logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Doradzcie

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Doradzcie

Nieprzeczytany post Autor: Hanna Data » 20-09-2011, 18:03

Witam. Jestem w posiadaniu dwóch storczyków które ze swoich stoków wzrostów -środka wypuściły pędy kwiatowe .Teraz po przekwitnieniu jeden pęd po prostu zakończy swój żywot i go wycięłam. Czy jest szansa na to aby ponowił kwitnienie (wypuścił pęd) czy tylko będzie sobie wiódł liściowe życie bez możliwości przyrostu nowych -brak stożka. Pozdrawiam Anna
Załączniki
3333333333333333333333333333333333 018.jpg
3333333333333333333333333333333333 021.jpg
ten jeszcze kwitnie i ma żywy pęd
Pozdrawiam cieplutko -Anna
Fotografia użytkownika
Hanna

Z nami od: 30-11-2009, 22:22
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Doradzcie

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 20-09-2011, 18:46

Witaj Aniu.
Moim zdaniem, będziesz musiała poczekać na keiki . Potem dopiero kwitnienie tej nowej rośliny.
A powiedz nam, dlaczego kupujesz takie uszkodzone genetycznie :?:
Pozdrawiam, Maria
Storczyki są jak motyle.......... Mery

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Z nami od: 20-12-2010, 22:06
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 20-09-2011, 18:58

Hanna pisze:Witam. Czy jest szansa na to aby ponowił kwitnienie (wypuścił pęd) czy tylko będzie sobie wiódł liściowe życie bez możliwości przyrostu nowych -brak stożka. Pozdrawiam Anna

Podobna rozmowa odbyła się jakiś czas temu - viewtopic.php?f=3&t=790&p=5683&hilit=p%C4%99d+sto%C5%BCek+wzrostu#p5676 . Jest tam wypowiedź Justyny,która Cię zapewne ucieszy i rozwieje Twoje troski. :!: :lol:
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Hanna Data » 20-09-2011, 20:39

Witaj Mario i Ryszardzie .Nie kupiłam tych roślin .W ubiegłym roku będąc w Niemczech u kuzynki dostałam na powitanie.Trudno będę czekać na dzieci. Anna :D
Fotografia użytkownika
Hanna

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Justyna Kwiatkowski Data » 20-09-2011, 21:40

Ja poczekalam sobie troche ..... ;) Mialam taki sam przypadek.... teraz juz nie widac, ze ped wyrastal ze srodka, bo ma dwa nastepne liscie :D :D ....Kurcze ,a swoja droga ,to chyba mam wiecej cierpliwosci do moich storczykow, niz do wlasnego meza.... :lol: Ech..... :shock: :shock: :shock:
...Oczy sa skarbem naszej duszy...! Pozdrawiam- Justyna
Fotografia użytkownika
Justyna Kwiatkowski

Z nami od: 14-11-2010, 21:57
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 20-09-2011, 21:51

Justyna Kwiatkowski pisze: chyba mam więcej cierpliwości do moich storczyków, niż do własnego męża.... :lol: Ech..... :shock: :shock: :shock:

Jak widać biedni są ci panowie przy takich zakręconych kobietach, chyba że to oni są jeszcze bardziej zakręceni storczykowo.[ Takie silne " zakręcenie" widzę u przyjaciela, który tylko ciągle mówi co sobie musi kupić. A ma już tych storczyków sporo.] ;)

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: MarzenaNM Data » 22-09-2011, 07:18

Mam taki sam przypadek. Basal keiki wypuścił po 5 miesiącach, a roślina mateczna za to szalenie przyrasta w nowe korzenie i ma ciągle 5 pięknych liści :shock: , a myślałam, że ona tak bardziej ku upadkowi się będzie skłaniać?
pozdrawiam

MarzenaNM
Fotografia użytkownika
MarzenaNM

Z nami od: 06-06-2011, 23:40
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: usmieszka1 Data » 04-10-2011, 08:21

moj storczyk miał pęd z rosnacy ze środka po czym wypuscił nowy ped z boku i pieknie kwitł . następnie doczekłam sie nowej roslinki wyrastającej z boku . wyciełam ja i rosnie w swoim podłozu a matka wypuszcza cos ze srodka jak by kolejna roslinke!!!
usmieszka1

Z nami od: 12-09-2011, 21:12
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: magda25 Data » 16-10-2011, 23:44

mam podobny problem z brakiem stożka wzrostu....chociaz mój problem polega na czym innym....kupiłam phalenopsisa z promocji, jeszcze kwitnącego jakieś 2 miesiące temu...zrobiłam porządek z korzeniami, których jest mało i są w kiepskiej kondycji...widac przy zakupie było, że roslina jest przelana, a dodatkowo była za głęboko wsadzona, w następstwie czego najmłodszy liść był nadgnity u nasady...poruszając liściem chcąc zobaczyć w jakiej jest kondycji odpadł mi...stożek wzrostu też był zgnity, dlatego,że przy zakupie stożek był przykryty podłożem...teraz po przesadzeniu posadziłam go wyżej, tak żeby przy podlewaniu woda do niego nie spływała..jest czarny...czy wypuści drugi stożek możemy gdybać...storczyk ma 3 małe i cienkie liście, z czego 1 zaczął żółknąć....więc roślina szuka substancji do życia...mój problem dotyczy łodygi kwiatowej...ma 4 kwiatki, które cały czas sie trzymają, opadł tylko 1 pączek, 2 pączki rozwinęły się ale kwiatki są wyrażnie mniejsze, a zawiązki pączków na końcu pędów stoją w miejscu...roślina nie ma siły na kwitnienie i te kwiaty i tak sie nie rozwiną...chyba powinnam ją uciąc, aby ratować storczyka, bo nie widzę też aby poprawiła sie sytuacja w korzeniach...nie gniją, ale tez nie widzę żeby rosły.....i jeszcze jedno pytanie czy wyciąć ją całkowicie czy zostawić ze 2 oczka?....zalezy mi , żeby go uratować.....mam poza tym 2 storczyki, które tez kupiłam na wyprzedażach ponad rok temu...1 na początku tego tygodnia zaczął wypuszczać pęd kwiatowy, ciągle przybywa mu po nowym liściu i nowe korzenie....2 był w bardziej opłakanym stanie, miał ok 20% zdrowych korzeni i 1 duży liść...w tej chwili ma pól doniczki korzeni i wypuszcza 3 nowy listek...więc może z tym tez mi się uda...zdjęć niestety nie wstawię, bo mój aparat został u mojego brata
magda25

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: matynka4 Data » 17-10-2011, 08:11

Phalenopsisy takie już są, jedne szybko przyrastają, często kwitną i cieszą właściciela. inne nie wiadomo dlaczego rosną bardzo powoli a na kwitnienie trzeba długo czekać. Ja też kupiłam phalenopsisa z jak się później okazało zalanym stożkiem wzrostu, wycięłam go i zasypałam węglem drzewnym chyba w lutym czy marcu. Od tak długiego czasu doczekałam się wprawdzie basal keiki, ale roślina słabo rośnie. Ma pełno zdrowych, grubych korzeni i te same warunki jak sąsiadujące z nim na parapecie, inne w tym czasie wypuściły po dwa liście a ten tylko boczny przyrost. Inny mój storczyk rośnie bardzo w górę wypuszczając kolejne "piętra" liści, ale nie ma zamiaru kwitnąć. Na razie przeniosłam oba storczyki do łazienki, liczę, że zmiana miejsca wpłynie na oba uparciuchy. Spróbuj zmienić warunki( przenieś na inne okno, zwiększ wilgotność wokół rośliny, podlewaj przez podsiąkanie aby korzenie ciągły "do wody") i obserwuj czy coś się poprawia. Storczyk musi przyzwyczaić się najpierw do nowego miejsca, więc na poprawę trzeba będzie też poczekać. W jednej z doniczek tkwi plakietka z nazwą firmy, ja też mam z tej firmy storczyka i jemu też wyrastają pędy ze środka wzrostu, prawdopodobnie jest to skutek hormonów aplikowanych roślinom. Mój wypuścił basal keika na pędzie wielkości prawie tak dużej jak cała roślina, obserwuję co będzie dalej ale widać, że po hormonach rośliny zachowują się inaczej i sprawiają więcej kłopotów w uprawie.
Pozdrawiam, Matynka4.
matynka4

Z nami od: 08-01-2011, 23:58
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: magda 25 Data » 17-10-2011, 20:07

ale moje pytanie jest odnośnie jednego storczyka...co mogę zrobić, żeby mu pomóc...a przede wszystkim czy uciąć mu kwitnącą łodygę kwiatową, żeby miał siły na odbudowanie stożka wzrostu, korzeni i liści
magda 25

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 17-10-2011, 23:00

Jeśli storczyk jest ukochany, to oberwać kwiaty, a łodygę zostawić bo ściągnie sobie z niej soki. Na wszelki wypadek przyciąć mu końcówkę łodygi - to odechce mu się tworzyć ewentualnie następne kwiaty. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: ewka Data » 19-10-2011, 11:36

Witam.
Odnośnie stożka wzrostu. Też kiedyś pisałam, że mam taki problem. Poradzono mi poczekać. I jest efekt. W kwietniu dostałam storczyka, który nie miał stożka wzrostu. Dzisiaj wygląda tak
20111019168.jpg
20111019168.jpg (30.45 KiB) Przeglądane 3591 razy

Miałby tylko jedno pytanie:
czy roślina matka jeszcze będzie funkcjonować, bo nie bardzo ma miejsca do wypuszczenia pędów kwiatowych. :?:

Zobaczę co będzie dalej. Poczekam do czasu, kiedy nowy stożek wypuści korzonki to sprawa może sama się rozwiąże. :?:

Jeszcze jedno; ten storczyk dostałam 08.kwietnia i od tamtej pory kwitnie cały czas.
20111019169.jpg

Pozdrawiam ewka
Fotografia użytkownika
ewka

Z nami od: 19-02-2011, 12:16
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Hanna Data » 03-11-2011, 12:06

Witam. Po kilku miesiącach takiego sobie wolnego wzrostu coś zaczęło się dziać w moim storczyku który jest bez stożka wzrostu . Nie wiem czy to chęć przedłużenia gatunku poprzez keiki czy nowy pęd .Myślę że to pierwsze.A Ty Mario co o tym sądzisz ?.Pozdrawiam Anna
Załączniki
img_20111103065605_storczyHania027_zmniejszamy_pl.jpg
Jest to storczyk z pierwszego zdjęcia
Fotografia użytkownika
Hanna

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Newbell Data » 03-11-2011, 12:15

Mi to zdecydowanie wyglada na keike
Pozdrawiam ;)
Fotografia użytkownika
Newbell

Z nami od: 16-05-2011, 20:48
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 03-11-2011, 16:46

Hanna pisze: . Nie wiem czy to chęć przedłużenia gatunku poprzez keiki czy nowy pęd .Myślę że to pierwsze.A Ty Mario co o tym sądzisz ?.

Aniu, sama sobie odpowiedziałaś, bo dobrze się orientujesz w temacie. Storczyk jest zdrowy, więc ten "basal keiki" czyli keiki rosnące u podstawy rośliny ,będzie korzystało z korzeni mamy, lub wytworzy swoje.
Jeżeli zdominuje roślinę mateczną, ta zacznie zanikać, a ten maluch zajmie jej miejsce.
Takie keiki wcześnie wchodzą w kwitnienie, mając silny system korzeniowy i możliwość czerpania składników z liści mamy.
Co on "zdecyduje" , niestety nie wiemy.
Powodzenia w uprawie, M M.
Będzie dobrze.

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Hanna Data » 03-11-2011, 20:10

Dziś cudaczek wylądował na podłodze , przez wylegającą się Balbinę.Jakież było moje zdumienie gdy pod liściem i nakryty kołderką objawił się nowy maluch czyli w sumie są dwa . Są to już moje drugie maluchy .Poprzednie a było ich pięć pięknie się ukorzeniły i mają po nowym liściu a mieszkają już same od wiosny .Mama też już dochodzi do siebie i mam nadzieję że zaszczyci nas kwieciem już wiosną2012. Pozdrawiam Anna
Załączniki
img_20111104025126_storczyHania032_zmniejszamy_pl.jpg
Fotografia użytkownika
Hanna

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: nina1611 Data » 03-11-2011, 20:35

moje basal keiki wypuściły pierwsze pędy po 2,5 miesiącach od momentu pojawienia się :)
życzę aby i Twoje równie szybko rosły :)
KOPIOWANIE ZDJĘĆ BEZ ZGODY AUTORA - ZABRONIONE!!!
Fotografia użytkownika
nina1611

Z nami od: 16-02-2011, 14:43
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Hanna Data » 02-01-2012, 21:16

Witam. Postanowiłam pokazać Wam po upływie 2,5miesiąca mojego bez stożkowego storczyka już pokazywanego . Maluchy podrosły i o dziwo nawet pęd wypuscił jeden.Genetyczne ręce tu dużo nabroiły. Pozdrawiam Anna

img_20120103040350_stotczyk2012styczen003_zmniejszamy_pl.jpg
Fotografia użytkownika
Hanna

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •