malgorzata.mostowska pisze:Co to może być,co pojawia się u nasady liści mojego storka?
Bellagne pisze:malgorzata.mostowska pisze:Co to może być,co pojawia się u nasady liści mojego storka?
To wygląda na zgniliznę trzonu storczyka. Ciężki przypadek, ale w odpowiednich warunkach może wypuścić basai keiki - młody odrost z boku matecznej. Proszę spróbować zastosować "Topsin" - warto kupić ten preparat, jest niedrogi dostępny w każdym sklepie ogrodniczym, a przy tym uniwersalny na różne choroby grzybowe. Trzeba wymoczyć całą roślinę np. przez godzinę w roztworze tego środka, po uprzednim usunięciu resztek podłoża i umyciu jej pod bieżącą ciepłą wodą. Ze zdjęcia wynika, że ten storczyk ma jeszcze normalne korzonki, więc nie trzeba reanimować go w keramzycie - mogłyby mu zgnić, a wtedy już ratunku nie widzę. Najlepszym dla niego podłożem jest świeża gruba kora, można dodać trochę węgla drzewnego, całe podłoże w którym siedzi należy wyrzucić, są w nim bakterie gnilne, podobnie doniczkę najlepiej wymienić. Nie podlewać wodą od góry, nie zraszać liści, tylko poprzez podsiąkanie nalewać wodę podstawek. Na forum "Orchidarium.pl" pokazywano kiedyś falenopsisa, który po utracie wszystkich liści wraz z trzonem na skutek zalania, wypuścił pomiędzy ocalałymi korzeniami maleńkie śliczne keiki.Teraz gdy zaczął się okres wegetacji szansa na basai keiki jest większa, trzeba tylko mu dać trochę czasu. Agnieszka
malgorzata.mostowska pisze:Bellagne pisze:malgorzata.mostowska pisze:Co to może być,co pojawia się u nasady liści mojego storka?
Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"