Dendrobium - gatunki i hybrydy - Dyskusje

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Kingianum

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: Kingianum

Nieprzeczytany post Autor: raphao Data » 18-07-2017, 20:58

Dzięki za komentarze. Roślina nie ma i nie miała nigdy żadnych szkodników. Załączam zdjęcie liścia od spodu, wyglądają tak jakby trochę przysychały, ale nie wiem dlaczego bo staram się regularnie podlewać i przesuszać roślinę pomiędzy tym. W poprzednim mieszkaniu nie było odpowiedniego okresu spoczynku, dlatego na pewno nie zakwitł jeszcze, ale za to zawsze wypuszczał po kilka nowych odrostów rocznie. Nie wiem co mogę inaczej robić, żeby poprawić kondycję rośliny :)
Załączniki
50.jpg
raphao

Z nami od: 16-07-2017, 11:55
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Kingianum

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 18-07-2017, 23:03

Te Dendrobium będzie rosło ale nie zakwitnie bez wyraźnego okresy odpoczynku (= niska temperatura i prawie sucho 1-3 miesięcy).

Ale z powrotem do tego ostatniego zdjęcia spodniej części liści... to co widzę to storczyk jest zaatakowany czymś. Jeśli jesteś pewna że to nie tzv falsk spin (orientalne przędziorki... ich nie widać bez silnego szkła powiększającego i brak też pajęczyny)... i jeśli jesteś pewna że to nie wirusowa infekcja na którą nie ma ratunku... to możliwe jest że twojemu storczykowi brak Magnesium.

Czym ty podlewasz? Znasz składniki i wartość EC twojej wody?
Dorra

Z nami od: 06-09-2016, 10:35
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: MirkaS Data » 01-08-2017, 09:53

Na 99% to przędziorek, miałam tak samo szukałam i pytałam (tez nie widziałam gołym okiem szkodników) i ktoś mi powiedział (napisał) to samo... przędziorki. Opryskałam kilka razy czymś (nie pamiętam) dodatkowo co kilka dni przelewałam/zraszałam wodą i pomogło, roślina odżyła i ma się dobrze, od 2 lat mam spokój ale od czasu do czasu jak jest gorąco zraszam solidnie wodą.
MirkaS

Z nami od: 06-04-2017, 09:09
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 01-09-2017, 08:12

A ja widzę tam działanie miniarek, które jak swą działalnością tworzą korytarze wewnątrz liścia. Porównaj z tymi "wzorami"
Sposób na to paskudztwo znajdziesz w Bibliotece w wątki pt. Szkodniki.

Zastanawiam się kiedy wreszcie forumowicze wstawiający zdjęcia zapoznają się z takim sposobem ich umieszczania. Przyznacie, że prezentacja dużo korzystniejsza. :D
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 01-09-2017, 09:57

Ryszardzie... a dlaczego po prostu dla łatwości nie poprosić Bartosza o zlikwidowanie tej opcji której nie lubisz? ;)

Forum powinno być łatwe i nieskomplikowane nawet dla tych co nie umieją z komputerami albo i dlatych co nie mają chęci poświęcania czasu na ustawianie. Duży wybór opcji nie oznbacza że to forum jest lepsze... czasem mniej to lepiej!

Nie mówiąc że zamiast prosić każdego co wstawia zdjęcia... a użytkowników dużo... to tylko z jedną osobą webmaster powojujesz :lol:
Dorra

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 01-09-2017, 17:52

Dorra pisze:Ryszardzie... a dlaczego po prostu dla łatwości ....Forum powinno być łatwe i nieskomplikowane nawet dla tych co nie umieją

Hmm :?: odpowiem tak - Dorro, dlatego, że w życiu nie należy chodzić na skróty i łatwiznę. Możliwie, że jest to skrzywienie wynikające z doświadczenia życiowego, ;) jednak ten 'elemencik' dotyczący wstawiania zdjęć jest tak prościutki w zastosowaniu, iż eliminowanie go w celu uproszczenia "zawiłości" redakcyjnych postów obrażałoby inteligencję użytkowników forum. Problem jest nie w trudności, a w chęci szybkiego redagowania przekazywanej wiadomości. Tak to interpretuję chociaż mogę się mylić jak to w życiu bywa. :roll:
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 01-09-2017, 18:51

Ale dołączane zdjęcia jako załączniki nie wyglądają ładnie... dlaczego mieć opcję którą nikt nie lubi?

Albo zrobić odwrotnie... wkładane zdjęcia jako pierwszy wybór automatycznie publikowane będą jako wkładki w tekscie a opcja jako załącznik będzie do wyboru!
Dorra

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: renatabaczek Data » 20-12-2017, 15:46

DSC03965 (Copy).JPG
DSC03965 (Copy).JPG (53.08 KiB) Przeglądane 12891 razy
DSC03966 (Copy).JPG
DSC03966 (Copy).JPG (25.19 KiB) Przeglądane 12891 razy
DSC03958 (Copy).JPG
DSC03958 (Copy).JPG (27 KiB) Przeglądane 12891 razy
Dendrobium Winter Beauty, spokrewnione z D. kingianum. Pierwsze kwitnienie. Delikatnie pachnie :)
renatabaczek

Z nami od: 18-02-2013, 16:15
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 20-12-2017, 15:58

To gratuluję tego pierwszego kwitnienia :D ... długo czekałaś na kwitnienie?

Nie pytam się jak uprawiasz bo pewnie standard S/H :P
Dorra

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: renatabaczek Data » 20-12-2017, 16:07

Dziękuję za miłe słowa :) Zgadłaś- uprawa hydroponiczna :)
Ten pęd kwiatowy jest z tegorocznej psb, rośnie jeszcze jeden z ubiegłorocznej.
renatabaczek

Z nami od: 18-02-2013, 16:15
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 20-12-2017, 16:20

To trzymam kciuki by obydwa pędy rozkwitnęły!
Dorra

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Dyskusje

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj
Hosting Telvinet, Wdrożenie DLACIEBIE.NET