logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Umierający storczyk

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Umierający storczyk

Nieprzeczytany post Autor: martinii91 Data » 19-01-2015, 10:09

Witajcie,

pomóżcie mi odratować mojego storczyka! Dostałam go w lipcu na urodziny i do mniej więcej połowy listopada był bardzo ładny. Później niestety nagle odpadły wszystkie kwiatki, myślałam, że to normalne i nie przejęłam się zbytnio. Niestety od tego czasu wydaje mi się, że jest z nim coraz gorzej, teraz postanowiłam go uratować, mam nadzieję, że nie jest za późno. Liście wyglądają na zdrowe, gorzej z całą resztą... Łodygi od kwiatów są prawie całe wysuszone, a korzenie zielone, jednak te całkiem na dole zgnite... Czy mogę coś zrobić, aby nadal był taki, jak kiedyś?

Pozdrawiam,
Marta

IMAG0911.jpg
IMAG0910.jpg
IMAG0909.jpg
IMAG0907.jpg
IMAG0908.jpg
martinii91

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Umierający storczyk

Nieprzeczytany post Autor: titus1 Data » 19-01-2015, 12:42

Jak by na to nie spojrzeć, niestety, storczyk nie umiera. Proszę obciąć zagnite, wystające korzenie oraz wysłużone pędy kwiatowe. Proszę również zapoznać się z informacjami o uprawie i oczekiwać na kwitnienie.
titus1

Z nami od: 13-03-2011, 23:11
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: gggoska Data » 19-01-2015, 15:42

Zgadzam się z przedmówcą, nie tylko nie umiera ale jest w całkiem niezłej formie. Łodygi zasychają- tak może być. Wypal delikatnie trochę dodatkowych dziurek w doniczce i daj mu przeschnąć. Zgniły tylko te, które wylazły z doniczki- reszta jest w porządku. Na wiosnę przesadź a wcześniej poczytaj jak radzi Titus.
gggoska

Z nami od: 14-06-2012, 06:33
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: martinii91 Data » 19-01-2015, 20:27

Dziękuję bardzo za odpowiedz! Mam jeszcze pytanie, w którym miejscu najlepiej teraz obciąć łodygi?
martinii91

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: katunia6 Data » 20-01-2015, 14:21

Możesz uciąć przy liściach uważając by ich nie zranić. Możesz również uciąć nad oczkiem gdzie jest jeszcze nie uschnięta tkanka, ale myślę, że pierwsze wyjście będzie lepsze. Pędy raczej uschną do końca. Zgniłe korzonki na dole też bym obcięła. Jak dla mnie on chyba dołem jest zanurzony ciągle w wodzie. I nie podlewaj go tak często jak robiłaś to do tej pory. Troszę suszy dobrze mu zrobi. Zdrowy kwiatuszek.
Katarzyna
katunia6

Z nami od: 08-01-2012, 19:43
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych