Bardzo proszę o pomoc. Nie wiem co dzieję się z moimi storczykami mam ich sześć i od pewnego czau zaczęły wydzielać jakąś dziwną lepką ciecz. Podejrzewam, że są chore. Dodam, że mam je już od kilku lat i nic takiego wcześniej nie miało miejsc. Będę wdzięczna za wszystkie rady. Z góry dziękuję.
Gutacja nie występuje na wszystkich storczykach równocześnie .
karolina.pitek pisze:..... zaczęły wydzielać jakąś dziwną lepką ciecz. .
W dziale Biblioteka , jest opracowanie Szkodniki. Proszę poczytać. Myślę, że to one są powodem pojawienia się tej słodkiej substancji. Po przeczytaniu, pewnie wyjaśni się wszystko. viewtopic.php?f=17&t=533
Jeżeli jest to gutacja , nie ma obawy o zdrowie storczyków. Natomiast , jeżeli jest to wydzielina owadów, problem jest poważniejszy. Owady żerując, powodują uszkodzenia w które zakotwiczają się zarodniki grzybów i inne drobnoustroje. Potem dziwimy się skąd na naszych storczyka pojawiają się rożnego rodzaju plamy.[Storczyki chorują.] Moim zdaniem należy dokładnie pooglądać rośliny. Pozdrawiam, Maria.
Zastosowałbym Confidor 200 SL [do nabycia w sklepach ogrodniczych] w stężeniu jak podano w ulotce, dla roślin ozdobnych pod osłonami, tak jak zwalcza się czerwce. Środek ma mało przyjemny zapach, ale jest skuteczny [działa układowo]. Rośliny należy dokładnie opryskać i... podobny temat był poruszany --> viewtopic.php?f=3&t=1344&p=8713&hilit=tarczniki#p8713 Powodzenia, pozdrawiam, r.