logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Kilka pytań

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Kilka pytań

Nieprzeczytany post Autor: Qtrew Data » 20-01-2013, 11:23

Witam :)

Mam kilka pytań dot.storczyków w terrarium. Mianowicie, mam narazie tylko miniaturowgo Phan. ale zaczęły gnić mu korzenie. Poniższe zdjęcie przedstawia terrarium i gdzie owy storczyk był przesadzany.
http://img51.imageshack.us/img51/4434/imag0100an.jpg

Kolor niebieski - tam storczyk był na początku i tam zaczęło się wiotczenie liści.
Kolor czerwony - tam storczyk był po pierwszym przesadzeniu, zacząłem zauważać gnicie korzeni.
Kolor czarny - tam jak widać storczyk został przesadzony (wczoraj) by szybciej przesychały mu korzenie ( a raczej jeden :/)

Tak wyglądają liście
http://imageshack.us/photo/my-images/72/imag0101qj.jpg/

A tak korzenie
http://imageshack.us/photo/my-images/690/imag0102vp.jpg/

I teraz pytania:
1. Co teraz z nim zrobić?
2. Gdzie przesadzić?
No i jeszcze takie nie dotyczące tego storczyka:
3. Chce zakupić jeszcze : Oncidium coloratum, Leptotes pohlitinocoi, Psygmorchis (oncidium) pusilla i jakiś pnący ( tylko kompletnie nie wiem jaki.) I jak myślicie gdzie najlepiej było by je posadzić?

Parametry terrarium:
wielkość 60x40x70 ( bez podłoża 60x40x50)
oświetlenie:
Sylvania Lux-Line Plus 6500K
Sylvania Aquastar 10000K
Obie świetlówki leżą na górnej szybie.
Spryskuję 2 razy dziennie( obficie)

Myślę że chyba tyle. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Qtrew

Z nami od: 19-01-2013, 14:42
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Kilka pytań

Nieprzeczytany post Autor: KarolW Data » 20-01-2013, 12:10

To obecne miejsce jest ok (blisko źródła światła, blisko wentylatora), ale:
a) spróbuj posadzić go do góry nogami (tak żeby w stożku wzrostu nie zalegała woda).
b) zostaw tak jak jest ale zraszaj tylko do południa (do wieczora stożek wzrostu powinien przeschnąć).
W sumie jak tak patrzę na zdjęcia to ta druga opcja będzie sensowniejsza chyba.
Korzenie są w stanie agonalnym ale liście ok. W warunkach które stwarza terrarium są szanse, że się odbuduje.
Jaka jest moc tych świetlówek?
Czy przypadkiem nie podlewałeś kranówką?
Fotografia użytkownika
KarolW
Kreator

Z nami od: 11-05-2012, 21:25
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Qtrew Data » 20-01-2013, 12:27

Podlewam kranówką. Świetlówki są mocy 24w i nie wiem czy nie jest za blisko źródła światła. Na zdjęciu niebardzo to widać ale liście są lekko pomarszczone. Czytałem gdzieś że lepiej podlewać deszczówką to prawda? Bo na wodzie destylowanej to bym z bankrutował ( 5l wody starcza mi na 2 dni.)

Qtrew
Qtrew

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: KarolW Data » 20-01-2013, 13:52

Nie sądzę żeby był za blisko świetlówek. 24 W to bardzo, bardzo mało na tak duży zbiornik. Mam nadzieję, że są odbłyśniki. Nawiasem mówiąc, gekon (czy co to tam jest ;) ), nie potrzebuje przypadkiem lampki UV?

Co do wody. Podlewając kranówką terrarium, stale zwiększasz ilość zgromadzonych tam soli mineralnych (to jest prawie zamknięty ekosystem). To się musi źle kończyć a storczyki są na to akurat bardzo wrażliwe. Deszczówka jest ok. Woda RO i destylowana również. Wodę RO czasami da się kupić w rozsądnych cenach w ilościach "hurtowych". Ja na przykład kupuję we Wrocławiu w Elektrociepłowni (wszystko legalnie). Jadę samochodem, nalewam z dystrybutora do kanistrów w bagażniku i tyle. Można też zamontować filtr RO w domu.

Inna kwestia - co powinien dostawać do picia Twój gad. Możliwe że oprócz zraszania bardzo miękką wodą przydałby się może jakiś basenik/miseczka z wodą źródlaną/przegotowaną kranówką. Nie wiem co to za zwierzę i jakie ma wymagania ale przemyśl/doczytaj również tę kwestię.
Fotografia użytkownika
KarolW
Kreator

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Qtrew Data » 20-01-2013, 14:25

O zwierzaka martwić się nie musisz jest to gekon orzęsiony ( C.ciliatus) który prowadzi nocny tryb życia ( brak konieczności stosowania UV) a wodę spija z ścianek/roślin.

24w to mało? Tymbardziej świetlówek t5 z odbłyśnikiem? Z tego co widzę w orchidariach stosujecie sporo mniejsza moc na większe zbiorniki. Mówię np o :

viewtopic.php?f=3&t=3104&p=21479&hilit=orchidarium#p21479
czy
viewtopic.php?f=3&t=2214&p=15595&hilit=o%C5%9Bwietlenie#p15595

Niestety świetlówki większej mocy dodać nie mogę, ( ze względu na długość) jedynie dodać jeszcze jedną i przy okazji spytam jaka? tzn albo konkretny model lub parametry.
Qtrew

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: graju Data » 20-01-2013, 15:18

Z orchidarium czy terarium nie ma co sobie za bardzo obiecywać, nawet najlepiej skonstruowane orchidarium nie daje gwarancji, że uprawa storczyków i tak po 2-3 latach się w nim załamie. Temat już przerabiany i obszernie opisywany...
graju

Z nami od: 20-07-2012, 13:27
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: KarolW Data » 20-01-2013, 19:49

Qtrew pisze:O zwierzaka martwić się nie musisz jest to gekon orzęsiony ( C.ciliatus) który prowadzi nocny tryb życia ( brak konieczności stosowania UV) a wodę spija z ścianek/roślin.

Tylko pytanie czy może spijać tak miękką wodę bez zagrożenia dla jego zdrowia? Człowieka by to zabiło...
Gekon pewnie dostaje dobrą suplementację więc może to nie problem? Nie wiem, jak już mówiłem - temat do doczytania.

Qtrew pisze:24w to mało? Tymbardziej świetlówek t5 z odbłyśnikiem? Z tego co widzę w orchidariach stosujecie sporo mniejsza moc na większe zbiorniki. Mówię np o :

viewtopic.php?f=3&t=3104&p=21479&hilit=orchidarium#p21479
czy
viewtopic.php?f=3&t=2214&p=15595&hilit=o%C5%9Bwietlenie#p15595

Jeżeli zbiornik stoi w miejscu jasnym (np. frontem do południowego okna, w miarę blisko niego) to doświetlanie pełni funkcję pomocniczą. Ja mówię tu o mocy świetlówek stanowiących jedyne źródło światła w zbiorniku. Ja na Twoim miejscu dorzuciłbym jeszcze jedną T5 jeżeli masz taką możliwość

Qtrew pisze:Niestety świetlówki większej mocy dodać nie mogę, ( ze względu na długość) jedynie dodać jeszcze jedną i przy okazji spytam jaka? tzn albo konkretny model lub parametry.

U mnie storczyki rosną dobrze pod zwykłymi LEDami/świetlówkami 6500K. Nie używam specjalizowanych (porównywałem widma i uważam, że sporo tu marketingu) więc w wyborze nie pomogę.

graju pisze:Z orchidarium czy terarium nie ma co sobie za bardzo obiecywać, nawet najlepiej skonstruowane orchidarium nie daje gwarancji, że uprawa storczyków i tak po 2-3 latach się w nim załamie. Temat już przerabiany i obszernie opisywany...

Uwielbiam prawdy objawione :roll:
Może jakieś źródła? Bo te, które ja znam, pokazują, że można to zrobić dobrze, można i spartolić. Z pewnością, jeżeli ktoś chce mieć terrarium porośnięte epifitami ale nie specjalnie ma ochotę zajmować się ich wymaganiami to jest sporo roślin prostszych w uprawie niż storczyki.
Inna sprawa, że rodzaj phalaenopsis nie należy do polecanych do tropikalnych terrariów.
Polecane, jako bezproblemowe w vivariach, jest większość gatunków z rodzajów:
pleurothallis
bulbophyllum
masdevallia
restrepia
Polecam amerykańskie fora o terrarystyce. U nas, co by nie mówić, to hobby (mam na myśli uprawę storczyków w terrarium) raczkuje, a osób, które mają duże doświadczenie jest bardzo mało.
Fotografia użytkownika
KarolW
Kreator

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: graju Data » 22-01-2013, 22:42

KarolW pisze: "Uwielbiam prawdy objawione Może jakieś źródła?"
Proszę: http://www.orchidarium.pl/forum/read_th ... 14790&pg=1
graju

Z nami od: 20-07-2012, 13:27
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: KarolW Data » 22-01-2013, 23:31

Już lepiej ;)
Tyle, że wątków na temat utraty całej kolekcji cattleya albo phalaenopsis uprawianych w warunkach parapetowych też jest niemało...
Fotografia użytkownika
KarolW
Kreator

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Renia T Data » 23-01-2013, 15:03

Znam ten wątek dobrze, pamiętam w jaki wpędził mnie popłoch kiedy przeczytałam go po raz pierwszy, posłałam go swojej przyjaciółce, która mieszka blisko koła podbiegunowego i uprawia, a jakże storczyki :P
Napisała mi: wyluzuj, byłaś u mnie, byłaś, widziałaś moje storczyki? to czym się martwisz?
Jej orchidarium ma już chyba 9 lat. Najstarszy w nim 6 letni Aerangis biloba jest wielki i piękny, kwitnie regularnie. Podsumowała ewentualne niepowodzenia w orchidariach krótko i treściwie, gubi nas "zachłanność" i brak dyscypliny. Przyzwyczajamy się, że tam wszystko "samo się" i zapominamy o regularnej profilaktyce, kwarantannie, przesuniemy niezbędne zabiegi higieniczne o tydzień, dwa, miesiąc, a tam istne wysypisko śmieci ;) (temp i wilgotność robi swoje)...
No i czy wielu posiadaczy orchidariów stać na to, by wyłamać pierwsze kwitnące pędy, by roślina nie "wykwitała" energii, tylko wzmacniała się i rosła w zieleninę? popędzamy rośliny do kwitnienia, podkarmiamy regularnie, czasami zbyt regularnie, w naturze tego nie otrzymują i nie potrzebują, może czasami trochę na własne życzenie produkujemy efekt załamania?

W kwestii dyscypliny już ktoś tu mi powiedział, że szaleję, ale cóż, oby tylko takie szaleństwa nam się przytrafiały ;)
W kwestii drugiej.
Mam w orchidarium roślinkę, jest to Haraella odorata, która ma zamiar zakwitnąć się na śmierć jak podejrzewam, ale uważnie ją obserwuję. Kupiona jako roślina młoda, nie zdolna do kwitnienia, zakwitła po raz pierwszy bardzo krótko po zamontowaniu w orchidarium i kwitnie niemal nieprzerwanie od dwóch lat, na kilku pędach, kilkoma kwiatuszkami, regularnie wyłamuję jej pędy, ale to niczego nie zmienia, wyłamię w poniedziałek, w piątek pojawia się kolejny, równolegle z kwitnieniem ładnie zwiększa masę zieloną, ma zdrowo rosnące liczne korzenie. Ale stale kwitnie, nie pozwala sobie na spoczynek ani samoistny, ani wymuszony, i niech mi teraz ktoś powie dlaczego? :P

PS. Przytoczony wątek mobilizuje mnie do dokładniejszej obserwacji i większej dbałości o środowisko za szklaną szybką. Co jakiś czas opowiem w odpowiednim wątku jak się te "czarnowidztwa" mają do mojego orchidarium. ;) Do czego zapraszam wszystkich posiadających orchidaria, gabloty, witryny i akwaria z roślinami.

PS. Żeby była jasność rozważania dotyczące potencjalnego załamania kolekcji w orchidarium oparte na doświadczeniach własnych osoby, której wypowiedź przytoczyłam ;)
Pozdrawiam, Renia
Fotografia użytkownika
Renia T
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 14:53
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Qtrew Data » 23-01-2013, 17:51

Reniu a co Ty myślisz o oświetleniu i ogólnie o moich pytaniach? Co do picia przez gekona wody destylowanej, jeśli nie będzie tylko pił i tylko destylki to nic mu nie będzie ( czyli jeśli będzie jadł normalnie itp)
Qtrew

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Renia T Data » 24-01-2013, 16:26

Na gekonach to ja się zupełnie nie znam, lubię je ewentualnie oglądać na filmach przyrodniczych i też niezbyt często :roll:

W pozostałych kwestiach.
Mam kilka pytań, albo niedokładnie czytałam, albo nigdzie nie napisałeś jaka tam panuje wilgotność i temperatura. Widzę jeden wiatrak, ale czy pracuje całą dobę, to samo w kwestii oświetlenia ile godzin doświetlasz, czy świetlówki są jedynym źródłem światła?
Czy phalaenopsis miniaturowy to hybryda? , czy gatunek o podwyższonych wymaganiach dotyczących wilgotności, no i czy montowałeś go w dobrej formie i zadowalającym stanie korzeni, czy już coś mu dolegało, korzenie zgniły, czy uschły? widzę, że ma obżarte ;) liście, albo połamane, czyja to robota?
Na zdjęciu niemal nie widzę sphagnum w okolicy korzeni, trochę by się przydało...
Poczytałam trochę o zwierzaku i znalazłam informację, że spryskiwanie powinno się odbywać wieczorem kiedy on zaczyna aktywność, co oznacza, że też wtedy kiedy storczyki niekoniecznie powinny być spryskiwane...

To na początek mnie zaintrygowało.

Oczywiście Karol ma rację woda kranowa zdecydowanie się nie nadaje.
I po wstępnej lekturze o zwierzaku, znowu za Karolem, warto/NALEŻY poczytać na forach,wspólne mieszkanie storczyków i roślin w ogóle i zwierzaka wnosi kilka aspektów nam storczykarzom obcych...czyt. znacznie podnosi poziom trudności.
Przykład ?Zwierzak nie lubi skoczogonków/wciorniastków, skoczogonki/wciorniastki lubią bardzo storczyki...podjadać... ;) i zwykle w ich towarzystwie się znajdują...Jak "robale" się pojawiają w nadmiernej ilości stosujemy oprysk, a mając w pojemniku zwierzaka nie zastosujesz itp...
Pozdrawiam, Renia
Fotografia użytkownika
Renia T
Kreator

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Qtrew Data » 24-01-2013, 22:12

Więc tak.
Wilg. Ok 70-80%
Temp. 25-28 stopni
Wiatrak chodzi od rana do wieczora ( 12h)
Oświetlenie działa 12h i jest to jedyne źródło światła.
Tak dokładnie jest to hybryda kupiona w Obi.
co do liści niebardzo wiem o czym mówisz. Gekon jest całkowicie owadozerny (oprócz odp. Papek) więc napewno nic nie nadgryzl. Co do złamania liscia też wykluczam bo jaszczurka jest naprawdę lekka.
Korzenie na początku były w dobrym stanie lecz posadzilem storczyka gdy nie było wiatraczka ( tzn był ale baaaardzo słaby) no i korzenie mu zgnily więc wyjąłem go ze sphangum i sądziłem bez w nadziei ze będzie lepiej ;/.

Co do spryskiwania wieczorem, ja tego nie praktykuje, moja jaszczurka jest takim indywidualista ze pije w dzień. Jeśli spryskiwac wieczorem to tylko szybki z których sobie spije.

Co do chowu storczykow i gekonow. Jest to całkowicie możliwe ( mój znajomy ma terrarium podobnej wielkości z Felsumami i ma tam sporo storczykow, z tego co wiem,.nie nawozi ich ani niczym nie pryska a kwitną ) proszę nie sugerujcie mi więcej czytania opisów jeszczurek bo ich treść znam na pamięć ;)

Ps. Tak teraz wygląda terrarium [url]http://imageshack.us/a/img29/7623/imag0106zp.jpg
[/url
Qtrew

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: KarolW Data » 25-01-2013, 07:40

Terrarium wygląda coraz lepiej ;) zresztą Twoja ścianka od początku mi się podoba. Osobiście nie użyłbym tak dużych bromelii jak ta guzmania i (chyba) frizea - ale to już rzecz gustu.
Z jaszczurek od dawna chorowałem na gekony williamsa, może kiedyś...
Phalaenopsisa zostawiłbym dokładnie tak jak jest i czekał. Jeżeli liście zaczną mu wiotczeć - można dodać trochę sphagnum.
Fotografia użytkownika
KarolW
Kreator

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Qtrew Data » 25-01-2013, 09:27

Szczerze mówiąc bromelie też posadzilbym mniejsze - gdybym miał. Nietety ale u mnie w Kielcach można kupić praktycznie tylko tak duże ;/ a jako ze bromelie puszczają odrosty po przekwitnieciu i widziałem u Ciebie kilka ciekawych gatunków, nie miał byś nic do sprzedania?

Czyli jeśli będę kupował jeszcze jakieś inne storczyki to mam też sądzić je u góry? Bo z tego co wiem to Phalaeonpsis ma małe wymagania świetlne a te które sobie wybrałem, duże. Więc jak to zrobić? ( oprócz dodania jednej swietlowki bo narazie kasy nie mam na drugi statecznik)

Co do L.wiliamsi ostatnio znajomy miał parę w dobrej cenie ( 200zl czyli naprawdę niska jak na ten gatunek, tymbardziej urodzony w niewoli) świetne jaszczurki, też moje marzenie ale narazie ze zwierząt nie kupuję nic - aż rozmnoze węże
Qtrew

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Renia T Data » 25-01-2013, 20:05

Więc tak.
Wilg. Ok 70-80%
Temp. 25-28 stopni
Wiatrak chodzi od rana do wieczora ( 12h)
Oświetlenie działa 12h i jest to jedyne źródło światła.
Tak dokładnie jest to hybryda kupiona w Obi.
Parametry ok, jeśli chcesz dodać storczyki, to zdecydowanie ciepłolubne.
co do liści niebardzo wiem o czym mówisz. Gekon jest całkowicie owadozerny (oprócz odp. Papek) więc napewno nic nie nadgryzl. Co do złamania liscia też wykluczam bo jaszczurka jest naprawdę lekka.
Liście na zdjęciu po prawej stronie wyglądają na złamane/wycięte, zainteresowałam się , czy to uszkodzenie mechaniczne, czy miał jakieś plamy i musiałeś obciąć, nie podejrzewam gada o roślinożerność :P
Korzenie na początku były w dobrym stanie lecz posadzilem storczyka gdy nie było wiatraczka ( tzn był ale baaaardzo słaby) no i korzenie mu zgnily więc wyjąłem go ze sphangum i sądziłem bez w nadziei ze będzie lepiej ;/.
Teraz jak podałeś wilgotność widzę, że może sobie poradzić bez mchu, jak liście będą wiotczeć dodaj.

Co do chowu storczykow i gekonow. Jest to całkowicie możliwe ( mój znajomy ma terrarium podobnej wielkości z Felsumami i ma tam sporo storczykow, z tego co wiem,.nie nawozi ich ani niczym nie pryska a kwitną ) proszę nie sugerujcie mi więcej czytania opisów jeszczurek bo ich treść znam na pamięć ;)
E...skąd w Tobie taki "opór" do czytania tego co znasz na pamięć, ja tam lubię wracać do znanych lektur, czasami mam przebłyski i wyczytam coś między wierszami. ;)
Nie twierdzę, że niemożliwe jest współistnienie zwierzaków i storczyków, wiem tylko co się lubi namnożyć w orchidariach i terrariach, czy akwariach z roślinami, a nie do końca wiem jak się do tego mają zwierzaki, dlatego jak podłapię temat sama czytam, i innym z uporem maniaka polecam ;)

Wybrane przez Ciebie roślinki zimą potrzebują nocnych spadków temperatur o 10 *C i więcej...Są światłolubne, więc raczej bliżej światła niż dalej.
Pozdrawiam, Renia
Fotografia użytkownika
Renia T
Kreator

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Qtrew Data » 25-01-2013, 20:39

hehe to nie tak ze jestem niechetny do czytania opisow tylko zajmuje sie tym hobby od 3 lat a czytam od ponad 4 i przekonalem sie ze niezawsze teoria to to samo co praktyka chyba wiecie o co chodzi bo przy storczykach z tego co wiem tez tak jest ;)
Qtrew

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj