logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Co się z nimi dzieje?

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Co się z nimi dzieje?

Nieprzeczytany post Autor: Kacp3r7 Data » 15-01-2013, 12:00

Witam,
Pół roku temu dostałem 2 storczyki w okresie kwitnienia. Postawiłem je na zachodnim oknie - więc warunki miały identyczne. Niestety kwiaty przekwitły, jednak każdy na swój sposób.

http://pokazywarka.pl/wuvhbn/

Pierwsze cztery zdjęcia - łodyga uschła sama do miejsca, w którym jest obcięta - czyli prawie do samych liści. Odstawiłem kwiat w zaciemnione miejsce i stoi już tam 14 dni bez podlewania. System korzeniowy zdecydowanie się rozrósł. Kwiat zgubił jeden liść a pozostałe zrobiły się zdecydowanie grubsze (poza tym leżącym na 4 zdjęciu).

Kolejne dwa zdjęcia - to jest ten drugi storczyk. Zgubił kwiaty 3 miesiące temu a łodyga wciąż jest zielona i odżywiona. Jak na ostatnim zdjęciu widać, przez całą długość łodygi posiada 14 takich pustych kieszonek.

I teraz pytanie :D w jaki sposób mam teraz o nie dbać i zmusić je do kwitnienia. Obydwa storczyki już od ponad 14 dni są w szafie i ich nie podlewam.
Kacp3r7

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Co się z nimi dzieje?

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 15-01-2013, 13:24

Takie zamykanie w szafie i zasuszanie nie prowadzi do powtórzenia kwitnienia. Dla mnie to botaniczne tortury :o
Storczyki na zdjeciach są w dobrej kondycji i powinny na wiosnę, przy wydłużającym się dniu bez problemu wytworzyć nowe łodygi kwiatowe i to bez takich ćwiczeń
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Z nami od: 26-11-2010, 10:05
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Jan Ciepłucha Data » 15-01-2013, 13:42

Tak storczykom, jak i zresztą innym roślinom, aby dobrze rosły, należy starać się stworzyć na ile tylko się da,warunki zbliżone do ich naturalnego środowiska. A storczyk którego masz, protoplaści bez wątpienia pochodzą z dżungli, więc i on potrzebuje takich samych warunków. Pomyśl więc, skąd miałyby wziąć tam szafę???
Pozdrawiam
Jan Ciepłucha

Nasze kolekcje, Borówka Amerykańska, Gospodarstwo Szkółkarskie
Fotografia użytkownika
Jan Ciepłucha
Administrator

Z nami od: 01-07-2006, 06:00
  • Strona WWW
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: katpio Data » 15-01-2013, 13:47

A po co są w szafie?

Kacp3r7 pisze:Witam,
Obydwa storczyki już od ponad 14 dni są w szafie i ich nie podlewam.
Fotografia użytkownika
katpio

Z nami od: 04-02-2012, 19:36
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: kacp3r7 Data » 15-01-2013, 14:52

katpio pisze:A po co są w szafie?

Kacp3r7 pisze:Witam,
Obydwa storczyki już od ponad 14 dni są w szafie i ich nie podlewam.

Gdzieś wyczytałem, że w tym okresie powinno się storczyki schować w jakieś ciemne i chłodne miejsce, jednocześnie przy tym ograniczając podlewanie do raz na 2 tygodnie. Sugerowana tam, właśnie była szafa :oops:

Czyli rozumiem, że znów mam je wystawić na parapet, na wschodnim oknie, podlewać je raz w tygodniu i cierpliwie czekać?
Proszę mi podpowiedzieć, co mógłbym dla nich zrobić :)
kacp3r7

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: katpio Data » 15-01-2013, 14:53

Nie trzeba chować do szafy, mogą cały rok rosnąć w tym samym miejscu ;)
Proszę zacząć od tego viewtopic.php?f=17&t=904 Pozdrawiam
Fotografia użytkownika
katpio

Z nami od: 04-02-2012, 19:36
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: agnes Data » 15-01-2013, 21:29

Chować rośliny do szafy, czego to już ludzie nie wymyślą.

Dodam jeszcze obowiązkową lekturę w biblioteczce o uprawie phalaenopsis
Pozdrawiam
www.agnieszka-wysocka.blog.onet.pl
agnes

Z nami od: 10-11-2010, 09:31
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Bellagne Data » 15-01-2013, 22:33

Witam

Z mojego skromnego doświadczenia mogę zasugerować przeniesienie niekwitnących falenopsisów w chłodniejsze miejsce na kilka tyg. i zredukowanie na ten okres podlewania do minimum. Aby wywołać kwitnienie (mam tu na myśli nie takie, że pojawi się pęd tylko z 2-3 pąkami), ale żeby tych pąków było co najmniej 5, można w maju wystawić storczyki na balkon, wtedy zapewni się różnicę temp korzystną dla zakwitnięcia. Zimą nie da się w ten sposób, ale można spróbować przenieść storczyka do oświetlonego nie ogrzewanego pomieszczenia. Aktualnie eksperymentuję z jednym upartym falenopsisem, jest u mnie od ładnych paru lat, kiedyś obficie kwitł, a po tzw. odmłodzeniu, od 2 lat nie chce zakwitnąć, rok temu miał tylko 1 kwiat na pędzie, a w tym tylko 1 pąka, który usechł pomimo doświetlania na parapecie. Brak naturalnego światła w okresie zimowym nie jest tu wytłumaczeniem - mam jeszcze stare zdjęcie jak kiedyś pięknie zakwitł u mnie zimą na tym samym parapecie. Teraz stoi w " ciepłej" piwnicy przy włączonej świetlówce, tam jest 15 st C. Zaglądam do niego co tydzień.
Pozdrawiam Agnieszka
Fotografia użytkownika
Bellagne

Z nami od: 26-10-2011, 19:07
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 15-01-2013, 23:10

Fajne z tą szafą. Z parapetu okiennego nie przenosiłabym, szczególnie phalaenopsis. Wystarczy mu chłód bijący od zimniejszej w zimie szyby. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Kacp3r7 Data » 16-01-2013, 00:18

Storczyki już w połowie dnia wyjąłem z szafy i znowu wróciły na parapet :D Przetarłem dokładnie liście i podlałem źródlaną wodą. Kwiaty "normalnie" podlewane były raz w tygodniu poprzez włożenie doniczki do wody na około 30 minut, następnie osuszenie jej i odłożenie na miejsce. Czy ten sposób jest dobry czy lepiej podlewać Phalenopsis od góry? Zastanawiam się również czy częstotliwość podlewania raz na dwa tygodnie, będzie odpowiednia :?:
Kacp3r7

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj
Hosting Telvinet, Wdrożenie DLACIEBIE.NET