Kilka dni temu zauważyłam na moich Phal. wełnowca Przetarłam je wacikami nasączonymi daneturatem. Jeśli ktoś z Was je miał u siebie, proszę napiszcie ile taka "walka" trwa.
Załączniki
Zdjęcia zrobione przed ich usunięciem-przetarciem wacikami
Długość zmagań z tym szkodnikiem jest trudna do określenia. Gdy wchodzisz na GG to na stronie jest takie zdanie Zanim zadasz pytanie sprawdź tutaj, czy znajdziesz odpowiedź , jest to link do dz. Uprawa gdzie możemy znaleźć jak trafić do informacji o szkodnikach storczyków i postępowaniu przy ich zwalczaniu. Informacje te znajdują się także w Bibliotece. Poszukaj.
Liście można zmywać, ale jest to dość długotrwały sposób walki z wełnowcami. Lepsze efekty daje oprysk Provado Plus AE Spray lub roztworem Mospilanu. Oba preparaty mają działanie systemiczne i zabezpieczają wszystkie części rośliny. Po ok. tygodniu zabieg należy powtórzyć. Pozdrawiam, r.
Też stosowałam patyczek nasączony denaturatem, jednak ciągle gdzieś się pojawiały. dobry efekt dało przemycie liści roztworem wody, mydła i ludwika, po tygodniu powtórzyłam kurację i na razie nie widzę wełnowców Pozdrwiam