logo forum

Prezentujemy kwitnienia - pokazujemy fotografie naszych ulubieńców

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: nowy nabytek

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: nowy nabytek

Nieprzeczytany post Autor: casie Data » 20-08-2011, 15:43

To jest mój trzeci w życiu storczyk ( pierwszy został poświęcony na cele naukowe :mrgreen: , a drugi z przeceny mam na dzieję że dojdzie do siebie)tego kupiłam dziś na targach rolnych, myślę że to piękny okaz o lekko ni żółtych ni zielonych kwiatach. Wie ktoś może co to dokładnie za odmiana phal? bo śnieżnobiałe kwiaty to nie są i nie umiem dokładnie określić, czy to żółć czy zieleń
Załączniki
DSCF1100.JPG
DSCF1106.JPG
casie

Z nami od: 18-08-2011, 09:08
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: nowy nabytek

Nieprzeczytany post Autor: nina1611 Data » 20-08-2011, 15:58

Phalaenopsis hybryda
KOPIOWANIE ZDJĘĆ BEZ ZGODY AUTORA - ZABRONIONE!!!
Fotografia użytkownika
nina1611

Z nami od: 16-02-2011, 14:43
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: casie Data » 20-08-2011, 17:28

no że hybryda to wiem ale natknęłam sie na dokładniejsze nazwy tego koloru a mianowicie: Anthura Gold, czy też Detroit
casie

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 20-08-2011, 20:23

Określenie nazwy handlowej na podstawie zdjęcia jest niezwykle trudne i żmudne dla osób postronnych. Najlepiej zrobi to właściciel porównując żywą roślinę z zdjęciami z internetu. Są znacznie dokładniejsze. Jak się kocha kwiatuszka, to się przekopie internet i moooże się do czegoś dojdzie ale wyniki nie będą pewne. Niektóre hybrydy mają tylko numer. Przy tej okazji można się sporo douczyć. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: casie Data » 20-08-2011, 20:37

a ciekawi mnie czy istnieją takie z "rodowodem" bo przecież ludzie którzy prezentują takie na wystawach to maja je na pewno nie z byle marketu czy nawet jakiejś poważniejszej hurtowni, może takie sprowadza się z krajów z których pochodzą nasze mieszańce?
casie

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Jan Ciepłucha Data » 21-08-2011, 02:27

Każdy- no, może prawie- chciałby widzieć jak ma na imię jego storczyk i ja to rozumiem. Ale niestety, storczyki,a szczególnie falenopsisy w masowej sprzedaży nie posiadają imion. Trzeba się z tym pogodzić. Proces rejestracyjny jest kosztowny długotrwały. Aby połapać się w tym co się ma, hodowcy więc nadają jedynie numer. Wszelkie próby nadawania imion są powiedzmy, nieporozumieniem.
Pozdrawiam
Jan Ciepłucha

Nasze kolekcje, Borówka Amerykańska, Gospodarstwo Szkółkarskie
Fotografia użytkownika
Jan Ciepłucha
Administrator

Z nami od: 01-07-2006, 06:00
  • Strona WWW
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 24-08-2011, 23:50

Na wystawach widuje się i te hybrydy niezarejestrowane, i te botaniczne, i zarejestrowane z nazwą. Wszystcy, łącznie z marketami, kupują je bezpośrednio u producentów bo jest tak najtaniej. Jeśli chodzi o krzyżówki z rodowodem to odpiszę kilka przykładów z książki ,,Fragrant orchids,,. Np.
Phalaenopsis Caribbean Sunset ,,Sweet Fragranse,, powstał z Phalaenopsis Cassandra x Phalaenopsis Mambo
-,,- Sweet Memory ,,Amy Dawn,, AM/AOS -,,- -,,- Deventeriana x Phalaenopsis violacea
-,,- Valentinii -,,- -,,- cornu-cervi x -,,- -,,-
-,,- Perfection Is ,,Chen,, FCC/AOS -,,- -,,- Golden Peoker x -,,- Black Eagle
Jak widać sprawa jest strasznie skomplikowana bo np. trzeba by było odszukać rodziców Phalaenopsis Cassandra i rodziców Phalaenopsis Mambo. Zaś te ,,tatusie,, i ,,mamusie,, nie muszą być już storczykami botanicznymi. Mogą też być hybrydami. Oczywiście w końcu takiego drzewa genealogicznego znajdą się storczyki botaniczne. Są krzyżówki pierwszorzędowe, drugorzędowe oraz te z dalszych pokoleń, zarejestrowane, nierejestrowane i w końcu takie że producent już chyba sam się pogubił. Czasem sobie myślę że ludzkość zatoczy koło i storczyki wrócą do form pierwotnych. To też się jakoś nazywa ale nie pamiętam teraz. Dotknęłaś, nie pierwsza, i nie ostatnia, rozległego tematu ale może posiądziesz w tym względzie szerszą wiedzę. Z życzeniami tegoż - Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Prezentujemy kwitnienia

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu