Newbell pisze:.Może należy przykręcić w pokoju grzejnik i nie będą tak przesychać.
paulina77 pisze:A czwarta ......... Ma już trzy oczka i z każdego wypuszcza listek...... I tu właśnie najbardziej nurtujące mnie pytanie. Co to i dlaczego.
atynka4 pisze:Ten ostatni storczyk ma bardzo zbite i przemoczone podłoże, korzenie nie mogą oddychać i mogą gnić.
Mery pisze:paulina77 pisze:A czwarta ......... Ma już trzy oczka i z każdego wypuszcza listek...... I tu właśnie najbardziej nurtujące mnie pytanie. Co to i dlaczego.
Taki „dziwaczek” jest efektem błędnej ingerencji człowieka w tworzenie tej hybrydy na początkowym etapie jej rozwoju.
Zachowanie się, takiego storczyka jest nieprzewidywalne.
Storczyki, którym korzenie uparcie rosną do góry, uciekają z podłoża, bo jest ono prawdopodobnie już nieodpowiednie.
Proponuję sprawdzić stan korzeni znajdujących się w doniczce.
. Czyli mam go znowu przesadzić teraz jak zaczyna kwitnąć??
A co do tych korzeni powietrznych to one rosły też przed przesadzeniem ale wsadzając w nowe podłoże nie miałam jak ich wcisnąć do doniczki bo były nad liśćmi i musiałabym liście wsadzać też do środka a tak chyba nie robi się.
Mery pisze:Jeżeli korzenie w doniczce są zdrowe, a podłoże nie jest rozłożone, nie ma konieczności przesadzania teraz. Można poczekać do wiosny.
Aby korzenie umieścić w doniczce, chociaż ich część, należny je przed przesadzeniem mocno opryskać , odczekać. Korzenie staną się elastyczne i część ich uda się umieścić w doniczce o jeden numer większej.
Roślina z takimi korzeniami , też pięknie wygląda.
Proszę je jednak obserwować , bo takie rośnięcie korzeni ,wskazuje na to, że w podłożu nie jest im najlepiej.[ Takie jest moje zdanie.]
Ja też mam u siebie takie rośliny. Wstawiam je do większej doniczki, dosypuję podłoża i spokojnie czekam na czas, odpowiedni do przesadzania .
paulina77 pisze:No i Mery podpowiedź co zrobić z tym co teraz zamierza kwitnąć, on też zaczyna coraz więcej puszczać korzeni powietrznych. On widocznie w środku też źle się czuje, tak jak pisałaś.
paulina77 pisze:... W ten sposób zniszczyła mi mojego ulubionego i nie wybaczę nigdy. ...
paulina77 pisze:... Może macie jakieś sposoby na niepodlewanie ich przez 13 dni. ...
Co zrobić ze storczykami w czasie urlopu?
Podlewanie w lecie zawsze jest problemem i wiąże się ze stratami. Sąsiedzi nie dopilnują tak jak trzeba, bo albo zasuszą, albo zaleją. A największe straty przynoszą zazwyczaj zamknięte okna przy upałach. Albo przeszkol zawczasu kogoś zaufanego, albo podlej je tuż przed wyjazdem przez długie namaczanie (kilka godzin), postaw wszystkie bardzo blisko siebie i z dala od słonecznego okna, najlepiej na dużej tacy wysypanej keramzytem i zalanej wodą. Jest szansa, że wytrzymają bez szwanku, najwyżej przekwitną, albo trochę przywiędną.
Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"