logo forum

Prezentujemy kwitnienia - pokazujemy fotografie naszych ulubieńców

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: U mnie teraz kwitną...

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: U mnie teraz kwitną...

Nieprzeczytany post Autor: Agnieszka Dobek Data » 22-07-2011, 17:49

Witam

Mam do zaprezentowania moje ulubione zygopetalum i miniaturkę phalaenopsis. Wyjaśniam, że "zygo" trzyma sie pod moją opieką najdłużej ze wszystkich aktualnie posiadanych storczyków (prawie 5 lat). Stwierdzam, że to raczej "ono" mnie "lubi" bardziej niż na odwrót ;) . A tak na serio, to praktycznie do każdego rodzaju storczyka jestem w stanie przyzwyczaić się, jeśli odpowiadają mu warunki, które jestem w stanie mu zapewnić w mieszkaniu (brak możliwości wystawiania na zewnątrz). Z tego, co wiem, większość storczyków sympodialnych nie zakwitnie, jeśli nie przejdzie tzw.werandowania latem.
Na szczęście zygopetalum hybryda zakwita bez problemu latem i to dwukrotnie (na zdjęciu to pierwsze kwitnienie w tym sezonie, u podstawy ma nowy przyrost, z którego też na 99% pojawi się kwiatostan).

Drugi aktualnie kwitnący u mnie storczyk to miniaturka phalaenopis. Kupiona wprawdzie już z pąkami 2 m-ce temu, ale wszystkie rozwinęły się już u mnie. Na stałe przebywa w szklarence, urósł jej nowy listek, a dotąd żadnego kwiatka nie straciła :D
Załączniki
Zygopetalum kwiaty B.JPG
Zygopetalum kwiaty B.JPG (239.18 KiB) Przeglądane 1331 razy
Agnieszka Dobek

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: U mnie teraz kwitną...

Nieprzeczytany post Autor: Agnieszka Dobek Data » 22-07-2011, 18:04

Cd.

Moja miniaturka

Tego lata szykuje się do kwitnienia u mnie jeszcze doritis, ale rozwiną się pewnie za ok. miesiąc

Pozdrawiam
Agnieszka z Warszawy
Załączniki
mini phal.I.jpg
mini phal.I.jpg (284.13 KiB) Przeglądane 1324 razy
Agnieszka Dobek

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: U mnie teraz kwitną...

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 22-07-2011, 20:23

Z tym wystawianiem na zewnątrz trzeba rozsądnie postępować. Są takie, które nie zniosą naszych gwałtownych zmian temperatury, nie wspominając o deszczach. Do takich napewno należy zygopetalum i phalaenopsis. Poza tym wrócą z przędziorkami. Wystarczy mieć uchylone okno. Wtedy też będą miały dobowe wahania temperatur, które tak lubią. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Prezentujemy kwitnienia

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu