logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: przesadzanie

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: przesadzanie

Nieprzeczytany post Autor: justinkee Data » 17-05-2011, 19:25

mam pytanie. układ korzeniowy mojego storczyka jest w opłakanym stanie. cały korzeń "główny" wystaje nad podłożem. Storczyk aktualnie kwitnie. czy ja mogę coś z nim teraz zrobić, bo z tego co mi wiadomo nie wolno go przesadzać gdy kwitnie? Ma już 3 lata, chciałam go przesadzić w marcu, ale wtedy zauważyłam że wypuszcza łodygę.
DSCF2354 [800x600].JPG
DSCF2354 [800x600].JPG (226.16 KiB) Przeglądane 6970 razy

DSCF2356 [800x600].JPG

Storczyk stoi na parapecie na który przez cały dzień świeci. podejrzewam że dlatego właśnie 2 jego liście pomarszczyły się i zrobiły się "kapciowate". takie same były zimą gdy stały nad grzejnikiem, ale potem z powrotem wróciły do normy.
DSCF2357 [800x600].JPG
DSCF2357 [800x600].JPG (238.49 KiB) Przeglądane 6970 razy

DSCF2358 [800x600].JPG
DSCF2358 [800x600].JPG (44.06 KiB) Przeglądane 6970 razy
justinkee

Z nami od: 08-05-2011, 14:53
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: przesadzanie

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 17-05-2011, 20:04

Moim zdaniem storczyk nie pobiera wody i składników odżywczych z podłoża. Podłoże po 3 latach jest zapewne zasolone. Kwitnie, bo ratuje się ,by wydać nasiona.
Proponuję przesadzenie rośliny odmładzając system korzeniowy. Korzenie znajdujące się nad podłożem nie pobierają tle wilgoci ile storczyk potrzebuje.Nie są nawet obłożone wilgotną korą, czy mchem. Roślina ściąga składniki z liści i to spowoduje zupełne odwodnienie liści i śmierć storczyka.
Proponuje przesadzenie wg. wskazówek:
"Nadmierne ZASOLENIE podłoża "
- http://www.storczyki.pl/index.php?pokaz=uprawa&dzial=4
Storczyki są jak motyle.......... Mery

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Z nami od: 20-12-2010, 22:06
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: justinkee Data » 19-05-2011, 17:06

dziękuję za odpowiedz. jutro pójdę do kwiaciarni po podłoże. boję się tylko o to, że stanie się coś z łodygą i kwitnącymi kwiatami..
justinkee

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: konopa78 Data » 19-05-2011, 20:39

Witam, Pani Maria ma całkowita racje, on jest presuszony na wior,
ostatnio dostalam umierajacego kwiatka,system korzeniowy po ogledzinach przypominał te ze zdjeć;polecam włozyc rosline do wody-całkowite zanurzenie korzeni,(nawet wyjetą z podłoża) i zostawic na dzień, dwa.Obserwować i wyjąć z kapieli gdy korzenie przestana przypominac rodzynki a nabiora jedrenego kształtu.ponownie posadzić.może sie rownież zdarzyc że roślina kwiatki obrzuci,ale powinna dojsć do siebie.Zwykle po jakimś czasie trzeba przyjrzec sie korzeniom,3-6 tyg potem bo maja tendencje do gnicia-bedą to te które najbardziej ucierpiały przesuszenie.wycinasz je a miejsca osypujesz cynamonem-jadalny-(przyprawa).jesli kwiat stoi w suchym mieszkaniu w pobliżu kaloryfera warto ustawic naczynia z woda lub dodac mu paprocie do towarzystwa w sezonie grzewczym.Dobrą kondycje storczyków warunkuje wilgotnosć powietrza.
konopa78

Z nami od: 14-04-2011, 15:16
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: justinkee Data » 20-05-2011, 19:24

Niestety, przesadziłam go zanim przeczytałam tą wiadomość. Dziś z rana kupiłam podłoże, wyciągnęłam go, korzenie dolne ma w bardzo dobrym stanie. Ale wcześniej korzenie te zamoczone były długo w wodzie. po prostu on przez cały ciężar zaczął coraz bardziej się przechylać, aż w końcu cały korzeń główny wyszedł na wierzch.

DSCF2362 [800x600].JPG

DSCF2367 [800x600].JPG

Czyż nie wygląda lepiej ? : )
a co do liści, to gdy zauważyłam że stał się taki wiotki, postawiłam go w inne miejsce, podlałam i od razu było widać efekty następnego dnia!
justinkee

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: annaa Data » 22-10-2011, 15:42

mam pytanie mam storczyka już dwa lata i nie wypościł mi ani jednej odnogi a miałam ich dwie i musiałam jedna obcios bo uschł:)a i przestał mi kwitnąc prószę o poradę co mam robić
annaa

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Jan Ciepłucha Data » 22-10-2011, 17:10

Pani Aniu.
Proszę przeczytać swój post, napisać go jeszcze raz ale poprawnie, ale tak jak uczyła się Pani pisać w szkole. Na pytanie z tyloma błędami trudno odpowiadać. I proszę się nie obrażać, bo pisząc,trzeba mieć do adresata szacunek i nie wysyłać tekstów w których jest więcej błędów niż słów.
Administrator.
Pozdrawiam
Jan Ciepłucha

Nasze kolekcje, Borówka Amerykańska, Gospodarstwo Szkółkarskie
Fotografia użytkownika
Jan Ciepłucha
Administrator

Z nami od: 01-07-2006, 06:00
  • Strona WWW
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: annaa Data » 22-10-2011, 19:22

Witam , Kupiłam sobie storczyka ,kwitł mi bardzo ładnie po pewnym czasie jedna łodyga mi uschła i obcięłam ją
i została mi jedna , Ale w tym problem ze przestał mi kwitnąć i nie wypuszcza żadnych łodyg proszę o poradę. Przepraszam za błędy.
annaa

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 22-10-2011, 20:13

annaa pisze: przestał mi kwitnąć

Witam .
Storczyki nie kwitną ciągle. Po przekwitnięciu następuje okres odpoczynku. Roślina na kwitnienie zużywa wiele " siły"- wiele składników. Musi się zregenerować, musi wytworzyć nowe korzenie, nowe liście. To wszystko musi potrwać.
Okres oczekiwania na ponowne kwitnienie , proszę spożytkować na przyswajanie wiedzy o storczyku , jakiego Pani posiada, aby dobrze się nim opiekować.[ nie napisała Pani , jaki to jest storczyk.]
Proponuję np. http://www.storczyki.pl/?pokaz=uprawa&dzial=3#80 {Phalaenopsis.]
Storczyki są jak motyle.......... Mery

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Z nami od: 20-12-2010, 22:06
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Jan Ciepłucha Data » 22-10-2011, 20:20

Już znacznie lepiej.
Domyślam się że ten storczyk to falaenopsis. Musisz uzbroić się w cierpliwość. Storczyki nie kwitną bez przerwy. Teraz twój nabiera sił na kolejne kwitnienie. Żeby się więcej dowiedzieć jak postępować, wejdź ze strony głównej tej witryny do działu Biblioteka i poczytaj opracowanie pod nazwą Uprawa Phalaenopsis. Sporo się tam nauczysz. Powodzenia w uprawie.
Pozdrawiam
Jan Ciepłucha

Nasze kolekcje, Borówka Amerykańska, Gospodarstwo Szkółkarskie
Fotografia użytkownika
Jan Ciepłucha
Administrator

Z nami od: 01-07-2006, 06:00
  • Strona WWW
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: annaa Data » 25-10-2011, 14:21

Dziękuje i pozdrawiam :)
annaa

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Bożen Data » 06-11-2011, 12:09

Witam ! moje storczyki sa co prawda ładne, lecz w trosce o ich lepszą kondycję przesadziłam je w ziemię , którą kupiłam specjalnie do tego typu roślin. Bardzo mocno przycięłam korzenie i, o dziwo ! , nic złego się nie stało. Wręcz przeciwnie, liście stały się jakieś grubsze i zdrowsze.Pragnę nadmienic, iż minął tydzień od tego zabiegu. Mam więc nadzieję, że wszystko będzie dobrze :) Pozdrawiam i dziękuję
Bożen

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj
Hosting Telvinet, Wdrożenie DLACIEBIE.NET