logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Śpiąca cattleya

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Śpiąca cattleya

Nieprzeczytany post Autor: d.szlapa Data » 31-08-2014, 08:33

Witam,

Mam krótkie pytanie, jak obudzić śpiącą cattleję.
W ubiegłym roku, jesienią kupiłam w markecie hybrydową cattleyę. Roślina kwitła, wyglądała zdrowo. Po przekwitnięciu postanowiłam ją przesadzić do nowego podłoża, bo stare wyglądało raczej jak ziemia ogrodnicza. Poza tym usunęłam jej niewielką bulwę, która zaczęła czernieć. Potraktowałam ją preparatami i węglem drzewnym, tak jak to było wielokrotnie opisywane na forum. Na szczęście infekcja została zatrzymana. Podczas przesadzania zauważyłam, że korzenie są jeszcze żywe, bo reagowały na zielono na wodę.
Roślinka zamieszkała na południowym parapecie,w chłodnym pokoju, nie była często podlewana. Dobrze zniosła zimę. Gdy przyszła wiosna, zaczęłam ja regularnie i obficie podlewać oraz nawozić. Potem roślina poszła do ogrodu z innymi cattleyastymi. Cała reszta ładnie przyrasta, wypuściła pędy, na niektórych pokazały się pochewki. A ta, o której piszę nie wykazuje żadnej aktywności. Prawie, bo jedyne to co zauważyłam, to nieznaczne powiększenie się oczek u podstaw bulw. Nic więcej.
Wyczytałam, że cattleye bardzo nie lubią przesadzania i majstrowania w korzeniach, tyle że wszystkie moje cattleyaste nigdy tak długo nie spały, po mimo poważniejszych zabiegów. Zbliża się jesień i chyba będę musiała zapewnić jej odpoczynek.

Danka
d.szlapa

Z nami od: 22-11-2013, 10:10
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Śpiąca cattleya

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 31-08-2014, 15:09

Jeszcze jest trochę czasu do tego spoczynku. Zaczęła bym dopiero od listopada. Była tego roku przesadzana i widocznie regeneruje system korzeniowy albo inwestuje w następne psb. Nic bym nie robiła szczególnego. Podlewaj raz na tydzień, zasilaj co ~3 tygodnie i musisz czekać. Storczyki uczą cierpliwości graniczącej z zobojętnieniem. Dotychczas dobrze się nią opiekowałaś więc na pewno zakwitnie. Zapewne w 2015r. Sprawdź po tym ogródku czy nie ma jakichś szkodników. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Śpiąca cattleya

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 01-09-2014, 15:23

Nie wszystkim katleją odpowiadają nasze warunki pogodowo - temperaturowe. Radzę przenieść ją do ciepłego pomieszczenia, ponieważ z opisu wynika, że przy niższych po prostu strajkuje i obserwować co się z nią dzieje. Teraz, przy skracającym się dniu, rewelacji raczej nie można oczekiwać, ale na wiosnę . . . . ;)
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Z nami od: 26-11-2010, 10:05
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •