Dendrobium - gatunki i hybrydy - Dyskusje

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Dendrobium subclausum

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: Dendrobium subclausum

Nieprzeczytany post Autor: lili Data » 17-01-2014, 14:51

Witam jestem tutaj pierwszy raz i jak w tytule, chciałabym zapytać czy znajdzie się ktoś kto miał lub ma do czynienia z Dendrobium Subclausum? Zakupiłam je niedawno i na razie stoi w kuchni jest niewielkie jakieś 18 cm. Postawiłam je blisko szyby na podwyższeniu i zasłoniłam od strony kuchni plastikowym pudełkiem tak, żeby miał jak najchłodniej. W dzien temp wynosi tam około 15 - 17 st.C w nocy chłodniej o 2 st. Na tym samym wschodnim parapecie trzymam jeszcze cambrie i trzy falki, które pięknie kwitną już od 2 m-cy.
Swoją przygodę ze storczykami rozpoczęłam ponad rok temu od białego falka. Później dostałam drugiego i następnego. Od razu ustawiłam je w kuchni, bo drugi pokój jest ciemny blisko rosną wysokie iglaki i nie ma warunków. Późnej się dowiedziałam, że nie poleca się kuchni na miejsce dla storczyków i zaczęłam panikować. Do tej pory było im tam dobrze i nie narzekały, kwitną długo jeden już wypuszcza kolejny pęd kwiatowy... Mam dużo wątpliwości czy dobrze z nimi postępuję, ale korzystam z forum i zawsze znajduję odpowiedź na swoje pytanie;)

Pozdrawiam
lili

Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Dendrobium subclausum

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 18-01-2014, 09:25

Od lat trzymam w kuchni storczyki chłodolubne i dobrze się mają. Od szyby do kuchenki gazowej jest ok 2m więc tłuste opary nie osiadają na liściach roślin. Poza tym i tym z pokoju trzeba przemywać liście. To plastikowe pudełko może ograniczać ruch powietrza, czego storczyki nie lubią. Wystarczy na noc zasunąć firankę i wtedy powietrze ochłodzone szybą krąży w zamkniętej przestrzeni. Ważnym jest aby mniej podlewać te, które mają wyrażny spoczynek. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 18-01-2014, 10:38

Szkoda, że nie pokazałaś fotki tej rośliny byłoby łatwiej.
Nie miałem z tym gatunkiem do czynienia, ale, że to dendrobium z Papua Nowa Gwinea, to myślę, że będzie miało podobne potrzeby jak Den.lawesii, z którym trochę się męczyłem.
Rośliny bardzo podobnie kwitną. W mojej ocenie to storczyk dość trudny ze względu na duże wymagania wilgotnościowe, nie tyle w podłożu co w otoczeniu rośliny.
Jeszcze dodam, że nie zależy czy to jest kuchnia czy salon, jeżeli storczyki rosną i kwitną, to tylko się ciesz. :D
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: lili Data » 18-01-2014, 12:31

Dziękuję za odpowiedzi. Właśnie pomyślałam o tym przepływie powietrza i zrezygnowałam z plastikowego pojemnika w celu lepszej cyrkulacji i znalazłam lepsze miejsce dla Dendrobium. Na nieogrzewanej klatce schodowej blisko szyby gdzie temp. w nocy spada do 10 - 12 st. wilgotoność tam jest duża widać to po osiadającej na szybach parze, zawsze mnie to drażniło, ale może mój kwiatek ją polubi. Storczyk pochodzi ze sklepu OrchidGarden.pl, ale niestety nie uzyskałam tam wiele informacji o warunkach uprawy, dużo jest na zagranicznych forach i stronach. W chwili obecnej jest w po przekwitnięciu i odpoczywa, jak wyczytałam do wiosny można go podlewać skąpo raz na 2 miesiące, lub w ogóle zrezygnować z podlewania przy dużej wilgotności. W maju jak nie będzie przymrozków pójdzie do ogrodu pod daszek. Rzuciłam się na głęboką wodę z tym Dendrobium, ale zafascynowałam się storczykami i ciągle mi mało. :)
Co do kuchni nie jest mała 16m2 a kuchenka gazowa stoi blisko drzwi w odległości około 2m od okna gdzie stoją storczyki. Opary lecą w drugą stronę bo przy gotowaniu rozszczelniam okienko w niewielkiej spiżarni przylegającej do kuchni, jej drzwi otwierają się akurat w drugą stronę i powietrze zimne nie owiewa kwiatów. :)
lili

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: lili Data » 18-01-2014, 13:25

załączam foto "maluszka":

dendrob.jpg
dendrob.jpg (237.61 KiB) Przeglądane 2988 razy
lili

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 18-01-2014, 15:52

Wszystkie nowe storczyki trzeba sprawdzić kilka razy, przez lupkę, pod kątem obecności szkodników. Jest prawie pewnym że będą. Szkoda rośliny i pieniędzy. Najlepiej robić to wieczorem bo wtedy ślimaki czasem wychodzą na powierzchnię podłoża, a przędziorki i inn. widać całą dobę. Liście nie mogą dotykać tej mokrej szyby bo zgniją, ale miejsce jest niezłe. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: lili Data » 18-01-2014, 17:27

Broń Boże szyby nie dotyka :) obejrzałam dokładnie i nic tam się nie rusza póki co. Listeczki są takie maleńkie, że cokolwiek by tam żerowało nie umknęłoby mojej uwadze... to znaczy tak myślę. Lepiej sprawdzić kilka razy niż miałoby przejść na pozostałe rośliny. Pierwszy raz zamawiałam wysyłkowo, ryzykownie, bo zimą, ale na razie nic się złego nie dzieje.
lili

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Dyskusje

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj
Hosting Telvinet, Wdrożenie DLACIEBIE.NET