi pąkami. Doradzono mi (szczególnie post od Michała grt, tylko nie wiem gdzie go szukać i post od Ryszarda, też nie wiem gdzie on jest), że storczykom brak jest wilgoci. Ja swoje storczyki nawadniam przez zanurzenie całej doniczki, aż po liście, od czasu do czasu dodaję nawozu i trzymam w tej kąpieli przez ok. 1 godzinę. Wydaje mi się, że jak postawisz storczyka w 3 cm. podstawkę, to nie jest on w stanie naciągnąć wystarczająco wody. Poza tym nawóz, który dodajemy w niewielkiej ilości (dużo mniej niż w przepisie) nie rozprowadzi się w płytkiej wodzie i stężenie jego jest wówczas za duże. Jestem bardzo początkującym storczykomaniakiem ale tyle co się nauczyłam to przekazuję. Może ktoś mnie poprawi. BaRu.
PS. Liście różowego storczyka też wykazują, myślę, brak wody.
I jeszcze jedno - przeczytaj temat na str.3-ej pt. "Więdnięcie pąków".
I jeszcze jedno - dzięki Ci Ryszardzie za objaśnienie w spr. powrotu i poprawy napisanego tekstu. BR.
BaRu

Z nami od: 01-08-2011, 20:29
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj