Cizar pisze:No tak zapomniałem napisać. Owszem wszystko będzie ze szkła laminowanego typu 33.1, jedynie górę chcę z osb. Przednie drzwiczki będą w ramce z profili alu, wiem że wszystko wytrzyma. Jakieś dokładniejsze sugestie na temat zraszania? I czy proponujecie jeszcze świetlówki po bokach?
Renia T pisze: pień to chyba rura z dębu korkowego, nie wiem czy w całości, ale znaczna część na to mi wygląda.
Choć mogę się mylić.
Cizar pisze:Jarzeniówki mają służyć jako doświetlenie, będzie stało na niewysokiej podstawce obok okna południowo zachodniego (niestety moje okno północno wschodnie zasłania inny blok), rośliny które preferują dużo światła u góry, półcień w połowie, stanowiska zacienione na dole. Na tą chwilę z finansami średnio więc system zraszania najwyżej będę doinstalowywał Gdy dostęp do storczyków będzie utrudniony ze względu na ich ilość, w domu wilgotność wynosi ok 50% więc tragedii nie ma i podejrzewam że wilgotny keramzyt na dnie załatwi sprawę.
Mech z płynu chce wyhodować zanim posadzę storczyki. 2-3 tyg po spryskaniu powinien już być dorodny i wyrośnięty (wpiszcie sobie w googlach "graffiti z mchu). Znajomy wypróbował na szopie i działa:). Najchętniej chciałbym trzymać rośliny bezpośrednio na żywym mchu ew. w doniczkach dobrze zamaskowanych tak by nie było ich widać.
Cizar pisze:Masz rację pierwotnie chciałem sam takowy "wyhodować" z pomalowania lecz obawiałem się zaśmiardnięcia i zależało mi na "mięsistym" mchu a nie takim co rośnie na murach. Metodą wspomnianą wcześniej pomaluję może tylny korek miejscami jeśli natknę się na odpowiedni gatunek i akurat nie będzie przeszkadzało mi noszenie go ze sobą. Ślimaków się nie dopatrzyłem a jeśli chodzi o te robaczki po przyjrzeniu się im pod lupą obstawiam przędziorki, organizmy należące do grupy roztoczy. Po przeczytaniu kilku artykułów myślę iż z czasem same padną gdyż do przeżycia potrzebują suchego otoczenia, jeśli je zaobserwuję za tydzień lub dwa spryskam mech wodą z odrobiną mydła lub wyciągu z czosnku lub cebuli, czas pokaże. Teraz w orchidarium rośnie duża cambria (z ikei za 4zł bo przekwitnięta) bliżej nie określone coś co dostałem od znajomej bez korzeni praktycznie, kejki z tego czegoś na ścianie i Bulbophyllum annandalei w doniczce.
Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"