Roślin pisze:witam,
oszalał mi storczyk.
... storczyka mam jakies 3 lata i staram sie o niego dbać jak najlepiej potrafie zgodnie z radami i informacjami jakie znajduje na forach tego typu. co nie zmienia faktu że jestem laikiem. mam tylko jednego kwiatka, za to kwitnie bardzo obficie, praktycznie przez cały rok, jak tylko zrzuci kwiaty zaraz dojrzewa kolejne, nowe pnącze, i tak cały rok po 20 kilka kwiatów na nim wisi.........Jaki storczyk jest każdy widzi, wychylił sie niebezpiecznie w jedną strone, i do tego puszcza nowe kożenie nie w dół lecz do góry i na bok. ....jak go naprostować? co zrobic z kożeniami które wyrosły (bardzo) dużo poza obrys doniczki i wszystkie kieruja sie w jedną stronę? jak go w takiej stytuacji przesadzać? może wieszać?
help!
Roślin pisze: .......puszcza nowe korzenie nie w dół lecz do góry i na bok. ...... co zrobić z korzeniami które wyrosły (bardzo) dużo poza obrys doniczki i wszystkie kierują sie w jedną stronę? jak go w takiej sytuacji przesadzać?
dzioo pisze:W czerwcu postanowiłam storczyka reanimować...........Storczyk odżył, zaczął ukorzeniać sie jak szalony.
W pewnym momencie w sierpniu jeden z liści środkowych zaczął mi żółknąć po jednej stronie zaczynając od podstawy. obcięłam go więc ...... W tym miejscu storczyk wypuszcza masę korzeni a dziś zauważyłam zalążki dwóch łodyg.....
Czy jest to możliwe, by roślina się w taki sposób rozszczepiała? Boję się go ucinać u podstawy nowych korzeni, bo pewnie je uszkodzę.
Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"