Prezentujemy kwitnienia - gatunki botaniczne i hybrydy określone - fotografie

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Kilka grudniowych kwitnień

Regulamin umieszczania zdjęć na forum
W tym dziale forum mogą zostać umieszczone wyłącznie fotografie storczyków dobrej jakości oraz właściwie określone. Znaczy to, że musi być podana nie tylko nazwa rodzaju ale i gatunku, a w przypadku hybryd - nazwa odmiany. Przy czym nie mogą to być nazwy jakichś podobnych storczyków, których zdjęcia znaleziono np. gdzieś w internecie. Inaczej mówiąc, nazwa nie może nastręczać żadnych wątpliwości. Najlepiej jeżeli storczyk posiadał etykietę z pełna nazwą w chwili zakupu.
Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: Kilka grudniowych kwitnień

Nieprzeczytany post Autor: Jan Ciepłucha Data » 25-12-2010, 16:21

Czas wypróbować umieszczanie zdjęć. Światło kiepskie, wiec i jakość nie najlepsza.
Załączniki
Aerangis biloba.jpg
Aerangis biloba
Barkeria cyclotella.,..jpg
Barkeria cyclotella
Barkeria cyclotella`..jpg
Barkeria cyclotella
Calanthe vestita,,.jpg
Calanthe vestita Nie tak dawno temu bardzo popularna w marketach, dziś brak. A szkoda, bo bardzo łatwa w uprawie.
Calanthe vestita,..jpg
Calanthe vestita
Calanthe vestita,,..jpg
Calanthe vestita
',,.jpg
Cycnodes 'Wine Delight' i ten oszałamiający zapach.
',,..jpg
Cycnodes 'Wine Delight'
'.jpg
Doritaenopsis 'Buysoniana' Miniaturka, dość często spotykana.
Fotografia użytkownika
Jan Ciepłucha
Administrator

Z nami od: 01-07-2006, 06:00
  • Strona WWW
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Kilka grudniowych kwitnień

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 25-12-2010, 16:51

Co tam światło.Widoki przednie ale tego Cycnodes 'Wine Delight' nie odpuszczę :geek: ,wezmę kredyt ale go muszę mieć :twisted: .Wino mnie zawsze upajało.Zazdrościłem Markowi Kondradtowi / aktorowi a teraz znawcy i kolekcjonera win/ w tym momencie zazdroszczę także Tobie.
Śliczny kwiat :D :lol:
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Hanna Data » 25-12-2010, 21:47

Witam. Piękny kawałek raju w zimie Pozdrawiam Anna
Pozdrawiam cieplutko -Anna
Fotografia użytkownika
Hanna

Z nami od: 30-11-2009, 22:22
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: ewaD Data » 27-12-2010, 19:06

Witam Panie Janie,prezentowane kwitnienia są cudne (jakież inne zresztą mogłyby być?) ale nie one mnie tym razem zaciekawiły. Na trzecim prezentowanym zdjęciu pokazał Pan "ścianę" ze storczykami zamontowanymi do panela z kory/kory akacjowej/drzewa?! Mogłabym prosić o więcej zdjęć tego czegoś i kilka podpowiedzi jak stworzyć taką ścianę?, czy doprowadził tam Pan wodę i samoczynnie skapuje z tego? - 3 lata temu zabudowałam taras, oczywiście mieszkają teraz tam storczyki i inne rośliny. Marzy mi się oczywiście oranżeria z prawdziwego zdarzenia ale... Oczywiście latem mam problem z wilgotnością w tym pomieszczeniu i właśnie z roślinami na zawieszkach bez podłoża- chętnie stworzyłabym im "coś" abym nie musiała ciągle ich spryskiwać i nawadniać.
Proszę się pochwalić jak Pan sobie z tym poradził.

pozdrawiam ciepło ewa
Trzeba przemienić w radość wszystko, czego odmawia nam szczęście
ewaD

Z nami od: 12-11-2010, 21:43
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: ziele Data » 30-12-2010, 09:54

witam Panie Janie,
piękny ten aerangis no i cycnoches też oczywiście. czy ten cycnoches zawsze kwitnie na 2 pędach?

a tak właściwie (z powodu, żebudujemy oranżerię właśnie) to chciałam zapytacćo tę tajemniczą dziurę/otwór w podłodze pod stołem ze szklanym blatem w Pana ogrodzie zimowym? do czego służy?
bardzo przepraszam za tak osobiste pyatanie, ale szukam pomysłów do zastpspwania?
pozdrawiam,
dodota sapuła
ziele

Z nami od: 30-12-2010, 09:48
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Jan Ciepłucha Data » 31-12-2010, 10:05

ziele pisze:bardzo przepraszam za tak osobiste pyatanie,

E tam, jakie znowu osobiste. Gdyby Pani pytała czy jestem przystojny, albo czy jestem zamożny, to by były osobiste. :lol:
To nie jest cycnoches, tylko cycnodes. Krzyżówka cycnoches x mormodes. Kwitnie różnie, czasem i na trzech pędach.
Zagłębienie pod stołami ma kilka funkcji. Jest to poziom rodzimej ziemi która parując dodatkowo podnosi wilgotność powietrza. Rosną tam paprocie mimozy i paphiopedila. Pod drugim stołem to teren wybiegu żółwia.
Pani pytanie przypomniało mi o wcześniej zadanym przez panią Ewę, na które nie odpowiedziałem, może wiec teraz. Przepraszam za opóźnienie.
Otóż wietrzenie, nawilżanie powietrza, ogrzewanie odbywa się automatycznie. Działa to świetnie w niższych temperaturach. Problem jest w upały. Z chwilą kiedy wietrzniki się otwierają, blokowane jest nawilżanie, bo i tak by mgła wyleciała. Do nawilżania służy woda z odwróconej osmozy, taką też wodą podlewam. Latem w upały, przy otwartych wietrznikach, leję z góry z węża woda z sieci, wszystko co rośnie. I co? I nic złego się nie dzieje. Ot, serwuję storczykom taką niby ulewę tropikalną. Czasem codziennie, czasem co kilka dni, w zależności od pogody i czy akurat jestem. Zwykle po tygodniu „monsunowym” mają tydzień przerwy, bo co tydzień, wyjeżdżam na tydzień. Dodać muszę że mam bardzo dobra wodę z bardzo głębokich studni, z pod kamienia wapiennego. Nie jestem geologiem, ale to woda chyba z przed okresu jurajskiego.
Ta ścianka drzewna, to rozpłaszczony pień drzewa akacjowego. Kupiłem w czasie wycinki w lesie wybierając porośnięty mchem i najbardziej kostropaty, z wyroślami i tumorami. Podlewam jak wszystko inne. Omijam jedynie te fragmenty zimą, gdzie są storczyki w spoczynku. Myślałem o jakimś podlewaniu automatycznym, ale lejąc z węza, nie zabiera to zbyt dużo czasu. Dziennie jest to paręnaście sekund.
Pozdrawiam
Jan Ciepłucha

Nasze kolekcje, Borówka Amerykańska, Gospodarstwo Szkółkarskie
Fotografia użytkownika
Jan Ciepłucha
Administrator

Z nami od: 01-07-2006, 06:00
  • Strona WWW
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: ziele Data » 31-12-2010, 11:11

witam,
bardzo dziękuję za zaspokojenie ciekawości i opis bardzo ciekawego miejsca.
życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku.
pozdrawiam,
dorota sapuła.
ziele

Z nami od: 30-12-2010, 09:48
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: ewaD Data » 02-01-2011, 13:47

Witam, dziękuję Panie Janie za wyjaśnienia. Już wiem na co mam zwracać uwagę w trakcie wiosennych spacerów po lesie :lol: pozdrawiam ciepło ewa
Trzeba przemienić w radość wszystko, czego odmawia nam szczęście
ewaD

Z nami od: 12-11-2010, 21:43
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Bożena Data » 09-01-2011, 18:22

Jak zwykle u Pana Jana rośliny z j a w i s k o w e :shock: :shock:
Gratuluję przepięknych kwitnień!
Pozdrawiam serdecznie
Bożena Kostkiewicz
Bożena

Z nami od: 09-02-2010, 18:03