logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Stare pędy kwiatowe

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Stare pędy kwiatowe

Nieprzeczytany post Autor: Aberratio Data » 08-08-2011, 17:25

Witam!

Mój pierwszy storczyk, który przeżył moje eksperymenty na nim, ma 3 pędy kwiatowe. Są to stare pędy. Kwiatków już nie ma. Nie obcinałam ich, bo cały czas są zielone. Tylko je skróciłam o końcówki, które dość szybko uschły po zrzuceniu kwiatów.

Zostawić te pędy czy nie?

Dodam, że ma przepiękne liście ( 7 dokładnie ), korzenie zdrowe- nawet ciągle mu rosną i kilka już powychodziło dawno poza obrys doniczki.

Chciałabym, żeby kwitł częściej, bo jak do tej pory kwitł tylko na jednym pędzie na raz- tylko na świeżo wypuszczonym. Czy jak je usunę to jakoś mu pomogę? Zachęcę do kwitnięcia?

Pozdrawiam

Lidia
Aberratio

Z nami od: 05-02-2011, 20:27
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Stare pędy kwiatowe

Nieprzeczytany post Autor: BaRu Data » 08-08-2011, 17:58

Polecam Ci do przeanalizowania temat poniżej pt. "Znów coś dziwnego". Pozdrawiam - BaRu
BaRu

Z nami od: 01-08-2011, 20:29
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Michał Kozłowski Data » 14-08-2011, 14:23

Jeżeli stare pędy robią się zółte nalezy je ściąc (licząc od dołu na 3 uśpione oczko) ale jeżeli pęd jest zielony nalezy go zostawić bo prawdopodobne jest to że z cubka puści kilka kwiatków :)
Michał Kozłowski

Z nami od: 23-12-2010, 20:00
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Aberratio Data » 19-08-2011, 20:35

Co do pędów - nie obcięłam. I chyba dobrze zrobiłam :) Mój Phal. Amabilis właśnie na starym pędzie wypuścił nowego :)

Nawet tego nie zauważyłam! Ale dobrze, że się zorientowałam, bo chciałam mu wyciąć jeden korzeń ( zauważyłam, że jest już zniszczony- suchy, pomarszczony i takie zawsze wycinałam ).

Na dole zdjęcia.
Załączniki
Phal. amabilis.JPG
Tak wygląda cały.
Phal. amabilis- nowy pęd kwiatowy.JPG
Nowiutki pęd na starym :)
Aberratio

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: qrt Data » 22-08-2011, 18:42

Aberratio pisze:Co do pędów - nie obcięłam. I chyba dobrze zrobiłam :) Mój Phal. Amabilis właśnie na starym pędzie wypuścił nowego :)

Nawet tego nie zauważyłam! Ale dobrze, że się zorientowałam, bo chciałam mu wyciąć jeden korzeń ( zauważyłam, że jest już zniszczony- suchy, pomarszczony i takie zawsze wycinałam ).

Phalaenopsis nie kwitnie na korzeniu, więc jeśli jest suchy i zniszczony, należy go usunąć;

Co do wcześniejszej wypowiedzi - ogólna zasada mówi, iż pędów nie wycinamy, a tym czy pęd 'ususzyć czy nie, decyduje
roślina. Jest jeszcze 'inna szkoła', według której ścięcie przekwitniętego pędu spowoduje nowy silny przyrost, mający
grubszą 'łodygę' i większe kwiaty... wybór jednak pozostawiłbym roślinie :)

qrt
qrt

Z nami od: 28-10-2010, 06:44
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: BaRu Data » 22-08-2011, 20:59

Witaj Michale grt. Co do ucinania pędów kwiatowych u storczyków był taki temat napisany przez - konopa 78 - pt." najnudniejszy na świecie Falenopsis czyli kilka ciekawostek", teraz znajduje się na stronie 4-ej. Ponieważ mam trudności z cytowaniem, a jeszcze ten post jest bardzo rozbudowany, mam do Ciebie prośbę o jak najprostsze skomentowanie tego elaboratu, bo dla mnie to strasznie zawiłe i z powodu tego artykułu obcięłam mojemu storczykowi żywy pęd. Storczyk mi się rozchorował. Stracił dolne liście, obecnie kwitnie na pozostałym 2-gim pędzie. Wydaje mi się, że zaszkodziłam mojemu storczykowi, chociaż dochodzi do siebie. Moj post na ten temat znajduje się pt. Znów coś dziwnego" na str.2-ej. Bardzo proszę nie denerwuj się na mnie i odpowiedz. BaRu.
BaRu

Z nami od: 01-08-2011, 20:29
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Elazet Data » 23-08-2011, 16:18

Witam.
Jest taka zasada,którą pamiętam z jakiejś książeczki.
Phalaenopsis " wielkokwiatowe" - takie które na warżce posiadają nitkowate wyrostki.U tych pędy kwiatowe przycinamy za 3,lub za 4 oczkiem.
Phalaenopsis "barwne" - nie przycinamy.Po przycięciu można czekać na kwiaty ok.3 lat.
Pozdrawiam.
Elżbieta
Załączniki
Fiolecik.jpg
Phalaenopsis wielkokwiatowy- na warżce na nitkowate wyrostki.
faluś buraczkowy.jpg
Ten z kolei ma zwykle intensywną barwę kwiatów i nie posiada owych wyrostków.
Pozdrawiam
Elżbieta Ziąbkowska
Fotografia użytkownika
Elazet

Z nami od: 04-02-2011, 17:44
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Aberratio Data » 30-08-2011, 19:48

Elazet pisze:Jest taka zasada,którą pamiętam z jakiejś książeczki.
Phalaenopsis " wielkokwiatowe" - takie które na warżce posiadają nitkowate wyrostki.U tych pędy kwiatowe przycinamy za 3,lub za 4 oczkiem.
Phalaenopsis "barwne" - nie przycinamy.Po przycięciu można czekać na kwiaty ok.3 lat.

Zgodnie z tą wypowiedzią powinnam obciąć stare pędy. Na razie je jednak zostawię, bo jak wspominałam wcześniej na "najnowszym" starym pędzie rośnie nowy pędzik :) Ma już jakieś 10-12 cm długości i rośnie jak szalony :D Już nie mogę się doczekać kwiatów!
Jak przestanie kwitnąć wtedy obetnę mu 1 pęd na próbę i zobaczę co się będzie działo :)
Aberratio

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Jolla Data » 05-09-2011, 22:59

Ojej, to poważna sprawa z tym przycinaniem łodyg, bo przypadkiem można utracić kwitnienie przez najbliższe trzy lata. Wyrostki na warżce ok, ale tak naprawdę co się kryje pod pojęciem "barwne" Phalenopsis.? Czy to takie, które nie mają kropeczek, paseczków, przebarwień?
Jolla

Z nami od: 07-01-2011, 00:37
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 06-09-2011, 08:17

Elazet pisze:Phalaenopsis "barwne" - nie przycinamy.Po przycięciu można czekać na kwiaty ok.3 lat.

Uprawiam falenopsisy kilkanaście lat. Taka zasada nie sprawdza się w moim przypadku.
Proszę o podanie źródła tej informacji.

Pędy przycinamy nisko, gdy zaschną.
Jeżeli pęd jest żywy , nie musi być przycinany, bo może wznowić kwitnienie.
Natomiast pędy bardzo długie, które są żywe, możemy skrócić nad trzecim lub czwartym węzłem , licząc od dołu.
Pozdrawiam, Maria.
Storczyki są jak motyle.......... Mery

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Z nami od: 20-12-2010, 22:06
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: qrt Data » 06-09-2011, 13:54

BaRu pisze:Witaj Michale grt. Co do ucinania pędów kwiatowych u storczyków był taki temat napisany przez - konopa 78 - pt." najnudniejszy na świecie Falenopsis czyli kilka ciekawostek", teraz znajduje się na stronie 4-ej. Ponieważ mam trudności z cytowaniem, a jeszcze ten post jest bardzo rozbudowany, mam do Ciebie prośbę o jak najprostsze skomentowanie tego elaboratu, bo dla mnie to strasznie zawiłe i z powodu tego artykułu obcięłam mojemu storczykowi żywy pęd. Storczyk mi się rozchorował. Stracił dolne liście, obecnie kwitnie na pozostałym 2-gim pędzie. Wydaje mi się, że zaszkodziłam mojemu storczykowi, chociaż dochodzi do siebie. Moj post na ten temat znajduje się pt. Znów coś dziwnego" na str.2-ej. Bardzo proszę nie denerwuj się na mnie i odpowiedz. BaRu.

Wybacz, że tak późno odpisuje, niestety nie zauważyłem postu;

Cóż mogę powiedzieć - duże doświadczenie, wiedza, odwaga w hodowli i nie trzymanie się głupich stereotypów, wręcz próby łamania ich;
Nie uważam chirurgii storczykowej, jako coś 'złego' bądź całkowicie niezgodnego ze sztuką - jesli coś takiego istnieje - problem w tym, żeby dokładnie
wiedzieć - co się robi i po co się to robi? - oraz przewidzieć założony efekt...

Michał
qrt

Z nami od: 28-10-2010, 06:44
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 06-09-2011, 15:31

qrt pisze:Cóż mogę powiedzieć - duże doświadczenie, wiedza, odwaga w hodowli ....
Nie uważam chirurgii storczykowej, jako coś 'złego' bądź całkowicie niezgodnego ze sztuką - jesli coś takiego istnieje - problem w tym, żeby dokładnie wiedzieć - co się robi i po co się to robi? - oraz przewidzieć założony efekt...
Michał

Czy zawsze będą oczekiwane efekty stosowania takich zasad. :?:
Postanowiłem upiec naleśniki z malinami. :) Z owocem nie było problemu bo na jarmarku był/jest wysyp tych smakowitości.Odwaga była,co robić -wyczytałem w książce kucharskiej,proste.Przewidywałem,że zjem smaczne danie.I co mimo wiedzy,odwagi,oczekiwań jestem GŁODNY. :o :!: :lol:
Brak wiedzy tajemnej. :!:
Aby nikt mi nie zarzucił,że nic nie ma o storczykach to proszę.
Dodam jeszcze przestańmy być tacy anonimowi i zareagujmy na - viewtopic.php?f=16&t=1172#p7731
Załączniki
Co to jest..JPG
Co to jest..JPG (64.6 KiB) Przeglądane 14145 razy
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Renia T Data » 06-09-2011, 16:50

Aberratio zapytała:czy obcinać pęd kwiatowy po przekwitnięciu?

Powiem tak : ZAWSZE je obcinam ,nisko przy liściach ,uważając ,aby ich przy tym działaniu nie uszkodzić,zasypuję węglem drzewnym ,albo cynamonem ,ten jest chyba w każdej kuchni.
Jeśli roślina wymaga przesadzenia przygotowuję nowe podłoże ,czystą ,wyparzoną doniczkę, poddaję oględzinom korzenie,jeśli jest taka potrzeba wycinam te, które tego wymagają,profilaktycznie zamaczam roślinę w dostępnym środku p/grzybiczym przygotowanym w/g zaleceń producenta ,sadzę do podłoża,przez około tydzień nie podlewam i...cierpliwie czekam !

Roślina musi odpocząć,postać,zmężnieć ,wypuścić nowe liście, korzenie.
Z moich obserwacji wynika,że po takim odpoczynku szybciej rosną nowe liście,korzenie.
Kiedy pojawiają się pędy kwiatowe są silne,grube, kwiaty też są większe,niż z pozostawionego pędu.Miałam takie okazy które rozwijały po 2 kwiatki na czubku pędu i wybijały mi oczy ;) ,bo ciągle musiałam wydłużać podpórkę,a poza tym takie wymęczone kwitnienie mało ma dla mnie uroku :|

A w końcu taka roślina często umiera,bo osłabiona stałym kwitnieniem zapada na byle co i nie ma sił na walkę :o :shock

Nigdy nie obcinam pędu na wysokości 3 oczka ,bo jak wyżej ,pędy szybko odrastają z tego oczka i roślina nie przechodzi wymaganego okresu odpoczynku ,co jest bezwzględnie konieczne ,aby była w dobrej kondycji i przez lata cieszyła nas kwitnieniem.
A poza tym nie lubię jak pędy rosną poziomo,a nie zawsze uda się je uporządkować.Nie podpięte prawie zawsze się łamią pod ciężarem kwiatów ...to po co je męczyć?

Pozdrawiam
Pozdrawiam, Renia
Fotografia użytkownika
Renia T
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 14:53
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Aberratio Data » 09-09-2011, 13:53

Wracając do mojego pytania i anegdotki o naleśnikach ( aż zgłodniałam :P ) i odwadze - zaryzykowałam.
Na storczyku, który dostał Tata, a opiekuję się nim ja i Mama :) Jest identyczny z moim ( mój jest starszy, ale to chyba nie ma aż takiego znaczenia ).

Na razie nic się nie dzieje :) Obcięty pęd pozostał zielony, liście są sprężyste. ZERO ZMIAN :)
Zobaczymy co dalej...
Aberratio

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: ewka Data » 12-10-2011, 14:29

Co do pędów kwiatowych to ja stosuję takie zasady:
- po przekwitnięciu obcinam pęd za ostatnim kwiatem, który odpadł,
- jeżeli pęd nie schnie to coś z niego jeszcze będzie
20111012144.jpg

- jeżeli po jakimś czasie pęd zaczyna usychać, obcinam go na granicy suchego
20111012145.jpg

- widać, że usychanie ustało i ...... oczko robi się coraz grubsze. Może coś się rodzi??
20111012146.jpg

- jeszcze jedno. Wypuszcza nowy pęd :D
20111012147.jpg

NIGDY NIE OBCINAM PĘDÓW U NASADY, CHYBA ŻE CAŁY USCHNIE.
Fotografia użytkownika
ewka

Z nami od: 19-02-2011, 12:16
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Gabi Data » 12-10-2011, 15:25

Pani Mery .Podaje źródło informacji na które powołuje się pani Elazet (pisze o jakiejś książeczce).Poszperałam trochę i znzlazłam . Jest to książka STORCZYKI autorstwa pani LUTZ ROLLKE -strona 24 i 25.
Ja osobiście obcinam pędy tylko wtedy kiedy uschną ,lub jeśli dłuższy okres się z nimi nic nie dzieje.
Gabi

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: agnes Data » 15-10-2011, 11:08

Skoro teorie Elazet znalazły swoje potwierdzenie w literaturze, to nie ma co z nimi dyskutować, dla mnie trochę kontrowersyjne.
Jesli ze starymi pędami nic się nie dzieje ponad rok, to je obcinam. Natomiast gdy pojawi się nowy pęd kwiatowy, to jeśli ze starym nic się nie dzieje, to też go obcinam aby zbytnio nie obciążać rośliny.
Oczywiście wszystko zależy od kondycji rosliny. Gdy system korzeniowy rośliny jest słaby, nie ma co zmuszać jej ciągle do kwitnienia, warto dać się jej wzmocnić.
Pozdrawiam
www.agnieszka-wysocka.blog.onet.pl
agnes

Z nami od: 10-11-2010, 09:31
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu