logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Problem ze storczykiem

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Problem ze storczykiem

Nieprzeczytany post Autor: Aida Data » 25-04-2013, 10:48

Witajcie. Niepokoi mnie stan mojego storczyka. Zaczęło się od przekwitającego pędu, który zaczął gnić a na łączeniu pojawiła się taka biała mokra narośl :shock: Ucięłam do 3 oczka i zasypałam aptecznym węglem. Na szczęście nie widać dalszych zmian na pędzie.

I jakby mi było mało to na liściach pojawiły się czarne plamy :( Zastanawiają mnie te objawy. Czy są one połączeniem jeden choroby? Czytałam że to może być jakiś grzyb i trzeba liście spryskać preparatem grzybobójczym ale czy taki zabieg można wykonywać jeśli storczyk kwitnie? Co prawda ma 2 kwiatki lecz to i tak sporo :D

Nie mam doświadczenia w leczeniu storczyków bo dotąd mi nie chorowały :( I będę wdzięczna za pomoc...
Załączniki
6.jpg
odcięty kwiatostan i część pędu
5.jpg
1.jpg
4 (2).jpg
Aida

Z nami od: 19-03-2013, 15:22
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Problem ze storczykiem

Nieprzeczytany post Autor: mara Data » 25-04-2013, 20:12

Nie mam doświadczenia w chorobach, więc nie pomoge. Jednak doradziłabym wyciagnąć go z tej osłonki i zmienic wodę bo widać efekty podlewania kranówką. Oczywiście proszę odizolować inne rośliny jesli są w pobliżu... Pozdrawiam
mara

Z nami od: 23-03-2013, 00:22
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Aida Data » 25-04-2013, 21:11

Zdjęcie było robione w trakcie podlewania i dlatego był w tym pojemniku :D A co do wody na początku faktycznie podlewałam kranówką ale po doczytaniu o uprawie storczyków podlewane są wodą przegotowaną i odstaną.
Aida

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Robert Data » 29-04-2013, 18:16

Proszę się zastanowić czy roślina nie jest narażona na zbyt intensywne światło słoneczne.
Często dzieje się tak, że przy zbyt dużym nasłonecznieniu liście i pędy zaczynają przybierać kolor czerwonofioletowy. Nie jest to objaw choroby i leczy się to przez cieniowanie roślin względnie zmianę miejsca uprawy.
Pozdrawiam, r.

Przy okazji... aby uzyskać odpowiedź z w miarę trafną oceną sytuacji przydałoby się podać warunki uprawy i zamieścić czytelne zdjęcia.
;)
Trochę moich zdjęć...
Fotografia użytkownika
Robert

Z nami od: 07-01-2011, 20:03
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Aida Data » 01-05-2013, 13:23

No tak..... z tym światłem to może być prawda... :) Przeniosłam go na inne miejsce i jak przekwitnie do końca to go przesadzę bo podłoże już jest nieciekawe :D

Mój drugi storczyk stoi na parapecie od południa ale go fajnie cieniuje zadaszenie balkonu. I żeby nie było że źle traktuje kwiatki to zamieszczam zdjęcie tego zdrowego :mrgreen:
Załączniki
biały.jpg
Aida

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Aida Data » 27-05-2013, 10:00

Problemów ciąg dalszy :?
Mam kłopot z rozpoznaniem infekcji, która dopadła mojego phalaenopsisa. Na forum doczytałam że może to być szkodnik miniarki -muchówki :shock: Na spodzie liścia pojawiła się tak jakby "tłusta" plama. Ucięłam chorego liścia kilka dni temu, ranę zasypałam. Niestety wczoraj na młodym liściu widać nowe plamy :o Zastosowałam oprysk Karate Zeon 050.

Długo czytałam o chorobach i sposobach leczenia bo stan mojego podopiecznego nie dawał mi spokoju. I na pewnym forum doczytałam, że to również może być bakterioza czy jakieś podobne grzybowe cholerstwo :cry: I teraz nie wiem co dolega storczykowi. Czy kupić inny preparat? a jeśli tak to po ilu dniach od ostatniego oprysku mogę wykonać drugi.

Jak dla mnie to ewidentnie coś go podgryza - co z resztą widać na zdjęciach. Owszem niechcący poparzyłam mu liście, ale tyle nadgryzień nie było co teraz.

Podstawowe informacje:
- Korzenie ma zdrowe,
- kwitnie,
-wypuszcza z nowy górny pęd
Załączniki
P270513_10.06_[02].jpg
zainfekowany liść
P270513_10.04_[01].jpg
Aida

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek