Powstał w wyniku krzyżowania : Phal.Micro Nova(phal.maculata x phal.lobbii) x Phal. philippinensis.
Jest to niewielkich rozmiarów storczyk epifityczny, o monopodialnym typie wzrostu.
Warunki uprawy:
W chwili obecnej Phal. Mini Mark rośnie w orchidarium , zamontowany na podkładce z kory akacji, jednak roślina z młodej sadzonki została doprowadzona do kwitnienia w uprawie parapetowej i ten właśnie sposób opiszę.
Światło:
Phalaenopsis ten był z powodzeniem uprawiany na parapecie okiennym ze wschodnią wystawą, bez doświetlania.
Podłoże:
Młoda roślina była posadzona w małej ciemnej doniczce z luźnym, drobnym podłożem, które dość szybko wysychało i wymagało częstego podlewania. Raz w tygodniu była moczona przez ok pół godziny, a po 3 dniach solidnie przelewałam, ponieważ doniczka była lekka, a wygląd rośliny wskazywał, że potrzebowała podlania.
Po przekwitnięciu zmieniłam doniczkę na przeźroczystą, w której wykonałam dodatkowe otwory celem lepszego przewietrzania korzeni. Wymieniłam również podłoże na średniej granulacji korę sosnową z dodatkiem keramzytu, węgla drzewnego i odrobiny sphagnum .
Wilgotność i podlewanie:
Z uwagi na naturalne siedliska rodziców rośliny te preferują wysoką wilgotność otoczenia i
umiarkowane /ciepłe temperatury.
Phal. Mini Mark był podlewany raz na tydzień , wodą ze studni, odstaną, z niewielkim dodatkiem wody przegotowanej. W celu utrzymania odpowiedniego poziomu wilgotności storczyk został umieszczony na tacy z keramzytem zalanym wodą.
Nawożenie:
Raz w tygodniu do moczenia stosowałam odżywkę do storczyków, z przewagą azotu, połowę dawki zalecanej przez producenta. Zimą raz na 2 -3 tygodnie.
Temperatura:
Storczyk ten dobrze znosi umiarkowane temperatury i doskonale radzi sobie w zakresie temperatur na parapetach, zimą 22-25*/15-17*(dzień/noc).
Kwiatostan
O momentu pojawienia się pędu kwiatowego do kwitnienia mija ok 1,5 miesiąca.
Kwiaty są białe, pomarańczowo nakrapiane, z intensywnie pomarańczową warżką, osiągają średnicę 2-3 cm i są zebrane w kwiatostany.
Dorosłe egzemplarze wytwarzają kilka pędów kwiatowych, moja roślina wypuściła dwa pędy kwiatowe, jednak była zbyt młoda, aby je utrzymać, wskutek czego jeden zasechł.
Roślina jest łatwa w uprawie i jeśli jej nie przelejemy doskonale współpracuje