Regulamin umieszczania zdjęć na forum
W tym dziale forum mogą zostać umieszczone wyłącznie fotografie storczyków dobrej jakości oraz właściwie określone. Znaczy to, że musi być podana nie tylko nazwa rodzaju ale i gatunku, a w przypadku hybryd - nazwa odmiany. Przy czym nie mogą to być nazwy jakichś podobnych storczyków, których zdjęcia znaleziono np. gdzieś w internecie. Inaczej mówiąc, nazwa nie może nastręczać żadnych wątpliwości. Najlepiej jeżeli storczyk posiadał etykietę z pełna nazwą w chwili zakupu.
Owszem, piękny, nawet bardzo. Uprawa najlepiej bez podłoża, jak wandy. Można przytwierdzić do kawałka kory. Lubi ciepełko. Więc nie wiem czy to tak się da na parapecie
Występuje pod nazwami : Gastrochilus miniatus, Saccolabium curvifolium, Saccolabium miniatum. Występuje w Azji i lubi ciepłe temperatury dochodzące do 30 stopni C.
Moją roślinę uprawiam w doniczce wypełnionej grubą korą, jednak można ją również uprawiać w koszykach albo zupełnie bez podłoża w wazonie lub przezroczystej doniczce. Stoi na południowym oknie które latem jest przyciemniane. Kąpię roślinę po krótkim przeschnięciu podłoża zamaczając ją na dwie godziny w wodzie, czasami jak zapomnę to trwa to dłużej . Najważniejsze jest aby korzenie do wieczora dobrze obeschły. Kwitnie najczęściej na wiosnę pięknymi pomarańczowymi kwiatami, które utrzymują się do 6 tygodni. Nawożę w momencie pokazania się pączków.
Ten storczyk jest nieduży, łatwy w uprawie i piękny więc gorąco zachęcam do jego uprawy.
Panie Janie da się na parapecie ale rzeczywiście temparatury muszą dochodzić do 25 Stopni C tak jak u mnie.
Bardzo dziekuje i prosze jestem Kasia lub Katarzyna (jak kto woli). Bede szukac i napewno kupie bo sie zakochalam w tym storczyku . Zajrzalam do galerii i zobaczylam , ze to jest z rodziny Vandowatych sa wszystkie piekne Pozdrawiam Kasia